Τραγική κατάληξη είχαν δύο εργαζόμενοι υπεργολαβικής εταιρίας που είχε αναλάβει από κατασκευαστική εταιρία τις εργασίες αποθείωσης στην μονάδα V του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στον πύργο ψύξης της προαναφερόμενης μονάδας, το καλάθι όπου βρίσκονταν οι δύο εργαζόμενοι και σε ύψος 70 μέτρων, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έφυγε από το συρματόσκοινο με αποτέλεσμα την πτώση του και το θάνατο των δύο ανδρών.

Στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν η αστυνομία, η πυροσβεστική υπηρεσία και ασθενοφόρο.

Διαβάστε και: Κοζάνη: Θανατηφόρο δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου – Δυο εργάτες νεκροί

Στην μονάδα V του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ εκτελούνται εργασίες αποθείωσης με το έργο να το έχει αναλάβει ελληνική κατασκευαστική εταιρία. Η τελευταία τμήματα του έργου τα έχει αναθέσει σε υπεργολαβίες, κατά πάγια τακτική που ακολουθούν οι τεχνικοί όμιλοι σε τέτοια έργα. Η μονάδα V του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στην Κοζάνη βρισκόταν εκτός λειτουργίας.

Διαβάστε και: Πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ τονίζει:

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι σήμερα Παρασκευή 16.04.2021, στις 12 το μεσημέρι συνέβη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύματα δύο εργαζόμενους σε εργολάβο, στο έργο αποθείωσης της Μονάδας 5 του Αγίου Δημητρίου.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ και οι δύο άτυχοι εργαζόμενοι απασχολούνταν στον υπεργολάβο MUEHLHAN Cyprus Ltd του Αναδόχου.

Τα αίτια και οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος εξετάζονται ήδη από τις αρμόδιες αρχές. Η ΔΕΗ ζητεί την πλήρη διερεύνηση και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση.

Εκφράζουμε την βαθιά θλίψη μας για την απώλεια των δύο άτυχων εργαζομένων και τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στις οικογένειές τους.

Ανακοίνωση ΓΕΝΟΠ

Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναφέρει:

Τραγικό εργατικό δυστύχημα με δύο νεκρούς συνέβη λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στον Πύργο ψύξεως της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι εργαζόμενοι , σε εταιρία που συμμετείχε στις εργασίες αποθείωσης , έπεσαν από το καλάθι στο οποίο βρίσκονταν και ήταν αναρτημένο σε μεγάλο ύψος.

Το νέο εργατικό δυστύχημα έγινε λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα στην Εύβοια όπου χάθηκαν άλλοι τρεις εργαζόμενοι, μεγαλώνοντας τη λίστα των θανάτων από εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζει τη θλίψη της και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των εργαζομένων που χάθηκαν.

Ταυτόχρονα, ζητά την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του εργατικού δυστυχήματος και την αναζήτηση των ευθυνών που υπάρχουν.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θέλει να υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά τον κρίσιμο ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών όπως του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί αυτό ώστε να ελέγχονται αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας και να σταματήσει η ασυδοσία στους χώρους εργασίας.

Για να σταματήσει η θλιβερή στατιστική των εργατικών ατυχημάτων χρειάζεται η άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων ( Υπουργείου Εργασίας, Ινστιτούτων όπως το ΕΛΙΝΥΑΕ αλλά και της ΓΣΕΕ , των Συνδικάτων αλλά και των εργοδοτικών Οργανώσεων) .

To Εργατοϋπαλληλικο κεντρο ν. Κοζανης

Πληρώνουμε με ανθρώπινες ζωές τα ελλιπή  μέτρα προστασίας

     Διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα κατά τη διάρκεια εργασιών (τοποθέτηση κάδου) στον πύργο ψύξεως της μονάδας V του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, έρχεται με τον πιο τραγικό τρόπο να θυμίσει την μέριμνα που πρέπει να ληφθεί προς την κατεύθυνση διασφάλισης της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Για μία ακόμα φορά επισημαίνουμε:

  • Την έλλειψη μέτρων ασφάλειας
  • Την εντατικοποίηση εργασίας
  • Τις ασφυκτικές καταστάσεις και την πίεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι.

     Το ΕΚΝΚ καταγγέλλει το γεγονός ότι συντηρούνται οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, συντηρείται η εντατικοποίηση της εργασίας και οι συνθήκες που πιέζουν τους εργαζόμενους.

   Το ΕΚΝΚ ΑΠΑΙΤΕΙ:

  • Την διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το διπλό θανατηφόρο ατύχημα
  • Την αναζήτηση και τιμωρία των υπευθύνων
  • Την λήψη και πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων κανονισμών και προστασίας των εργαζομένων
  • Την στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τους αδικοχαμένους εργαζόμενους και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

 

«Καλλιόπη Βέττα: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο των δύο εργαζομένων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή τον θάνατο των  δύο εργαζομένων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δήλωσε:

«Η είδηση για τον τραγικό θάνατο των δύο εργαζομένων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου προκαλεί μεγάλη θλίψη σε όλη την περιοχή. Δυστυχώς, λίγες ημέρες μετά τους θανάτους στην Εύβοια, δύο ακόμη νέοι άνθρωποι έπεσαν νεκροί κατά την διάρκεια της εργασίας τους.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους.

Ελπίζω ότι θα διενεργηθούν τάχιστα όλες οι έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών του δυστυχήματος, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε τυχόν υπαίτιους για τα ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Τέλος, το τραγικό περιστατικό είναι μια αφορμή να σημειώσουμε την αξία των ελεγκτικών μηχανισμών και της Επιθεώρησης Εργασίας που πρέπει να ενισχύονται, αντί να αποδυναμώνονται, ώστε να επιτελούν το απαραίτητο έργο προστασίας των εργαζομένων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό»

Συλλυπητήριο μήνυμα του Βουλευτή Ν. Κοζάνης Γιώργου Αμανατίδη για το θάνατο των δύο εργαζομένων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γιώργος Αμανατίδης εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον άδικο χαμό των δύο εργαζομένων εν ώρα εργασίας στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των δύο άτυχων εργαζομένων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.