Συνάντηση  με  το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Γρεβενών, πραγματοποίησε την Κυριακή 25 Απρίλη, αντιπροσωπεία της ΤΕ Γρεβενών στα γραφεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Ντάγκα Παναγιώτα γραμματέα της ΤΕ και δημοτική σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Ανθιμίδη Μπάμπη μέλος της ΤΕ και  Κανάτσιο Γιάννη μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν από το ΔΣ μια σειρά διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες των Γρεβενών. Όπως τη συνεχή μείωση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν, το μεγάλο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων. Την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για το τι θα παράγει κάθε περιοχή ώστε να μη βρίσκονται σε κινούμενη άμμο όπως είπαν χαρακτηριστικά, από τα βιολογικά, στη λεβάντα, στα καλαμπόκια κτλ που πάντα τους υπόσχονταν ότι θα τους εξασφαλίσουν το εισόδημά τους. Την περιοχή που ερημώνει και οι νέοι δεν ακολουθούν το επάγγελμα δικαιολογημένα με την αβεβαιότητα που υπάρχει, τα εμπόδια που μπαίνουν από το νομοθετικό πλαίσιο  σε κάποιον που θέλει να γίνει νέος αγρότης. Την  ενίσχυση του ΕΛΓΑ με προσωπικό, την αλλαγή του κανονισμού ώστε να ενταχθούν περισσότερες αιτίες καταστροφών, να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς. Παράδειγμα δεν αποζημιώνονται οι αγρότες για τις φυσικές καταστροφές. Τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθούν αντιρρήσεις.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, τονίστηκε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει «χωρίς καμία οικονομία δυνάμεων», τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που μάχονται ουσιαστικά για την επιβίωσή τους, τόσο σε επίπεδο παρεμβάσεων στη βουλή και όλων των βαθμίδων τοπικής διοίκησης, αλλά και σε επίπεδο κινήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναδείχτηκε από την αντιπροσωπεία η ερώτηση που είχε γίνει από το ΚΚΕ για την λεβάντα αλλά και την πρόσφατη πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών και την στήριξη τους αφού το χαμένο εισόδημα τους από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπιση της πανδημίας δεν έχει αναπληρωθεί από τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης. Καθώς και ότι το ΚΚΕ έχει προχωρήσει σε επεξεργασίες όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει δημοσιοποιημένη έκδοση, βιβλίο, με το πώς βλέπει τους βιοπαλαιστές αγρότες. Τους θεωρεί  συμμάχους με την εργατική τάξη,  που μπορούν να καλύψουν όλες τις διατροφικές ανάγκες της με ποιοτικά τρόφιμα.

Για τους δασικούς χάρτες ειπώθηκε ότι το ΚΚΕ αμέσως μετά τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών έφερε το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση, 11 Μάρτη 2021. Ότι  αυτά είναι τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήσης της, που στόχο έχει την εξασφάλιση “καθαρού τοπίου” ώστε να αποτελέσει η γη, κερδοφόρα διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαια και στα κάθε φορά επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα, που σήμερα, στο πλαίσιο της ”πράσινης” οικονομίας και του “πράσινου” new deal, ονομάζονται ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά), τουριστικές επιχειρήσεις και τουριστικά χωριά, ιδιωτική πολεοδόμηση κλπ, καθώς και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα επιχειρηματικά χέρια.

Τέλος αναδείχτηκε ότι οι αγρότες δεν πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που μοιράζουν υποσχέσεις. Γιατί ταυτόχρονα με τα “φιλικά χτυπήματα στην πλάτη” εφαρμόζουν με χέρια και με πόδια την πολιτική που τους πετάει έξω από το χωράφι, έξω από την παραγωγή με το αυξημένο κόστος παραγωγής, με τις εξευτελιστικές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Οι αγρότες να κάνουν δική τους υπόθεση μέσα από το συλλογικό αγώνα τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους:

Όπως είναι η θέσπιση κατώτερης εγγυημένης τιμής για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειες τους .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.