Δύο κομβικούς στόχους για τους μισθούς και τις συντάξεις έθεσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία.

Από το βήμα του Κέντρου Μείζονος Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ο πρωθυπουργός ανέλυσε με λεπτομέρειες το κυβερνητικό πρόγραμμα, εστιάζοντας αρχικά στο κομμάτι των μισθών. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το 2022 η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά παρά τις μειώσεις των φόρων και μίλησε για τις επενδύσεις που κάνουν στη χώρα μας κολοσσοί όπως η Microsoft και η Pfizer.
 

Αύξηση του κατώτατου μισθού και των μέσων απολαβών
Παρά ταύτα, παρατήρησε ότι οι επενδύσεις «δεν λένε πολλά πράγματα αν δεν συνοδεύονται και από καλούς μισθούς», σημειώνοντας πως η πρόκληση ήταν πάντα το «πώς θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα, αυξάνοντας τους μισθούς, σε σύνδεση με την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Σε εκείνο το σημείο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο στόχος της ΝΔ είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας. Αυτό θα σημαίνει αύξηση της τάξης του 21%, από τα 780 ευρώ του κατώτατου μισθού που είναι σήμερα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο στόχος του κυβερνητικού προγράμματος είναι ο μέσος μισθός στο τέλος του 2027 να είναι στα 1.500 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, το 2022, υπολογίζεται σε 1.176 ευρώ (αυξημένος κατά 12,4% από το 2019). Στην περίπτωση που φτάσει τα 1.500 ευρώ, τότε θα πρόκειται για αύξηση της τάξης του 27,5% από σήμερα.

Νέες αυξήσεις στις συντάξεις, μείωση της ανεργίας, ενιαίο μισθολόγιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι στους άμεσους στόχους είναι και οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις. Ο πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα πραγματοποιηθεί αύξηση της τάξης του 3% έως και 4% στις συντάξεις.

Στη συνέχεια, μίλησε για τον στόχο του ενιαίου μισθολογίου. «Θα έχουμε αύξηση των μισθών για πρώτη φορά μετά από χρόνια των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1η/1/2024, με συνολική επιβάρυνση 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μόνο για τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων, εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και εντατικούς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε και για μέτρα με τα οποία η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 8% μέχρι το 2027.

Ψηλά στην ατζέντα η μείωση της φορολογίας
Στους οικονομικούς στόχους της ΝΔ συγκαταλέγονται:

 

  • Η αύξηση επενδύσεων κατά 70%.
  • Η μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2030.
  • Η αύξηση μεριδίου μεταποίησης, με εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027.
  • 12μηνη τουριστική περίοδος, με έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Για τη μείωση της φορολογίας ο πρωθυπουργός έθεσε τους εξής στόχους:

  • Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται εντός τετραετίας.
  • Αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες.
  • Μειώνονται κατά μία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • 1/1/2025 μειώνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά.
  • Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.