Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στον «Ευαγγελισμό» προκειμένου να επισκεφθεί την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο από χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης επισκέφθηκε την κυρία Γεννηματά πριν πάει στο γραφείο του και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της.

Χθες, μετά την είδηση που προκάλεσε σοκ για τη νοσηλεία της κυρίας Γεννηματά και την εξέλιξη με την υγεία της, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί της, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση. «Επικοινώνησα με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για να της ευχηθώ από καρδιάς περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Ευχή όλων μας, να ξεπεράσει σύντομα τη δοκιμασία αυτή», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στα social media.

Η επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά
Η μάχη της Φώφης Γεννηματά με τον καρκίνο, δεν θα είναι η πρώτη. Τον έχει νικήσει ήδη μια φορά και δήλωνε με γενναιότητα ότι «μαθαίνεις να ζεις με αυτό». Αλλωστε, έχει μάθει να αγωνίζεται κόντρα στην ασθένεια που της στέρησε πρόωρα πατέρα και μάνα, τον Γιώργο και την Κάκια Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά είχε ενοχλήσεις από τη Δευτέρα. Εκανε τη συνάντηση με τους εκπροσώπους εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς, το μεσημέρι στο γραφείο της στη Βουλή, αλλά οι ενοχλήσεις συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση. Ετσι, το απόγευμα της Δευτέρας η ίδια, μέσω ανάρτησής της στο Facebook, ενημέρωνε ότι δεν θα παραστεί στην προεκλογική της εμφάνιση στη Νέα Ιωνία, κάνοντας λόγο για «ξαφνική αδιαθεσία» και αιφνιδιάζοντας ακόμη και στενούς της συνεργάτες. Οι ενοχλήσεις αρχικά παρέπεμπαν σε σημάδια γαστρεντερίτιδας και η κα Γεννηματά εισήχθη το βράδυ της Δευτέρας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Το πρωί της Τρίτης, έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις (αξονική κλπ) και τα αποτελέσματα έδειξαν συμπτώματα ατελούς ειλεού και υποτροπή στο μείζον θέμα υγείας που αντιμετωπίζει επί πολλά χρόνια με τον καρκίνο. Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της Τρίτης, εξεδόθη ανακοίνωση από τον «Ευαγγελισμό» και σχεδόν ταυτόχρονα, συνεργάτες της διοχέτευσαν τη δήλωσή της με την οποία γνωστοποίησε την επιδείνωση στην υγεία της, καθώς και ότι δεν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αλλά παραμένει πρόεδρος ως την εκλογή νέου στη θέση της.

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, προέδρου του Κινήματος Αλλαγής
«Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου, που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Η ανακοίνωση του «Ευαγγελισμού» για τη Φώφη Γεννηματά
«Η κ. Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου».

Η μάχη της Φώφης Γεννηματά με τον καρκίνο
Η Φώφη Γεννηματά, 13 χρόνια μετά την πρώτη φορά που έδωσε μάχη με τον καρκίνο και τον κέρδισε, καλείται να δώσει μια νέα μάχη από την οποία σίγουρα θα βγει και πάλι νικήτρια.

Εισήχθη στο νοσοκομείο της βράδυ της Δευτέρας, μετά από αδιαθεσία και ατελή ειλεό. Κατόπιν εξονυχιστικών εξετάσεων που της έγιναν χθες διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για υποτροπή στο μείζον θέμα υγείας που αντιμετωπίζει επί πολλά χρόνια με τον καρκίνο.

Στον αέρα οι εσωκομματικές εκλογές
Υπό το φως των νέων δεδομένων, η προγραμματισμένη για 5 και 12 Δεκεμβρίου διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΚΙΝΑΛ είναι προσώρας στον αέρα.

Δύο είναι οι μόνες βεβαιότητες:

  • Η μία, ότι η νυν πρόεδρος του κόμματος αποσύρεται από την κούρσα. Μια απουσία ηχηρή, που επηρεάζει όλη την διαδικασία.
  • Η δεύτερη, (απόρροια της πρώτης) ότι τα δεδομένα αλλάζουν άρδην. Οι τρεις μέχρι σήμερα υποψήφιοι καλούνται να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Είτε προκειμένου να επιχειρήσουν να προσεταιριστούν τους προεδρικούς-γεννηματικούς, είτε υπό την πιθανή προοπτική εμφάνισης μιας νέας υποψηφιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι μεθαύριο, Παρασκευή 15/10 λήγει τυπικά η προθεσμία ανακήρυξης υποψηφιοτήτων, και ίσως χρειαστεί να πάρει παράταση. Η αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΔΕΚΑΠ, η οποία πρέπει να εισηγηθεί αντιστοίχως στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να πάρει γρήγορα τις όποιες αποφάσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων
Η επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε τα άμεσα αντανακλαστικά των τριών άλλων υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις προεκλογικές δραστηριότητές του.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε από την πρώτη στιγμή, πως «είναι δίπλα στη Φώφη Γεννηματά ως σύντροφος και ως αγαπημένος φίλος», ενώ μετέβη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και ενημερώθηκε από στενούς συγγενείς και φίλους της Φώφης Γεννηματά για την κατάσταση της υγείας της.

Ο Χάρης Καστανίδης, επίσης υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε αναρτήσεις του στο twitter, εξέφρασε την ευχή να βγει νικήτρια και ανακοίνωσε για λόγους «στοιχειώδους δεοντολογίας και συντροφικής αγάπης» την αναβολή των ομιλιών του σε Περιστέρι και Πειραιά τις επόμενες δύο ημέρες.

Η Γεννηματά παραμένει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ
Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά διευκρίνιζαν ότι δεν τίθεται θέμα διαδόχου στο κόμμα μέχρι τις εκλογές. «Η Φώφη Γεννηματά παραμένει πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής» επεσήμαιναν, και παρέπεμπαν στη δήλωσή της: «Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

«Να είμαστε και άνθρωποι, δεν μπορεί να δίνει μάχη η πρόεδρος του κόμματος και εμείς να κάνουμε προεκλογικές εκστρατείες» έλεγαν από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη στο iefimerida.gr.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου. «Προέχει η υγεία της Γεννηματά. Οχι τα προσωπικά μας», έλεγαν.

Στο πλαίσιο αυτό πιθανολογείται ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση μεταξύ των τριών υποψηφίων (Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης) με την ΕΔΕΚΑΠ, προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δεδομένα. «Είναι πολύ λεπτά θέματα, πρέπει να βρεθεί μια ιπποτική λύση», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος με γνώση των συζητήσεων.

Συζητήσεις για αναβολή των διαδικασιών
Στο παρασκήνιο, συζητείται ήδη πάντως το ενδεχόμενο αναβολής των εσωκομματικών διαδικασιών. Ορισμένοι συζητούν την αναβολή της εκλογής για μετά τις γιορτές (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), ωστόσο τίποτε ακόμη δεν είναι βέβαιο. Ολα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της υγείας της Φώφης Γεννηματά αλλά και από τη βούληση των υποψηφίων. Τυπικά, απαιτείται απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ – προφανώς σε συμφωνία με τους υποψήφιους – και νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ ή κατά της αναβολής. Ωστόσο, άλλοι βουλευτές και στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα αναβολής των διαδικασιών.

Νέες υποψηφιότητες;
Ενα ακόμη ζήτημα, είναι εάν θα δώσει η ΕΔΕΚΑΠ το «πράσινο φως» για να τεθούν νέες υποψηφιότητες για την ηγεσία. Είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα στο παρασκήνιο καθώς η απόσυρση Γεννηματά, φέρνει τα πάνω κάτω. Συζητήσεις γίνονται υπόγεια, αλλά είναι ακόμη νωρίς, καθώς οι εξελίξεις είναι νωπές και το θέμα απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς.

Τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου
Ενα πρόσωπο-κλειδί είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Λόγω του ειδικού του βάρους, επηρεάζει έναν ικανό αριθμό μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και φυσικά του ΚΙΔΗΣΟ, που αποτελεί συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν μπαίνουν σε καμία σχετική συζήτηση, την οποία θεωρούν και κυνική μάλιστα, καθώς προέχει η εξέλιξη της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος επικοινώνησε με την Φώφη Γεννηματά και της ευχήθηκε περαστικά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα θελήσει να εμπλακεί ξανά σε μια τέτοια διαδικασία αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι εφόσον υπάρξει ευρύτερο αίτημα μπορεί να το σκεφτεί, κάτι για το οποίο επιχειρούν να τον πείσουν στο παρασκήνιο.

Τι θα κάνουν οι «γεννηματικοί»
Κρίσιμο επίσης ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι «προεδρικοί», τα στελέχη δηλαδή που στηρίζουν την Φώφη Γεννηματά όλο αυτό το διάστημα. Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο «στρατόπεδο» των γεννηματικών οι οποίοι απέφευγαν να συζητήσουν την επόμενη ημέρα.

Το μπλοκ είναι σημαντικό αριθμητικά, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί και αν θα είναι ενιαία η στάση του. Δεν είναι γνωστό ακόμη επίσης, εάν η ίδια η Φώφη Γεννηματά, θελήσει να δώσει κατεύθυνση ή εάν θα αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν.

Επιπλέον, οι περισσότεροι (από τα προβεβλημένα στελέχη τουλάχιστον), δεν διατηρούν και τις καλύτερες των σχέσεων με τους άλλους υποψηφίους, ως εκ τούτου, μια νέα υποψηφιότητα θα δρούσε «ανακουφιστικά» για το γεννηματικό μπλοκ.

Υπό αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εισηγήσεις – έκπληξη για έτερο υποψήφιο. Ονόματα όπως του έμπειρου Κώστα Σκανδαλίδη, του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, του εκπροσώπου του κόμματος Παύλου Χρηστίδη καθώς και του Παύλου Γερουλάνου, συζητούνται κατ’ ιδίαν σε «ζυμώσεις», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απηχούν τις απόψεις των ενδιαφερομένων.

Ο Παύλος Γερουλάνος, ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν ακουστεί για υποψηφιότητα, ο ίδιος ωστόσο είχε αποφασίσει να μην κατέβει. Ουδείς γνωρίζει αν με τα νέα δεδομένα αναθεωρήσει τη στάση του.

iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.