Να επιλέξουν την Ελλάδα και τη Ρόδο για τις διακοπές τους κάλεσε τους Βρετανούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας μέσω πρωινής συνέντευξης στη δημοφιλή εκπομπή του ITV ‘Good Morning Britain’ πως η χώρα παραμένει ένας «απολύτως ασφαλής» προορισμός.

Ανακοίνωσε επίσης πως για όσους είδαν τις διακοπές τους στη Ρόδο να διακόπτονται νωρίς λόγω των πυρκαγιών, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπών την ερχόμενη άνοιξη ή φθινόπωρο, ώστε να ξαναπάνε στο νησί.
 
 

Ερωτηθείς αν οι Βρετανοί θα έπρεπε να έρθουν στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Φυσικά θα πρέπει να έρθουν. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Όπως σας είπα, πάντοτε είχαμε πυρκαγιές, δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα σε όλη τη Μεσόγειο. Αυτό που μπορώ να σας πω και αυτό που φάνηκε στη Ρόδο είναι πως είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για τέτοιου τύπου συμβάντα. Έχουμε για την ακρίβεια στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, που εσείς δεν έχετε ακόμα, τον αριθμό 112 για έκτακτα περιστατικά, που σημαίνει ότι πάντα μπορούμε να στέλνουμε έκτακτα μηνύματα σε όλους όσους επηρεάζονται από κάποια φυσική καταστροφή και ναι, έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι ο λαός της Ρόδου ήταν απίστευτα υποστηρικτικός. Άνοιξαν τα σπίτια τους. Νομίζω ότι ως πράξη γενναιοδωρίας και ανταπόδοσης, όχι μόνο όλοι εκείνοι οι τουρίστες που έχουν κλείσει τις διακοπές τους στη Ρόδο και θα πρέπει να πάνε, αλλά και όσοι σκέφτονται κάποια κράτηση της τελευταίας στιγμής, γιατί να μην διαλέξουν τη Ρόδο;».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι στη Ρόδο δεν υπήρξαν θάνατοι ή τραυματισμοί και ότι περίπου 20.000 άνθρωποι εκκενώθηκαν με πολύ μεγάλη ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι οι πυρκαγιές επηρέασαν το 15% της Ρόδου, με το υπόλοιπο νησί να λειτουργεί κανονικά.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, που όπως σχολίασε θα έπρεπε να είναι μία «προφανής αλήθεια» για όλους, και ευθύνεται για την αυξημένη ένταση των πυρκαγιών, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την προσαρμογή σε αυτήν και την αντιμετώπισή της ως απόλυτη προτεραιότητα. Πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται στην προμετωπίδα της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Ανέφερε πως σχεδόν το 50% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές και ο στόχος είναι το ποσοστό να αυξηθεί στο 80% ως το 2030. Συμπλήρωσε ότι θέλει οι εκπομπές ρύπων να μειωθούν κατά 55% ως το 2030, με την επίτευξη μηδενικών εκπομπών να είναι στόχος για το 2050.

Σημείωσε ότι η στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι μόνο καλή για το περιβάλλον και πιο φθηνή, αλλά είναι και μία «συνετή γεωπολιτική επιλογή», για μια πιο ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική. «Κανείς δεν μπορεί να μας πάρει τον ήλιο και τον άνεμο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στη βοήθεια του κράτους προς τα νοικοκυριά για την κάλυψη των αυξημένων λογαριασμών ενέργειας και στην «ξεκάθαρη εντολή» για μεταρρυθμίσεις με την «ηχηρή» εκλογική νίκη, μεταρρυθμίσεις που αφορούν και την ενέργεια.

 
 

Στο τέλος της περίπου οκτάλεπτης συνέντευξης ο Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το μεταναστευτικό. Είπε πως η προσέγγιση της κυβέρνησής του είναι «σκληρή αλλά δίκαιη». Πρόσθεσε πως οι ροές προς τα νησιά έχουν μειωθεί κατά 80%, και ότι οι ελληνικές αρχές έχουν σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Τόνισε ότι η πολιτική επικεντρώνεται στην πάταξη των δικτύων διακινητών με συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρχουν νόμιμες οδοί έλευσης μεταναστών «αλλά με τους δικούς μας όρους» και όχι να καθορίζουν τα πράγματα οι παράνομοι διακινητές. Είπε δε πως το πρόβλημα αφορά όλη την ΕΕ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο δίκτυο ITV και στους δημοσιογράφους Ed Balls και Kate Garraway

Kate Garraway: Έχουμε τώρα μαζί μας, από την Αθήνα, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρά μας να σας υποδεχόμαστε σήμερα το πρωί. Καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν τη χώρα σας, την τουριστική βιομηχανία και όλους όσους επηρεάζονται από αυτό. Πείτε μας τι νεότερο υπάρχει. Υπάρχει υποχώρηση του φαινομένου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ που με φιλοξενείτε στην εκπομπή σας, επιτρέψτε μου να θέσω κάποια πράγματα στο σωστό πλαίσιο. Όπως γνωρίζετε, πάντοτε εκδηλώνονταν πυρκαγιές στη Μεσόγειο, εδώ και χιλιετίες. Αυτό που άλλαξε τα προηγούμενα χρόνια, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, είναι η έντασή τους. Πράγματι, είχαμε μία καταστροφική φωτιά στη Ρόδο, όμως επηρέασε λιγότερο από το 15% του νησιού, το 15%. Το νησί έχει επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα. Δεν υπάρχουν ενεργές εστίες αυτή τη στιγμή και η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες 15 ημέρες είναι σχετικά καλή.

Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι στη Ρόδο δεν χάθηκε ούτε μία ανθρώπινη ζωή, ούτε αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Καταφέραμε να απομακρύνουμε 20.000 ανθρώπους με απόλυτη ασφάλεια. Κατανοούμε ότι επισκέπτες υπέστησαν ταλαιπωρία, όμως μπορώ με χαρά να σας πω ότι η Ρόδος είναι πιο φιλόξενη παρά ποτέ. Το νησί έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

Και για όλους όσοι υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις διακοπές τους εξαιτίας των πυρκαγιών, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την προσεχή άνοιξη και το προσεχές φθινόπωρο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στο νησί και θα απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του.

Ed Balls: Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε ότι σχεδόν κάθε Βρετανός τουρίστας που μίλησε στα μέσα ενημέρωσης, παρά την ταλαιπωρία που υπέστη λόγω των πυρκαγιών, εξήρε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πολίτες, οι ελληνικές αρχές, τους υποστήριξαν, τους βοήθησαν, τους στάθηκαν για να ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες στιγμές. Πιστεύω αυτό δείχνει τον σεβασμό που έχουν οι Βρετανοί τουρίστες για τους Έλληνες, αλλά και πόσο σημαντικός είναι αυτός ο κλάδος για την χώρα σας.

Πείτε μας, παρακαλώ, μιλώντας για σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες, εάν κάποιος σκέφτεται ή σχεδιάζει να έρθει διακοπές στην Ελλάδα, ή αν έχει κάνει κρατήσεις, θα πρέπει οι Βρετανοί τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ασφαλώς θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος. Όπως σας είπα, Ed, πάντα είχαμε φωτιές, δεν πρόκειται για ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αυτό που μπορώ να σας πω, και φάνηκε στη Ρόδο, είναι ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους περιστατικά. Στην Ελλάδα έχουμε, εδώ και τρία χρόνια, κάτι που δεν διαθέτετε ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο: τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112», που σημαίνει ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να στείλουμε έκτακτες ειδοποιήσεις σε όλους όσοι επηρεάζονται από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.

Ορθώς επισημάνατε ότι οι Ροδίτες είναι εξαιρετικά υποστηρικτικοί, άνοιξαν τα σπίτια τους. Πιστεύω λοιπόν ότι, ως μία πράξη γενναιοδωρίας αλλά και ανταπόδοσης, όχι μόνον όλοι οι τουρίστες που έχουν κλείσει διακοπές στη Ρόδο -και θα πρέπει να πάνε- αλλά και όσοι εξετάζουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, γιατί να μην επιλέξουν τη Ρόδο; Καταλαβαίνω ότι οι καιρικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν ακριβώς υπέροχες τον τελευταίο μήνα. Άρα, εάν ψάχνετε να κάνετε κάποια κράτηση την τελευταία στιγμή, είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές προσφορές για την Ρόδο ή για οποιονδήποτε άλλον προορισμό στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλής. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια, προφανώς. Και, όπως σας είπα, ακόμα και στη Ρόδο λιγότερο από το 15% του νησιού επηρεάστηκε. Επομένως, καθώς οι φωτιές ήταν σε εξέλιξη στη νοτιοδυτική Ρόδο, το υπόλοιπο νησί λειτουργούσε κανονικότατα.

Kate Garraway: Ας ελπίσουμε ότι ταξιδιώτες θα το κάνουν αυτό, διότι είναι ένα υπέροχο μέρος να επισκεφτεί κανείς. Αναφέρατε ότι, φυσικά, δεν είναι σπάνιο να εκδηλώνονται σοβαρές πυρκαγιές, όμως Υπουργοί σας έχουν αναφέρει ότι αυτό ήταν ακραίο και ότι εμπλέκεται η κλιματική αλλαγή. Βρίσκεστε στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής, με βάση αυτά που έχετε βιώσει ως χώρα.

Τι σκέφτεστε όταν άλλοι ηγέτες δεν φαίνεται να το εκλαμβάνουν σοβαρά αυτό; Ο Rishi Sunak έδωσε άδειες για περισσότερα διυλιστήρια και εργασίες που συνδέονται με το πετρέλαιο. Συνεπώς, μήπως αυτά σας κάνουν να σκέφτεστε «απλά δεν καταλαβαίνετε», όταν άλλες χώρες υιοθετούν μία διαφορετική προσέγγιση; Καθώς έχετε τα δικά σας ενεργειακά ζητήματα στην Ελλάδα, σωστά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σωστά σημειώνετε ότι πρέπει να μιλάμε ενεργά για κάτι που είναι, θα έπρεπε να είναι, μία προφανής αλήθεια: η κλιματική αλλαγή είναι μαζί μας και μας επηρεάζει όλους με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να έχουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μεσόγειο, το ίδιο μπορεί να ισχύει επίσης για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Ήδη καλύπτουμε σχεδόν το 50% των αναγκών μας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ανανεώσιμων πηγών. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80% έως το 2030. Αντιμετωπίζουμε τόσο το σκέλος της προσαρμογής όσο και το κομμάτι του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής με μεγάλη σοβαρότητα.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτή είναι μία επιλογή που δεν είναι σωστή μόνο από πλευράς αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Όλοι είδαμε τι συνέβη με την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι ένας φθηνότερος τρόπος να παράγουμε ενέργεια και κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει τον ήλιο και τον άνεμο.

Άρα, δεν μιλάμε μόνο για μία επιλογή που είναι αρμόζουσα για το περιβάλλον. Πιστεύω ότι είναι επίσης μία σοφή γεωπολιτική επιλογή και σίγουρα κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση ως χώρα.

Ed Balls: Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, είστε πολιτικός και οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν εκλογές. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες επικρατήσατε σε εκλογές. Υπήρξαν άνθρωποι που σας έλεγαν, τους μήνες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, ότι θα έπρεπε να επιβραδύνετε όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, ότι θα έπρεπε να μειώσετε το βάρος που ζητάτε να επωμιστούν οι πολίτες, επειδή αυτό είναι καλύτερο πολιτικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγματι, κερδίσαμε μια εντυπωσιακή νίκη πριν από λίγες εβδομάδες. Έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία και μια πολύ σαφή εντολή να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσουμε σχετίζονται προφανώς με το κλίμα. Το καλό είναι ότι διαθέτουμε σημαντική χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουμε πιο ομαλή τη μετάβαση για τα νοικοκυριά.

Μπορώ όμως να σας πω ότι τα νοικοκυριά επλήγησαν ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και έπρεπε να παρέμβουμε και να δαπανησουμε ένα σημαντικό ποσό για να διασφαλίσουμε ότι τα κόστη αυτά θα απορροφηθούν από το κράτος.

skai

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.