Μπορεί η κερδοφορία των τραπεζών να καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο τα τελευταία τρία τρίμηνα, ωστόσο για αυτό δεν χρειάστηκε και μεγάλη προσπάθεια από τις διοικήσεις τους.

Κινητήριος μοχλός της εξαιρετικής πορείας των αποτελεσμάτων τους αποτελεί η ενίσχυση του επιτοκιακού περιθωρίου, που επιτεύχθηκε σχεδόν αυτόματα.

Από τη μία πλευρά στα δάνεια οι αυξήσεις των διατραπεζικών δεικτών euribor, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, πέρασαν άμεσα στην πλειονότητα του υφιστάμενος αποθέματος δανείων και από την άλλη οι αποδόσεις στις καταθέσεις σταμάτησαν ουσιαστικά να αυξάνονται από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν στο πρώτο μισό του 2023 σε ποσοστό γύρω στο 60% σε ετήσια βάση.

 
 

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ενδεχομένως μεγαλύτερη σημασία για τη μεσοπρόθεσμη πορεία βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας, έχει η άνοδος των εισπράξεων από προμήθειες, οι οποίες ως ποσοστό επί του ενεργητικού έχουν αρχίσει να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής τους είναι σημαντικές.

Πρόκειται για την μέχρι πρότινος αχίλλειο πτέρνα των εγχώριων συστημικών ομίλων. Με τις αναπροσαρμογές όμως στην τιμολογιακή τους πολιτική και την αύξηση της παραγωγής σε επενδυτικά, χορηγητικά και λοιπά προϊόντα, οι τάσεις αντιστράφηκαν.

Στο α΄ εξάμηνο του 2023 τα καθαρά έσοδα από προμήθειες για τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς αυξήθηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κατά 8,2%.

Πρόκειται, σύμφωνα με αναλυτές, για μία πολύ καλή επίδοση, με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχασαν τα έσοδα που είχαν από τους τομείς της εκκαθάρισης συναλλαγών, το πλειοψηφικό ποσοστό των οποίων πουλήθηκε τους προηγούμενους μήνες σε ξένους ομίλους.

Οι επιδόσεις ανά όμιλο

Αναλυτικότερα, οι επιδόσεις των τριών συστημικών ομίλων που έχουν δημοσιοποιήσει έως σήμερα οικονομικές καταστάσεις για το β΄ τρίμηνο του 2023 ήταν οι εξής:

Eurobank

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν από τα 246 στα 270 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας ετήσια άνοδο της τάξης του 10%.

Κι αυτό παρ΄ ότι η τράπεζα έχασε έσοδα από την εκκαθάριση συναλλαγών της τάξης των 14 εκατ. ευρώ.

Οι απώλειες αυτές υπερκαλύφθηκαν από την αύξηση κατά:

– 29 εκατ. ευρώ στα έσοδα από προμήθειες που επιβάλλονται στις χορηγήσεις

– 9 εκατ. ευρώ στα έσοδα δικτύου και πιστωτικών καρτών

– 1 εκατ. ευρώ από τις αγορές κεφαλαίου

Από την άλλη αμετάβλητα παρέμειναν τα έσοδα από τον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων και τη διαχείριση κεφαλαίων.

Σε προσαρμοσμένη βάση, εξαιρουμένων δηλαδή των εισπράξεων από την εκκαθάριση συναλλαγών, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν στο α΄ εξάμηνο του 2023 κατά 16,4%.

Εθνική Τράπεζα

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν στο α΄ εξάμηνο του 2023 κατά 5% σε ετήσια βάση, στα επίπεδα των 178 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, εάν δεν συνυπολογιστεί η επίδραση των εσόδων από τον τομέα της εκκαθάρισης συναλλαγών η άνοδος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο φτάνει το 14%.

 
 

Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι κατηγορίες εσόδων. Ειδικότερα, στη λιανική τραπεζική στο πρώτο μισό της εφετινής χρήσης καταγράφηκαν τα ακόλουθα ποσοστά αύξησης σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022:

– 1% στα έσοδα από τις χορηγήσεις

– 6% στα έσοδα από κάρτες

– 31% στα έσοδα από τη διάθεση επενδυτικών προγραμμάτων και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων

– 11% από τον τομέα των πληρωμών

– 19% από τις προμήθειες σε καταθετικά προϊόντα

Αντίστοιχα, οι μεταβολές στην επιχειρηματική πίστη ήταν οι εξής:

– Άνοδος 11% στα έσοδα από καταθέσεις και πληρωμές

– Πτώση 10% από τα επενδυτικά προγράμματα

– Άνοδος 22% στο Trade Finance

– Άνοδος 11% στις χορηγήσεις

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα σημείωσε ιστορικά υψηλό στα καθαρά έσοδα από τόκους στο β΄ τρίμηνο του 2023, τα οποία κατέγραψαν ετήσια άνοδο 16%.

Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 225 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Κατά το β΄ τρίμηνο της εφετινής χρήσης, τη μεγαλύτερη συμβολή είχαν τα εξής:

– Έσοδα από τις προμήθειες δανείων με ετήσια άνοδο 18%

– Έσοδα από διατραπεζικά εμβάσματα με ετήσια άνοδο 11%

– Έσοδα από διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων με ετήσια άνοδο 1%

– Έκδοση εγγυητικών επιστολών με ετήσια άνοδο 17%

– Διαχείριση διαθεσίμων με ετήσια άνοδο 55%

– Έσοδα από προμήθειες καρτών με ετήσια άνοδο 28%.

OT

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.