Το εναρκτήριο «λάκτισμα» της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης για διάστημα τριών μηνών, «έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών». Πρόκειται για μια ολιστική στρατηγική, που, όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θα αποτελέσει την πρώτη νομοθετική παρέμβαση της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης. Ο ίδιος περιέγραψε σημείο προς σημείο την πρόταση του κόμματος για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τη «νέα γενιά» κόκκινων δανείων, ξεκαθαρίζοντας ότι προοδευτική κυβέρνηση σημαίνει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και ένα απολύτως συγκεκριμένο πλαίσιο ρυθμίσεων των οφειλών.

Αλέξης Τσίπρας / Το πάρτι θα τελειώσει – Αυτό είναι το σχέδιό μας για πρώτη κατοικία και κόκκινα δάνεια

 




 

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις κάλπες της 21ης Μαΐου ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Αυτή είναι η εκλογική στόχευση που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Περιστέρι. Μια στρατηγική που βρίσκεται στον αντίποδα του σχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας για δεύτερες, ακόμη και τρίτες κάλπες. «Το πάρτι τελειώνει». Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι προοδευτική κυβέρνηση σημαίνει προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης αλλά και της αγροτικής γης με κανόνες για τράπεζες και funds. Η πρόταση που παρουσίασε χθες ο Αλ. Τσίπρας από το κατάμεστο εκθεσιακό κέντρο του Περιστερίου αποτελεί όχι μόνο δέσμευση, αλλά και προϋπόθεση προγραμματικής σύγκλισης των προοδευτικών κομμάτων. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος…

Το πρώτο μέτρο της προοδευτικής κυβέρνησης
Τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης θα κληθούν να τοποθετηθούν πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως είναι το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους. Από τη μία πλευρά, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, το σχέδιο ρευστοποίησης των περιουσιών και, από την άλλη, ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων που εξασφαλίζουν την προστασία τους. Ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε μία εμβληματική μεταρρύθμιση η οποία επιλύει ένα μείζον πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες και το οποίο, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει διογκωθεί.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κινείται σε μία εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 δισεκατομμύρια, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ. «Έχει επιλέξει συνειδητά να ευνοήσει τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας στην πατρίδα μας από τον Πόλεμο και μετά. Γι’ αυτό και με τις αποφάσεις της ρίχνει στον τζόγο των funds τη διαθέσιμη περιουσία κάθε ελληνικού νοικοκυριού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στηλιτεύοντας την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Υπενθύμισε, πάντως, ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας βασίστηκε στον Πτωχευτικό Κώδικα του 2020, που κατάργησε οριζόντια την προστασία της κύριας κατοικίας, ενώ δεν προβλέφθηκε καμία δεσμευτικότητα συμμετοχής των πιστωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι δε μεταβιβάσεις των δανείων από τράπεζες σε funds συνδέθηκαν με τον Νόμο 3156/2003, απαλλάσσοντας τα από τη φορολογία.

Οι τέσσερις άξονες της πρότασης
Το συνολικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποσκοπεί πρώτα απ’ όλα στη συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεύτερον, προστατεύει από «ρευστοποίηση» την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη. Τρίτον, προβλέπεται η συμμετοχή του Δημοσίου με την επιδότηση μέρους της ρυθμισμένης οφειλής. Την εποπτεία και τον συντονισμό της όλης διαδικασίας θα επωμιστεί η δημόσια εποπτική Αρχή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε ότι η πρόταση αφορά «κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα που έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών». Στην ουσία, η λέξη-κλειδί της πρότασης είναι η δεσμευτικότητα. Όπως ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας, προβλέπεται για τους πιστωτές υποχρέωση συμμετοχής στην εξωδικαστική ρύθμιση. Ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός που θα αντικαταστήσει αυτόν της Ν.Δ. θα βασίζεται σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.

Υφυπουργείο για το ιδιωτικό χρέος
 




 

Συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες νέες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι. Κι όλα αυτά ενώ το κόστος ζωής στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα τρόφιμα αυξάνεται διαρκώς, σε συνδυασμό δε με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ δημιουργείται ένα εκρηκτικό οικονομικό μείγμα για την καθημερινότητα της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η πολιτική αλλαγή είναι «επιβεβλημένη», καθώς «η αδικία έχει γίνει πλέον κανόνας». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας ότι προϋπόθεση «για την ευημερία και την προκοπή των πολιτών» είναι η επιστροφή της δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προανήγγειλε ακόμη τη δημιουργία υφυπουργείου στο υπουργείο Οικονομικών με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και της στεγαστικής πολιτικής, ενώ θα συσταθεί δημόσια εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επιπλέον, η πρόταση που κατατέθηκε χθες στον δημόσιο διάλογο καθιστά δεδομένη μία συνολική αναδιάρθρωση του πλαισίου της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των funds και των τραπεζών.

avgi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.