Στο θέμα των αδειών νόσησης λόγω κορωνοϊού αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

«Κάνουμε στάθμιση συμφερόντων και αυξάνουμε κατά τρεις τις ημέρες αδείας στους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο, για την περίπτωση που τα παιδιά τους νοσήσουν από κορωνοϊό», ανέφερε ο υπουργός, υποστηρίζοντας τη σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια.

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως πλαίσιο αδείας για τη νόσηση τέκνου ήδη υπάρχει και οι εργαζόμενοι γονείς μπορούν να λάβουν σχετικές άδειες. «Αυτό, όμως, που κάνουμε με την τροπολογία αυτή, είναι κάτι πρόσθετο, λόγω της πανδημίας. Θεσπίζουμε ειδική ρύθμιση για την πενθήμερη άδεια, εκ των οποίων οι τρεις ημέρες θα είναι άδεια ειδικού σκοπού και οι δύο άλλες ημέρες θα καλύπτονται από την κανονική τους άδεια», σημείωσε. Ουσιαστικά, πρόσθεσε, γίνεται μια στάθμιση συμφερόντων και αυτό που παρέχεται είναι τρεις πρόσθετες ημέρες άδειας.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε αλλαγές στις άδειες νόσησης λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτές, πλέον οι εργαζόμενοι γονείς που παίρνουν άδεια λόγω νόσησης των παιδιών τους θα λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους την τέταρτη ημέρα, έναντι 50% που ίσχυε ως τώρα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι υπήρξε ένας προβληματισμός σχετικά με τους γονείς που είναι εκπαιδευτικοί, καθώς η αναπλήρωσή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η επιλογή που κάναμε είναι ότι, σε περίπτωση που έχουμε δύο γονείς που είναι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, προτεραιότητα για να λάβει την άδεια ειδικού σκοπού θα την έχει ο εργαζόμενος που δεν είναι εκπαιδευτικός -και αυτό είναι απολύτως εύλογο.

Σχετικά με τη διάταξη που αφορά τις αναστολές εργασίας σε εργαζόμενους όπου είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους (υγειονομικούς), είπε ότι πράγματι υπήρχε ένα ερμηνευτικό ζήτημα, δηλαδή κατά πόσο είναι δυνατόν την περίοδο της αναστολής τους να μπορεί να υπάρξει υπηρεσιακή τους μεταβολή, ή να τους χορηγηθεί άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή. Με την διάταξη αυτή, λέμε πως κάτι τέτοια δεν είναι καθόλου λογικά, και άρα ρυθμίζουμε ότι αυτά δεν επιτρέπονται.

Η απάντηση… επί δύο Βορίδη στις παρατηρήσεις Χαρίτση
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, παρατήρησε σκωπτικά στον υπουργό, πως «ευτυχώς που δεν περικόπτετε και το μισθό» στους γονείς που τα παιδιά τους αρρωσταίνουν και χρειάζεται να τα περιθάλψουν. Πρόσθεσε πως «παρουσιάζετε ότι αυξάνετε τις ημέρες αδείας κατά τρεις, όταν έχουμε 40.0000 κρούσματα σε μαθητές, μόνο αυτές τις ημέρες».

Τόνισε δε, ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει, είναι αυτό που περιλαμβάνει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ: δηλαδή άδεια στους γονείς για όσες ημέρες χρειαστεί, μέχρι τα παιδιά τους να γίνουν καλά.

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι αυτό που δεν εκτιμάει η αξιωματική αντιπολίτευση και δημιουργεί την αίσθηση ενός θεσμικού κενού, είναι ότι υφίσταντο διατάξεις σχετικά με τις γονικές άδειες. «Αυτές υπάρχουν. Εμείς, όμως, αντί να αρκεστούμε στις υφιστάμενες διατάξεις, κάνουμε και κάτι πρόσθετο, δίνουμε τρεις ημέρες παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να δοθούν όσες απαιτούνται, χωρίς κανένα περιορισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν τον απασχολεί καθόλου η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και δεν την λαμβάνετε καν υπόψιν του», σχολίασε.
Κάνετε συνεχώς «μια αντιπολίτευση του “επί 2”. Προσλαμβάνουμε υγειονομικούς, μας λέτε “όχι τόσοι μόνο: χρειάζονται επί 2”. Λέμε τρεις ημέρες επιπλέον άδεια και εσείς μας απαντάτε “όχι δύο, αλλά έξι”. Πραγματικά, δεν μας εκπλήσσετε, πραγματικά. Η προσέγγισή σας είναι άστοχη, λαϊκίστικη και μηδενιστική», όπως τόνισε ο κ. Βορίδης.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.