Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ήδη δώσει ολιγοήμερη παράταση για το «Αλλάζω συσκευή» καθώς η αρχική προθεσμία έληγε στις 5 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr δίχως να απαιτούνται δικαιολογητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το απόγευμα έσπασε το «φράγμα» των 860.000 αιτήσεων.

Όπως αναφερόταν στη σχετική απόφαση, «μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας και για τρεις (3) ακόμα ημέρες, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταχωρημένων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στο διάστημα αυτό δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ή ακύρωσης αίτησης. Ακολουθεί η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων».
«Αλλάζω συσκευή»: Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες από προμηθευτές, η άτυπη ενημέρωση που έχει δοθεί από το ΥΠΕΝ είναι ότι τα προσωρινά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, γύρω στις 15 Ιουλίου. Από εκείνο το σημείο και για μια εβδομάδα θα γίνονται δεκτές ενστάσεις. Οι αγορές με το voucher του «Αλλάζω συσκευή» θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη 16η Σεπτεμβρίου 2022 και οι προμηθευτές θα πρέπει να παραδώσουν τις συσκευές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι δικαιούχοι και τα ποσά της επιδότησης

Η επιδότηση από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Το ποσοστό επιδότησης όμως δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, καθώς και στις οικογένειες που υπάρχει μέλος ΑμεΑ, δίνεται επιπλέον μοριοδότηση.
Τα ποσοστά της επιδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών έχουν ως εξής:

Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50%.
Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45%.
Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35%.
Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30%.

 

iefimerida 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.