Ενα δεκαήμερο… σπριντ πληρωμών ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται πριν από το Πάσχα με στόχο να εξοφληθούν 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Κομβική ημέρα είναι η Μεγάλη Τετάρτη, όταν και έχει προγραμματιστεί να εξοφληθούν οι προκαταβολές των εθνικών συντάξεων σε πάνω από 35.000 εν αναμονή συνταξιούχους, αλλά και το Δώρο Πάσχα σε περισσότερους από 500.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο.

Πληρωμές συντάξεων

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 23 Απριλίου, όταν θα πληρωθούν από τον ΕΦΚΑ οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 1.065.000 δικαιούχους. Πρόκειται για τους συνταξιούχους του τ. ΙΚΑ των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Ακολούθως:

  • Στις 26 Απριλίου 2021, Μεγάλη Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 27 Απριλίου 2021, Μεγάλη Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 28 Aπριλίου 2021, Μεγάλη Τετάρτη, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Προκαταβολές εκκρεμών συντάξεων

Τη Μ. Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να πιστωθεί στους λογαριασμούς 36.080 συνταξιούχων η πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης. Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δύο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ τον μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή της οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

Η πλειοψηφία των εν αναμονή συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης είναι αγρότες του πρώην ΟΓΑ. Από τις 36.088 αιτήσεις που εγκρίθηκαν ώστε να πληρωθούν πριν το Πάσχα, οι 12.314, δηλαδή το 34%, προέρχονται από αγρότες του πρ. ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες δεν είχαν μέχρι πρότινος τη δυνατότητα να λάβουν προσωρινή σύνταξη.

Αρκετά λιγότεροι είναι οι εν αναμονή συνταξιούχοι–πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ που υπέβαλαν αίτηση για προκαταβολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 9.221 εν αναμονή συνταξιούχοι από το πρώην ΙΚΑ θα λάβουν την προκαταβολή της σύνταξης πριν από το Πάσχα, ενώ στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη εκκρεμούσαν στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πάνω από 55.000 αιτήσεις συντάξεων. Αντίστοιχα από ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ υποβλήθηκαν 10.779 αιτήσεις για προκαταβολή ενώ εκκρεμούν περί τις 28.000 αιτήσεις συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως την προκαταβολή δεν δικαιούνται ασφαλισμένοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, που έχουν οφειλές πάνω από ένα πλαφόν κ.λπ.

Δώρο Πάσχα

Η μεγαλύτερη έκτακτη πληρωμή του επόμενου 10ημέρου αφορά το Δώρο Πάσχα σε πάνω από 500.000 εργαζόμενους, που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας το πρώτο 4μηνο του έτους. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί τη Μεγάλη Τετάρτη, που φέτος είναι στις 28 Απριλίου, και από το κράτος και από τον εργοδότη.

Το φετινό Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί σε δύο τμήματα, καθώς:

  • Το κράτος θα πληρώσει απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων την αναλογία για τη χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
  • Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για τη χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος-Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.

Υπενθυμίζεται πως το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται κάθε χρονιά με βάση τον χρόνο εργασίας εντός του πρώτου 4μήνου του έτους, δηλαδή εντός της περιόδου από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.

Αυτό σημαίνει πως όποιος εργαζόμενος έχει παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους θα λάβει από το κράτος περίπου 270 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η αναλογία του επιδόματος αδείας. Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αυτό θα είναι συνολικά το φετινό Δώρο Πάσχα. Οσοι τέθηκαν σε αναστολή μικρότερο διάστημα, πρέπει να υπολογίσουν ότι για κάθε μήνα αναστολής θα πάρουν αναλογία δώρου ύψους 67 ευρώ περίπου (χωρίς να υπολογίζεται η αναλογία του επιδόματος αδείας).

Για παράδειγμα, εργαζόμενος σε ξενοδοχείο ο οποίος είναι αδιάκοπα σε αναστολή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου, θα λάβει Δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος περίπου 270 ευρώ. Αντίστοιχα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ, που ήταν σε αναστολή το πρώτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου, ενώ τον Απρίλιο επέστρεψε σε ενεργή απασχόληση, θα λάβει 200 ευρώ από το κράτος και 100 ευρώ από τον εργοδότη του, δηλαδή συνολικά 300 ευρώ.

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Την τρέχουσα εβδομάδα και έως την Παρασκευή θα καταβληθεί ποσό συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ που αφορά σε 4.984 πληρωμές. Αναλυτικά:

  • 425.108 ευρώ θα καταβληθούν σε 729 δικαιούχους για αποζημίωση ειδικού σκοπού που αφορά σε αναστολές συμβάσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του 2020
  • 752.021 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.705 δικαιούχους για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού που αφορά σε αναστολές συμβάσεων εργασίας τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021
  • 912.688 ευρώ θα καταβληθούν για πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 1.712 επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών, τουριστικών συνοδών και άλλων εργαζομένων ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού
  • 37.548 ευρώ θα καταβληθούν για πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 80 εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία
  • Τέλος, ποσό 77.666,39 ευρώ θα καταβληθεί για την πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων 2020 σε 758 δικαιούχους οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν το είχαν λάβει.

Επιπροσθέτως, το χρονικό διάστημα 19 -23 Απριλίου θα καταβληθούν από τον ΕΦΚΑ 12,2 εκατ. ευρώ σε 500 δικαιούχους, σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

  • 12 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 19.251 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)
  • 6.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 14 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν κατά την περίοδο 19-23 Απριλίου οι εξής καταβολές:

  • 30 εκατ. ευρώ σε 25.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης=25 εκατ. ευρώ σε 62.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  • 300.000 ευρώ σε 850 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
  • 3 εκατ. ευρώ για 6.000 δικαιούχους που είναι ενταγμένοι σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (καταβολή εισφορών σε φορείς).

imerisia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.