Οι παρατάξεις της εποχής – Οι αντίπαλοι και τα κόμματα – Οι εξελίξεις της πολιτικής διαμάχης – Τα κέντρα εξουσίας – Η ιστορική πορεία των Γρεβενών – Η εκλογική βάση & Οι εκφραστές της – Οι τύχες του τόπου.Τα Γρεβενά εκπροσωπήθηκαν το 1936 στην Βουλή με τον Αλεξ. Π. Λαδά του Λαϊκού Κόμματος που είχε εκλεγεί για πρώτη φορά.

Για τον Αλέξανδρο Λαδά είναι οι εκλογές που κατοχυρώνεται στην πολιτική. Ο Α. Λαδάς καθιερώνεται στο χώρο της Δεξιάς στα Γρεβενά και τον εκφράζει πλήρως. Παρατηρούμε ότι είναι ένας πολιτικός με αντοχές και εμπιστοσύνη στο εκλογικό σώμα αφού επανεκλέγεται μέχρι το 1961 (το 1963 είναι το τέλος της βουλευτικής του θητείας) όταν άλλοι στο χώρο του παραδίδουν την σκυτάλη.

Εξελέγη βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα το 1946 και κατόπιν με την ΕΡΕ το 1956, 1958, και το 1961.

Γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1909 στα Γρεβενά. Ο πατέρας του Περικλής Λαδάς και η μητέρα του Αναστασία ήταν μέλη οικονομικά ευκατάστατων αστικών οικογενειών της πόλης και ασχολούνταν με το εμπόριο. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ.  Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αθήνα και παντρεύτηκε την επίσης δικηγόρο Έλλη Φρύδα, η οποία διατηρούσε δικηγορικό γραφείο στην πρωτεύουσα. Υπήρξε ο πρώτος ευεργέτης των Γρεβενών.   

*******

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ του 1936 – Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΑΔΑ – Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ της εποχής.

Η εκλογική επιτυχία ή θα λέγαμε καλύτερα, η απόφαση της καθόδου ενός τέκνου της οικογένειας Λαδά εκείνη την εποχή, δεν ήταν κάποια απόπειρα ή μία κίνηση ευκαιρίας, για όσους ήξεραν καλά, σχετικά με το πώς ενεργούσε η οικογένεια, τότε. Η άνοδος ενός μέλους της οικογένειας, έλαβε χώρα κάτω από πολύ ευνοϊκές συνθήκες, που είχαν δημιουργήσει για τον νέο φέρελπι επιστήμονα, ο παππούς του, οι θείοι του, οι συγγενείς και ο πατέρας του.

Το ένα μέλος της οικογένειας Λαδά, ο Χριστούλας Λαδάς με την οικογένειά του, είχε ήδη επιστρέψει από την Αίγυπτο το 1913, ως μία πολύ ευκατάστατη οικονομικά οικογένεια εκείνης της εποχής, με αξιόλογη περιουσία, ακίνητα και δραστηριότητες στην πόλη. Η άλλη οικογένεια του Κώττα Λαδά είχε παραμείνει στα Γρεβενά με επίσης αξιόλογη δραστηριότητα. Ο Κ. Λαδάς υπήρξε επι χρόνια μέλος της Επαρχιακής Δημογεροντίας της πόλης (βλ. Εικ.12, σελ. 15). Οι «συγγένειες» που ανέπτυξε η οικογένεια με οικονομικούς παράγοντες μετά το 1920 ενίσχυσαν θεαματικά την κοινωνική της επιρροή. Ο τραπεζίτης-χρηματιστής Ι. Γούτσιας είχε ήδη παντρευτεί την Δήμητρα Χρ. Λαδά. Ο Γεώργιος Λαδάς είχε παντρευτεί ήδη την Ανδρομάχη Αναγνώστου, κόρη του Νικ. Αναγνώστου που λειτουργούσε ήδη έναν σύγχρονο αλευρόμυλο στο Κούρβουλο Γρεβενών. Ας υπομνησθεί εδώ ότι αλευρόμυλο διατηρεί, με μεγάλες αξιώσεις και επιρροή στην πόλη, εδώ και δεκαετίες και η οικογένεια Μπούσιου, που έχει ήδη εγκαθιδρυθεί στην πολιτική κατάσταση της πόλης από την εποχή της Τουρκοκρατίας ακόμη, αλλά με τον θάνατο του Γ. Μπούσιου  (24-3-1928) ο εναπομείνας στα Γρεβενά Δημήτριος Μπούσιος έχει μειώσει την ισχύ του.

Περί το 1934-35 τα αδέλφια Βασ. & Γεωργ. του Χρήστου Λαδά δημιουργούν στο κέντρο της πόλης ένα σύγχρονο εμπορικό πολυκατάστημα εδώδιμων προιόντων & αγαθών που η χρήση τους εκτείνεται από το σπίτι μέχρι την οικοδομή και το χωράφι (Εικ.1 & Εικ. 13 σελ. 15).

(Εικ.1. Η επιγραφή γράφει Αφοι Γεώργιος & Βασίλειος Χρήστου Λαδά και είναι το σύγχρονο Super Market των Γρεβενών της δεκαετίας 1925-’35 – Βρίσκονταν στην οδό Π. Mελά στον αρ.3-5, δίπλα στην κεντρική πλατεία Αιμιλιανού και το μέγεθος του καταστήματος όπως και ο πλούτος των εμπορευμάτων του είναι ιδιαίτερα εμφανής).

 Ο πατέρας του Αλέξανδρου, ο Περικλής Λαδάς (Εικ.2) είχε ήδη εκλεγεί πρόεδρος της Κοινότητας Γρεβενών τρεις φορές τα τελευταία χρόνια δηλ. την 4 Αυγούστου 1929, την 11 Φεβρουαρίου 1934 και την 20 Ιουνίου 1936. Ο Περικλής Κων. Λαδάς (1872-1941), α΄ εξάδελφος των παραπάνω, παντρεμένος με την Αναστασία Αλεξίου από την Αβδέλλα, ασκούσε επι χρόνια το επάγγελμα του εμπόρου με ιδιαίτερη επιτυχία.

(Εικ.2. Ο Περικλής Λαδάς στο κέντρο με φίλους στην Κεντρική πλατεία της πόλης την δεκαετία του 1930).

Η εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Κοινότητας (ουσιαστικά Δημάρχου) αύξησε την επιρροή και τις σχέσεις του στην πόλη. Όταν λοιπόν προκηρύχθηκαν οι εκλογές για την 26η Ιανουαρίου 1936 όλα ήταν καλά στρωμένα για τον Αλέξανδρο.

Πολλοί προφανώς από τον συντηρητικό χώρο[1] είδαν στο πρόσωπο του νέου επιστήμονα την ανανέωση της ισχύος τους (η συνέχεια της οποίας διακυβεύονταν αν δεν βρίσκονταν συνεχιστής & επάξιος εκφραστής τους στα Γρεβενά), αφού με όλη την οικογένειά-του διατηρούσαν εξαιρετικές σχέσεις και μάλιστα εμπιστοσύνης (ήδη ο πατέρας του και οι θείοι του έχαιραν βεβαιωμένης εκτίμησης στην πόλη και την περιοχή).

Ο χώρος της Δεξιάς αναζητούσε την ανανέωση της εκπροσώπησης στην πόλη και την περιοχή, καθότι ήδη η Βενιζελική παράταξη, αλλά και τα υπόλοιπα σχήματα του Κέντρου/Αριστεράς (άσχετα αν είχαν μικρή επιρροή ακόμη στην περιοχή), ήταν ανερχόμενα και λόγω μόρφωσης των εκπροσώπων αλλά και λόγω αύξησης της επιρροής των ιδεών τους, -ίσως το σημαντικότερο-.

Ως τέτοιοι μπορούν εν συντομία να αναφερθούν : Ηλίας Ηλία (Κόμμα Φιλελευθέρων-Γιατρός), Αθαν. Φείδας (Αγροτικό Κόμμα-Δικηγόρος), Αλεξ. Βασιλόπουλος, Οικονόμου, Κ. Μπίρκας, Α. Παπαλέξης, Κ. Ταλιαδούρης, Τηλ. Ευθυμιάδης, Χατζής, Σερ. Καρασσάβας, [2]  και πολλοί άλλοι (κυρίως Δάσκαλοι ή κοινωνικά στελέχη που ξεχώρισαν μετέπειτα στην Εθνική Αντίσταση).

  (Εικ. 3 – Τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών τέλη δεκαετίας του ’30. Καθήμενος δεξιά με τα γυαλιά ο Γεωργ. Λαδάς. Διακρίνονται ακόμη : αριστερά 1ο καθήμενος ο Αλ. Ζγώνης [Δήμαρχος επι χούντας], στη μέση ο Δ. Κανιστράς– 2ος όρθιος ο Γ. Παπαρίζος).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.