Στην αθλητική μεταρρύθμιση, τη «μεταρρύθμιση του αυτονόητου» και στην έμπρακτη και συνεχή στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Απαντώντας σε Επίκαιρες Ερωτήσεις των Βουλευτών, Χριστίνας Αλεξοπούλου και Νεοκλή Κρητικού, ο κ. Αυγενάκης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η αθλητική μας μεταρρύθμιση είναι η μεταρρύθμιση του αυτονόητου! Θεωρώ αυτονόητο να υπάρχει Μητρώο Αθλητικών Σωματείων! Θεωρώ αυτονόητο να γνωρίζουμε πόσα αθλητικά σωματεία υπάρχουν και ποια αγωνίσματα αναπτύσσουν!

Θεωρώ αυτονόητο αυτά τα σωματεία να λειτουργούν υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, πολλά από τα αυτονόητα θεωρούνταν εξωπραγματικά!

Εμείς Βάζουμε τάξη και νοικοκυρεύουμε το αθλητικό οικοδόμημα της χώρας! Στηρίζουμε τα ερασιτεχνικά Σωματεία! Στηρίζουμε τους αθλητές μας!  Κάνουμε πράξη την αθλητική μας μεταρρύθμιση! Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας!

Η αθλητική μας μεταρρύθμιση εστιάζει στο κύτταρο της ανάπτυξης, στην έμπρακτη και συνεχή στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων, των αθλητριών και των αθλητών. Κι ευχαριστώ πολύ τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο για αυτή τη δυνατότητα.

Η πρόσφατη χρηματοδότηση των 31 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή από τη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση από τον νέο τρόπο φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, είναι αναπτυξιακή, καθώς το ήμισυ των καταβαλλομένων χρημάτων επενδύεται σε βελτίωση εγκαταστάσεων και ηλικιακές υποδομές.

Και, βέβαια, η συγκεκριμένη καταβολή αθροίζει στο συνολικό ποσό των 100 εκατ. ευρώ τα χρήματα που έχουν δοθεί για τον ελληνικό αθλητισμό τους τελευταίους 12 μήνες.

Κάναμε το αυτονόητο! Φροντίζουμε καθημερινά για τη βάση του αθλητικού μας οικοδομήματος, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τους αθλητές, τους υγιείς παράγοντες και τους εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα αθλητικά σωματεία».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση εγγραφών (864 περισσότερα σωματεία) στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων για το 2021, καθώς

 • το 2020, 4.034 ερασιτεχνικά σωματεία ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εγγραφή τους και ήταν απολύτως νόμιμα και τακτοποιημένα.
 • το 2021, 4.880 ερασιτεχνικά σωματεία ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εγγραφή τους και ήταν απολύτως νόμιμα και τακτοποιημένα

και εντός του Φεβρουαρίου ανοίγει εκ νέου το Μητρώο για εγγραφές και τις επικαιροποιήσεις στοιχείων των ήδη εγγεγραμμένων σωματείων.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης προανήγγειλε ότι άμεσα θα διανεμηθούν και τα περίπου 10 εκατ. ευρώ για τις Εθνικές Ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών, όλων των Ομοσπονδιών (Ολυμπιακών αθλημάτων και μη, αλλά και Παραολυμπιακών Αθλημάτων), καθώς σήμερα Δευτέρα, λήγει η προθεσμία που είχαν οι Ομοσπονδίες για να ολοκληρώσουν την αποστολή των οικονομικών στοιχείων για τις Εθνικές Ομάδες του 2021, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.
Α. Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού για τη στήριξη της Πολιτείας στα αθλητικά σωματεία και τον τρόπο κατανομής των διανεμομένων καταβολών στα ερασιτεχνικά σωματεία:

«Σας ευχαριστώ θερμά για τη δυνατότητα να ενημερώσω για τις πολιτικές που έχουμε υλοποιήσει για την οικονομική  στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν αντιλαμβανόμασταν ότι ο τομέας του αθλητισμού καταπονήθηκε σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πρωταθλήματα διακόπηκαν, διεθνείς διοργανώσεις, που με κόπο διεκδικήσαμε και προγραμματίσαμε, ανεστάλησαν, εγκαταστάσεις έκλεισαν.

Βίωσα από κοντά την συναισθηματική πίεση όλων όσοι αναγκάστηκαν να στερηθούν το δεύτερό τους σπίτι, τον χώρο που αθλούνται και να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι τους.

Όμως, δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Μεριμνήσαμε για την ουσιαστική οικονομική στήριξη του αθλητισμού στο σύνολό του. Μεριμνήσαμε αστραπιαία για την ένταξη των αθλητικών σωματείων στην κοινωνική ομπρέλα αντιμετώπισης των συνεπειών από τον κορωνοϊό, με την υπαγωγή τους στους επιπλέον ΚΑΔ για τα Μέτρα Στήριξης (την περίοδο των λοκντάουν).

Τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα που εποπτεύονται από το Υφυπουργείο προχώρησαν και το 2020 και το 2021 σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Κι αν χρειαστεί θα το πράξουμε και για το 2022.

Με βασική φιλοσοφία την ουσιαστική στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προχωρήσαμε στην απευθείας επιχορήγηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, για την άμεση ενίσχυσή τους. Κάτι που δεν είχε γίνει τα τελευταία 12 χρόνια. Με απόλυτη διαφάνεια και πάνω σε αντικειμενικά κριτήρια. Ο ορισμός της άμεσης στήριξης της βάσης του αθλητισμού.

Μια «επανάσταση του αυτονοήτου», όπως ανέφεραν και τα ίδια τα αθλητικά σωματεία!

Ήδη, από τις αρχές Μαΐου 2021 είχαν καταβληθεί και οι δύο φάσεις της οικονομικής ενίσχυσης, σε συνολικά 4.691 ερασιτεχνικά σωματεία -νόμιμα, ενεργά και εγγεγραμμένα στο Μητρώο- που ανήλθε στο ποσό των 13.268.500€.

Προχωρήσαμε και σε φορολογικές ελαφρύνσεις, προς όφελος του αθλητισμού:

 • Στον ν. 4646/2019, προβλέψαμε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε 22% από 45% για τα ποσά που καταβάλλονται από Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας,
 • αλλά και τη μείωση του ποσού του φόρου κατά 20%, από 10% που ίσχυε, επί των ποσών δωρεών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
 • Με τον ν. 4714/2020, τα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13% από το 24%)
 • και η φορολόγηση των εισοδημάτων των προπονητών εξομοιώνεται με αυτή των αμειβόμενων αθλητών (στο 22% από το 45%), όσον αφορά την μετεγγραφή, την ανανέωση ή τη λύση του συμβολαίου συνεργασίας τους.

Δώσαμε, επιπλέον, λύση σε ένα εύλογο αίτημα πολλών ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις  των αθλητών τους. Με τον ν. 4735/2020, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους για την προαγωγή του οικείου αθλήματος, καθώς και για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα ολυμπιακών αθλημάτων. Από τις διατάξεις εξαιρούνται οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.

Με τον ν. 4819/2021 ψηφίσαμε διάταξη για τους ερασιτέχνες αθλητές ορίζοντας ότι οι αθλητές, που αγωνίζονται σε σωματεία τα οποία συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των ερασιτεχνικών κατηγοριών, δύνανται να υπογράφουν σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών, το οποίο θα κατατίθεται στις οικείες ομοσπονδίες. Θα μπορούν, δηλαδή, να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Αν αυτή η διάταξη υπήρχε νωρίτερα, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Και, φυσικά, προβλέψαμε την χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων από τα έσοδα που προκύπτουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των κερδών των παικτών των τυχερών παιγνίων: Με τον ν. 4764/2020 θεσπίσαμε να περιέρχεται στην Γ.Γ.Α το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, που δημιουργούνται από το νέο τρόπο φορολόγησης, προκειμένου να διατεθούν στον αθλητισμό.

Αυτά, διανέμονταιισόποσα, κατά 50%, στον επαγγελματικό και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Με  Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με το Υπουργείο Οικονομικών, εξειδικεύσαμε τα κριτήρια διανομής, τα ποσοστά διανομής στον επαγγελματικό αθλητισμό, τα ποσοστά διανομής από τη συμμετοχή των σωματείων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στις Εθνικές ομάδες, καθώς και τα κριτήρια χρηματοδότησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από τα κέρδη του στοιχήματος.

Ήδη ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δόθηκαν άμεσα προκαταβολές στον επαγγελματικό αθλητισμό, ύψους 31 εκ. €.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από τα κέρδη του στοιχήματος, με σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 6056, 21/12/2021), που συνυπέγραψα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεζυρόπουλο, στηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν:

 • 808 ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων σε όλη τη χώρα, ενδυναμώνοντας περισσότερο τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και τις αναπτυξιακές κατηγορίες,
 • 29 ερασιτεχνικές ομάδες, που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ανδρών και γυναικών,
 • οι Εθνικές μας Ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών, όλων των Ομοσπονδιών (Ολυμπιακών αθλημάτων και μη, αλλά και Παραολυμπιακών Αθλημάτων),
 • η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, για τις προΟλυμπιακές και προΠαραολυμπιακές ομάδες μας.

Ήδη, στην α’ φάση καταβολής της προκαταβολής των 31 εκατ. ευρώ, διανεμήθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 20.986.471,77€ απευθείας στα 4.808 ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων 2021 του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Απαραίτητη προϋπόθεση: δικαιούχα της χρηματοδότησης είναι μόνο τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ για το 2021.

Θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε ένα δίκαιο σύστημα, βασισμένο στις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού που λαμβάνει κάθε ερασιτεχνικό σωματείο, με ελάχιστο ποσό βάσης τα 1.600€, λαμβάνονται υπόψιν τα εξής κριτήρια:

 • ο αριθμός των αθλημάτων που καλλιεργεί και για τα οποία έχει λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση από την ΓΓΑ (50 μονάδες για κάθε άθλημα),
 • ο αριθμός των προπονητών που απασχολεί, όπως αυτός είναι δηλωμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων (25 μονάδες για κάθε προπονητή),
 • ο αριθμός των αθλητών που είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο, όπως αυτός είναι δηλωμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των αθλητών δεν δύνανται να ξεπερνά τους 50 ανά δηλωμένο προπονητή (1 μονάδα για κάθε αθλητή),
 • τα ετήσια έξοδα του σωματείου, όπως αυτά αποτυπώνονται στον απολογισμό, ο οποίος είναι δηλωμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων (0.001 μονάδα ανά ευρώ εξόδων).

Αφού αθροισθεί ο αριθμός των μονάδων όλων των δικαιούχων σωματείων, το σύνολο που προκύπτει διαιρείται με το συνολικό ποσό που αναλογεί στα ερασιτεχνικά σωματεία, ούτως ώστε να προκύψει η αξία της μίας μονάδας. Ακολούθως, η αξία που θα προκύψει από την διαίρεση, πολλαπλασιάζεται με τις μονάδες κάθε σωματείου, ώστε να προκύψει το συνολικό ποσό που εκείνο λαμβάνει.

Επίσης, πέραν των αθλητικών σωματείων που ανέφερα, χρηματοδότηση από την κατανομή αυτή έλαβαν:

 • η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπου καταβλήθηκαν ήδη 465.000€ (5%, από το συνολικό ποσό που αφορά στις Εθνικές Ομάδες όλων των Ομοσπονδιών, για την Προολυμπιακή προετοιμασία)
 • και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, όπου καταβλήθηκαν ήδη 465.000€ (5%, από το συνολικό ποσό που αφορά στις Εθνικές Ομάδες όλων των Ομοσπονδιών, για την ΠαραΠροολυμπιακή προετοιμασία).

Από τα υπόλοιπα 10 εκ ευρώ, το ποσό των 8.370.000 ευρώ θα διατεθούν στις Εθνικές μας Ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών, των Ομοσπονδιών (Ολυμπιακών αθλημάτων και μη, αλλά και Παραολυμπιακών Αθλημάτων), που δήλωσαν.

Μάλιστα, σήμερα Δευτέρα, λήγει η προθεσμία που έχουν οι Ομοσπονδίες για να ολοκληρώσουν την αποστολή των οικονομικών στοιχείων για τις Εθνικές Ομάδες του 2021, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.

Κυρίες και κύριοι,

η αθλητική μας μεταρρύθμιση εστιάζει στο κύτταρο της ανάπτυξης, στην έμπρακτη και συνεχή στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων, των αθλητριών και των αθλητών. Ευχαριστώ πολύ τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο για αυτή τη δυνατότητα.

Η χρηματοδότηση των 31 εκατ. ευρώ είναι αναπτυξιακή, καθώς το ήμισυ των καταβαλλομένων χρημάτων επενδύεται σε βελτίωση εγκαταστάσεων και ηλικιακές υποδομές.

Και, βέβαια, αθροίζει στο συνολικό ποσό των 100 εκατ. ευρώ τα χρήματα που έχουν δοθεί για τον ελληνικό αθλητισμό τους τελευταίους 12 μήνες».

 

Β. Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων:

«Η σημερινή Ερώτηση μου προσφέρει τη δυνατότητα να αναφερθώ στην επανάσταση του αυτονόητου. Διότι, αυτό είναι η αθλητική μας μεταρρύθμιση: η μεταρρύθμιση του αυτονόητου.

Θεωρώ αυτονόητο να υπάρχει Μητρώο Αθλητικών Σωματείων! Θεωρώ αυτονόητο να γνωρίζουμε πόσα αθλητικά σωματεία υπάρχουν και ποια αγωνίσματα αναπτύσσουν!

Θεωρώ αυτονόητο αυτά τα σωματεία να λειτουργούν υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, πολλά από τα αυτονόητα θεωρούνταν εξωπραγματικά!

Όταν, τον Απρίλιο του 2020, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε και τον αθλητισμό στα μέτρα στήριξης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ρώτησα τις Ομοσπονδίες για τον αριθμό των σωματείων τους: ελάχιστες μου απάντησαν, μάλιστα οι περισσότερες μου έδωσαν λάθος αριθμούς!

Η ουσία είναι ότι κανείς δεν γνώριζε! Αταξία και αδιαφάνεια!

Κάναμε, λοιπόν, το αυτονόητο! Αποφασίσαμε να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο, να βάλουμε τάξη, πάντα με διαφανείς διαδικασίες, σε ένα καθεστώς ημινομιμότητας που υπήρχε στα αθλητικά σωματεία.

Με την αθλητική μας μεταρρύθμιση κάνουμε το αυτονόητο, λειτουργώντας για πρώτη φορά Μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Κι έπρεπε να έρθει η Κυβέρνησή μας να το πράξει.

Αυτονόητο, όχι μόνο διότι πλέον τα σωματεία αναγνωρίζονται από την Πολιτεία, όχι μόνο επειδή έχουν δικαίωμα στην απευθείας οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, αλλά και διότι όλα τα ενεργά και νόμιμα έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου.

Δίνουμε δηλαδή δύναμη στη φωνή του ερασιτεχνικού αθλητισμού που αποτελεί τη βάση της αθλητικής πυραμίδας.

Έτσι, συνδέσαμε το Μητρώο με τις αρχαιρεσίες. Μπορούσαν να αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν μόνο τα ενεργά και νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων της ΓΓΑ.

Επιπλέον, πρέπει να είναι αυτονόητο να στηρίζεται έμπρακτα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Γι’ αυτό και δώσαμε απευθείας επιχορήγηση στα σωματεία, έπειτα από 12 χρόνια, με τη διάθεση ποσού 13,5 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση ενίσχυσή τους, με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

Παράλληλα, μεριμνήσαμε ώστε να τηρείται το Μητρώο. Αθλητικό σωματείο που δεν έχει εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.

Κοινώς, ο νόμιμος έχει την εύνοια, ο παράνομος θα πρέπει να αποφασίσει τι δρόμο θα πάρει. Της τάξης ή της παράνομης λειτουργίας;

Όταν θεσπίσαμε το Μητρώο, ακούσαμε έντονη κριτική. Ακόμη και μέσα σε αυτή την αίθουσα! Όμως, δεν ίδρωσε το αυτί μας! Γιατί πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε! Γιατί ξέρουμε ότι κάνουμε το σωστό, ότι κάνουμε το αυτονόητο! Και το εφαρμόσαμε!

Η καλύτερη απάντηση ήρθε από τα ίδια τα σωματεία. Τα πραγματικά σωματεία, που θέλουν να είναι νόμιμα και να αναπτύσσουν το άθλημα ή τα αθλήματα που υπηρετούν. Τα πραγματικά σωματεία που στέκονται ισότιμοι συνομιλητές με το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Συμπαίχτες στη μεταρρύθμιση προς όφελος όλης της αθλητικής οικογένειας!

Περίπου 5.000 ερασιτεχνικά σωματεία μπήκαν στη διαδικασία του Μητρώου. Και πολλά άλλα δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις χρονικές προθεσμίες.

Και, βεβαίως, βάσει του Μητρώου αυτού, κατανεμήθηκαν στα δικαιούχα σωματεία τα χρήματα από τα κέρδη του στοιχήματος, όπως ανέφερα ήδη στην απάντησή μου στην προηγούμενη Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Κρητικού.   

Και, φυσικά, δημιουργούμε και Μητρώο Αθλητικών Υποδομών της χώρας. Χάρη στον «ΠΕΛΟΠΑ», την πλατφόρμα που αναπτύξαμε με την ΚΕΔΕ, για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας. Ήδη το 85% των Δήμων έχει ανοίξει λογαριασμό στον «ΠΕΛΟΠΑ» και η καταχώριση των αθλητικών υποδομών συνεχίζεται.

Και δεν σταματάμε εδώ. Ήδη, με τον ν. 4726/2020 θεσμοθετήσαμε το Μητρώο Προπονητών.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, αμέσως μετά την ψήφιση του ν. 4726/2020, ανοίξαμε έναν κύκλο διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα και καταλήξαμε στις διατάξεις του νόμου 4809/2021, το οποίο ρυθμίζει το τοπίο στη χώρα σε ότι αφορά τον τομέα της προπονητικής και των προπονητών, για τους οποίους, επίσης, δημιουργείται ψηφιακό Μητρώο στο Υφυπουργείο Αθλητισμού.  

Ακόμη, να σας αναφέρω ότι στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αθλητισμού και της συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας δημιουργούμε επιπλέον:

 • Μητρώο Διακριθέντων Αθλητών,
 • Μητρώο Εποπτευόμενων Φορέων, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται το Μητρώο Οργανικών Θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού,
 • Μητρώο Οικονομικών Δεσμεύσεων των Εποπτευομένων Φορέων (Ομοσπονδίες, Εθνικά Αθλητικά Κέντρα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ),
 • Μητρώο Κανονισμών Αθλημάτων – Αγωνισμάτων των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών,
 • Μητρώο Διαμεσολαβητών Αθλητικών Συμβάσεων,
 • Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων.

Στόχος μας, όπως προανέφερα, είναι να αγκαλιάσουμε όλη την αθλητική οικογένεια! Να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλα τα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία να γίνουν νόμιμα! Και να μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση.

 • Το 2020, 4.034 ερασιτεχνικά σωματεία ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εγγραφή τους και ήταν απολύτως νόμιμα και τακτοποιημένα.
 • Το 2021, 4.808 ερασιτεχνικά σωματεία ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εγγραφή τους και ήταν απολύτως νόμιμα και τακτοποιημένα.
 • Σε αυτά προστέθηκαν και 72 σωματεία, για τα οποία είχε αρχικά χαρακτηριστεί ανεπιτυχής η εγγραφή τους, λόγω κάποιων τεχνικών αστοχιών του συστήματος. Ελέγξαμε τα δεδομένα, επανεξετάσαμε τα στοιχεία και αναγνωρίσαμε τις αστοχίες και την αδυναμία σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις.

Άλλωστε, το είχαμε δηλώσει εξαρχής. Είμαστε θετικοί, είμαστε διατεθειμένοι να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και ο βασικός μας στόχος παραμένει: όσο το δυνατόν περισσότερα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία να εγγραφούν στο Μητρώο! Είναι θέμα διαφάνειας, είναι θέμα τήρησης της νομιμότητας, είναι θέμα ουσιαστικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του αθλητικού οικοδομήματος!

Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στα 4.880 ερασιτεχνικά σωματεία που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εγγραφή τους και ήταν απολύτως νόμιμα και τακτοποιημένα για το 2021.

Μέσα σε ένα έτος, λοιπόν, έχουμε μια σημαντική αύξηση: 846 περισσότερα αθλητικά σωματεία. 

Και βέβαια συνεχίζουμε και το 2022! Θα ξανανοίξει το Μητρώο. Κι ελπίζουμε να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός αυτός.

Με μεγάλη χαρά λοιπόν, σας ανακοινώνω ότι εντός του Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική Υπουργική Απόφαση για να ανοίξει η πλατφόρμα και να μπορεί να δεχθεί αιτήσεις!
Εντός του Φεβρουαρίου, λοιπόν, θα μπορούν όλα τα Σωματεία να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων τους.

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση θα ρυθμίζει όλα τα θέματα και τις λεπτομέρειες για:

 • την αίτηση εγγραφής αθλητικού σωματείου με ειδική αθλητική αναγνώριση στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων»,
 • την επικαιροποίηση των στοιχείων των ήδη εγγεγραμμένων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων,
 • τον έλεγχο της αίτησης εγγραφής ή/και επικαιροποίησης.

Σε λίγες εβδομάδες θα λειτουργήσει πάλι η πλατφόρμα και καλούμε όλα τα Σωματεία να συμμετάσχουν.

Και θα ήθελα εδώ να διευκρινιστεί ότι: τα σωματεία που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο κατά το έτος 2021, υποχρεούνται να επικαιροποιήσουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Βάζουμε τάξη και νοικοκυρεύουμε το αθλητικό οικοδόμημα της χώρας! Στηρίζουμε τα ερασιτεχνικά Σωματεία! Στηρίζουμε τους αθλητές μας!  Κάνουμε πράξη την αθλητική μας μεταρρύθμιση! Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας!

Κάναμε το αυτονόητο! Φροντίζουμε καθημερινά για τη βάση του αθλητικού μας οικοδομήματος, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τους αθλητές, τους υγιείς παράγοντες και τους εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα αθλητικά σωματεία.

Και αυτό αποδεικνύεται και με τη χρηματοδότηση των 31,5 εκατ. ευρώ, που προανέφερα, ενώ παράλληλα ανεβάζει σε 100 εκατ. ευρώ τα χρήματα που έχουν δοθεί για τον ελληνικό αθλητισμό τους τελευταίους 12 μήνες.

Η συντριπτική πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας έχει επιδείξει την τελευταία διετία αξιοθαύμαστη πειθαρχία -ίδιον του αθλητισμού, άλλωστε- στην εφαρμογή των κανόνων και των μέτρων στον αγώνα με την πανδημία. Και της αξίζουν συγχαρητήρια.

Είμαι βέβαιος ότι θα πράξει το ίδιο και σ’ αυτή τη μάχη, που δίδουμε αυτές τις ημέρες, τις προσεχείς εβδομάδες, συνεχίζοντας την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Κάθε μέρα εντείνουμε τις προσπάθειες, με σκληρή δουλειά και σε άριστη συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου και την αθλητική οικογένεια, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του αθλητισμού, στηρίζουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και διαμορφώνουμε τον αθλητισμό του 21ου αιώνα! Στηρίζουμε με πράξεις τους ερασιτέχνες αθλητές και όχι με λόγια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.