Πέρα από την αναμόρφωση του Μισθολογίου στο Δημόσιο, το 2024 φέρνει νέες προσλήψεις και μάλιστα… χρωστούμενες από τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2023 οι υλοποιηθέντες μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου διορισμοί, ανέρχονται σε 7.803.

 
 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία του Προϋπολογισμού:

  • στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού πραγματοποιήθηκαν 3.772 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκαν 1.335 εισαγωγές σε παραγωγικές σχολές ενστόλων, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνοι να γίνουν 1.700 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών
  • στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκαν 1.150 διορισμοί, εκ των οποίων οι 910 αφορούν σε εισαγωγές σε παραγωγικές σχολές ενστόλων
  • στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκαν 743 διορισμοί. Πέραν αυτών, οι αυξημένες ανάγκες στον τομέα της υγείας καλύφθηκαν με 3.500 νέες προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεων επικουρικού προσωπικού, η μισθοδοσία του οποίου βαρύνει τον προϋπολογισμό των φορέων στον οποίο απασχολούνται.

Το 2024 οι νέοι διορισμοί και οι προσλήψεις αναμένεται να ανέλθουν περίπου στις 20.000, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εκτιμώμενες προς υλοποίηση προσλήψεις με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2024 (συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών σε παραγωγικές σχολές ένστολων) καθώς και προσλήψεις (εντός του κανόνα 1:1) που δεν υλοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη. \

Από το σύνολο των εγκεκριμένων προσλήψεων τακτικού προσωπικού το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται σε δύο κρίσιμους τομείς του κράτους, της Υγείας και της κλιματικής κρίσης, με τις εγκρίσεις προσλήψεων να φτάνουν τις 6.500 στο Υπουργείο Υγείας και 990 στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αντίστοιχα.

Διορισμοί και προσλήψεις τακτικού προσωπικού που μισθοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό περιόδου 2022 – 2023 (ποσοστά επί του συνόλου)

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτές οι 20.000 προσλήψεις. Με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2023, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων μη τακτικού προσωπικού- δηλαδή εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου= σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προσδιορίστηκε σε 22.344. Για το 2024, με βάση αυτόν ακριβώς τον προγραμματισμό, ο αντίστοιχος αριθμός παραμένει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή 22.344 προσλήψεις ορισμένου χρόνου.

Για το 2024 η συνολική δαπάνη για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο θα αυξηθεί σημαντικά και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 14,850 δισεκατ. ευρώ.

 
 

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αναμόρφωση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με την οποία προσαυξάνονται σταθερά και οριζόντια οι βασικοί μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων, η οικογενειακή παροχή καθώς και το επίδομα θέσης ευθύνης (συνολική ετήσια αύξηση μισθολογικής δαπάνης με εργοδοτικές εισφορές για την Κεντρική Διοίκηση 696 εκατ. ευρώ και συνολική αύξηση για τη Γενική Κυβέρνηση 917 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, με τον ανωτέρω νόμο αυξάνεται το επίδομα παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (συνολική ετήσια αύξηση δαπάνης των σχετικών Υπουργείων κατά 33,6 εκατ. ευρώ) και το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (ετήσια αύξηση δαπάνης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατά 48 εκατ. ευρώ).

Ειδικά όσον αφορά στη δαπάνη για κάλυψη μισθοδοσίας μη τακτικού προσωπικού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 180 εκατ. ευρώ.

 Γιώργος Παππούς στο iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.