ΜΕΣΑ ΣΕ  ΕΝΑ  ΧΡΟΝΟ  ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΙΚΗ  ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ

Εν όψη της 8ης Μαρτίου  ας δούμε πως ακριβώς αντιμετωπίζεται η ισότητα από την Κυβέρνηση της ΝΔ:

-Εν μέσω πανδημίας και με την απουσία των γυναικείων οργανώσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να «εκσυγχρονίσει» το οικογενειακό δίκαιο (νόμος 1329/1983) που είναι  από τους προοδευτικότερους της Ευρώπης και να θέσει θέμα υποχρεωτικής συνεπιμέλειας και υποχρεωτικού χρόνου επικοινωνίας, (επιστροφή στην πατριαρχία), αγνοώντας την πραγματική κατάσταση των γονέων που βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου, την ενδοοικογενειακή βία και τις επιπτώσεις της στα παιδιά, καθώς και την λειτουργία των δικαστηρίων. Αγνοώντας το αίτημα των γυναικών για την άμεση εφαρμογή στην πράξη του νόμου 2447/1996 για τα οικογενειακά δικαστήρια και την διεπιστημονική στελέχωση της υπηρεσίας διαμεσολάβησης.

-Μαζική απώλεια θέσεων εργασίας και αύξηση της φτώχειας των γυναικών. ΟCovid-19 έχει πλήξει δυσανάλογα τομείς της οικονομίας όπου εργάζονται κυρίως γυναίκες, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, η εστίαση, η καθαριότητα.

-Μη αμειβόμενη εργασία. Ακόμη και πριν την πανδημία του κορονοϊού οι γυναίκες έκαναν τρεις φορές περισσότερη μη αμειβόμενη εργασία στο σπίτι, φροντίζοντας παιδιά και ηλικιωμένους. Αυτό επιδεινώθηκε το 2020 καθώς οι γυναίκες ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των μελών της οικογένειας που αρρώσταιναν, ή των παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Η μη αμειβόμενη εργασία στο σπίτι έφτασε στις 65 ώρες την εβδομάδα για τις γυναίκες.

-Στα νοσοκομεία το 80% των εργαζομένων είναι γυναίκες και παρά την συγκλονιστική τους προσφορά και τις χαμηλές αμοιβές τους, δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

-Οι γυναίκες συγκεντρώνονται σε σκληρές εργασίες ζωτικής σημασίας, χαμηλά αμειβόμενες, με επισφάλεια, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ευέλικτες μορφές απασχόλησης και τηλεργασία χωρίς κανόνες και δικαιώματα. Πάντα με τον βραχνά της σεξουαλικής παρενόχλησης και την προσπάθεια αποφυγής της.

-Τεράστια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στον καιρό της πανδημίας.

-Μέσα σ’ όλα αυτά οι γυναίκες έχασαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ και το θεσμικό εργαλείο τους (σύμμαχο) που ήταν η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Η Γ.Γ.Ι.Φ φροντίζει  προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική ισότητα των φύλων, οι πολιτικές που ακολουθούνται να εκτείνονται σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και αφορούν το σύνολο των δημόσιων πολιτικών ώστε να προωθηθεί η ισότητα των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής και σε όλα τα επίπεδα. Παρόμοια πολιτική εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα Από το 1985 η ΓΓΙΦ ήταν ο αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας της χώρας. Υπαγόταν στο Υπουργείο Εσωτερικών  και είχε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Ωστόσο, από το 2019, η αυτοτέλειά της και ο οριζόντιος χαρακτήρας υπονομεύθηκαν με δύο τρόπους: με τη μετακίνησή της στο Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια, με τη μετονομασία της σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (2019) και σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (2021).

. Τον Ιανουάριο 2021 μετά την συγκλονιστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, γεννιέται με καθυστέρηση 3 ετών στην Ελλάδα το κίνημα #ΜeToo# με την Σοφία. Στον αθλητισμό, στο θέατρο, στα πανεπιστήμια, δίνει ένα χτύπημα δυνατό στην κουλτούρα του βιασμού.

Μας θέτει μπροστά στις ευθύνες μας για την δημιουργία μηχανισμών παντού που θα υποδέχονται, θα υποστηρίζουν και θα ενδυναμώνουν τα θύματα και θα ελέγχουν και παραπέμπουν στις αρμόδιες αρχές τους θύτες.

Με τον αγώνα μας για να αλλάξουν όλα αυτά αποτίουμε φόρο τιμής στις εργάτριες κλωστουφαντουργίας της Ν.Υόρκης, που το 1857 διαδήλωναν για 10ωρο και καλύτερες συνθήκες δουλειάς και αναστοχαζόμαστε το δρόμο που πρέπει να διανύσουμε για να πάρουμε πίσω τα κεκτημένα μας.

-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ 8η ΜΑΡΤΗ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  ΤΗΣ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

-ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

-ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 2447/96 ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

-ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 190 ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

-ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ  ΦΥΛΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΚ ΘΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει  κηρύξει Πανελλαδική Στάση Εργασίας τηνΔευτέρα, 8 Μάρτη 2021, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από τις 12:00 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου.

 

ΝΕ  ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.