Μέτρα συνολικού κόστους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά  που πλήττονται από το ράλι της ενέργειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «είναι σαφές ότι αυτή η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει μία νέα πρόκληση για όλα τα κράτη. Πρόκληση που οφείλει να απαντηθεί με δράση», είπε ο υπουργός Οικονομικών ξεκινώντας την εισήγησή του.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:

-τον διπλασιασμό της επιδότησης στην έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται σε 326 εκατ. Ευρώ.

-Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης. Το επίδομα αυξάνει 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει στα 100 ευρώ. Το κόστος αυτής της πολιτικής ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε  ότι η κυβέρνηση έχει λάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι η κυβέρνηση με μειώσεις φόρων επιχειρεί να βελτιώσει το εισόδημα των πολιτών και ειδικά της μεσαίας τάξης προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αναταράξεις.

Η κρίση τόνισε ότι προκαλεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά και κυρίως τα ευάλωτα. Αποτελεί μία πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Υπογράμμισε ότι η χώρα προχώρησε σε πρωτοβουλίες όπως:

-Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταθέσαμε πρόταση για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

-Συνυπεγράψαμε με πέντε Ευρωπαίους υπουργούς κοινή δήλωση για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

-Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα εφαρμόζει πολιτικές για να καλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις για το σύνολο της κοινωνίας αλλά κυρίως της μεσαίας τάξης. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 5,2% το διαθέσιμο εισόδημα.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.