Εξαιρετικά σημαντικό και συγκινητικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό πάνω από 90%, προσήλθε κανονικά στο ραντεβού τους για τον εμβολιασμό έναντι της επιδημίας covid-19, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ανέφερε κατά την ενημέρωση  για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Χθες μέχρι το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 25.000 άτομα, αριθμός που αποτελεί και ρεκόρ ημέρας εμβολιασμού από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου. Συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει  τους 550.000.

Εμβολιασμός για μαθητές και εργαζόμενους στα ειδικά σχολεία

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι οι πολίτες που δεν προσήλθαν στο ραντεβού τους για την πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να το επαναπρογραμματίσουν. Δεν θα ισχύσει το διάστημα της ποινής, ενώ για τους πολίτες που είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες τι θα γίνει με τον επαναπρογραμματισμό τους.

Από τα 750 εμβολιαστικά κέντρα που αναπτύχθηκαν σήμερα στη χώρα, παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγων καιρικών συνθηκών σε ελάχιστα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Στο Καπανδρίτι και την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, λόγω δυσκολίας πρόσβασης του προσωπικού το πρόβλημα  αντιμετωπίστηκε τις μεσημεριανές ώρες. Στην Ικαρία και την Κεφαλονιά, που δεν έγιναν διανομές καθώς ακυρώθηκαν οι αεροπορικές πτήσεις, τα ραντεβού επαναπρογραμματίστηκαν  για τις επόμενες μέρες. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε μάλιστα, ότι και αύριο θα γίνουν προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών.

Σήμερα ενεργοποιήθηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σταθμών, το ένα είναι στην HELEXPO και το δεύτερο στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 1400 εμβολιασμοί και 600 στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη, οι δύο μεγάλοι αυτοί σταθμοί θα διενεργούν 5.500 εμβολιασμούς καθημερινά ο καθένας. Και τα δύο αυτά κέντρα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, έχουν δωρεάν parking – στην Αθήνα στο εμπορικό avenue και στην Θεσσαλονίκη. στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης. Έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 235.000 ραντεβού για τις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού για τις ηλικίες 75-79.

Ο γ.γ. ΠΦΥ αναφέρθηκε και στην προτεραιοποίηση, λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολύ λεπτομερή επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων. Είπε ότι οι μικρές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα είναι απολύτως κατανοητές στο επίπεδο των επιστημόνων. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες; Η πρώτη αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, τα οποία προηγούνται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 75-79 και αφορούν όλες τις ηλικίες. Το σύνολο αυτής της ομάδας είναι περίπου 270.000 άτομα και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν άτομα αυξημένου κινδύνου, αφορά τα άτομα 18-59 και είναι περισσότερα αριθμητικά από την πρώτη ομάδα. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λεπτομερής ανακοίνωση σχετικά με τις παθήσεις. Σε αυτή την κατηγορία θα υπάρξει ηλικιακό κριτήριο για τον εμβολιασμό και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64.

 

Μ. Θεοδωρίδου: Ποιοι έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό

Η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποιήσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας επισήμανε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωριδου, ιδίως όταν υπάρχει συγκεκριμένη διαθεσιμότητα εμβολίων όπως πρόσθεσε. Η ίδια εξήγησε ότι 9 στα 10 άτομα που έχασαν τη μάχη με τη ζωή και 8 στα 10 που μπήκαν σε ΜΕΘ από κορονοϊό ήταν άνω των 60 ετών. «Η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα» τόνισε και πρόσθεσε πως αυτοί που πρέπει πρώτοι να προσφεύγουν καθώς κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι γηραιότεροι ιδίως εάν έχουν και κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ωστόσο, άμεσα, όπως είπε, ξεκινά ο εμβολιασμός των ασθενών υψηλού κινδύνου με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, αναξαρτήτως ηλικίας. Είναι όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων καθώς και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Επίσης άτομα με νεφρική ανεπάρκεια και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Όσοι υποφέρουν από κυστική ίνωση. Για τους καρκινοπαθείς προτεραιότητα θα έχουν οσοι βρίσκονται υπό αγωγή για καρκίνο συμπαγούς οργάνου και όσοι έχουν αιματολογικούς καρκίνους. Επίσης όσα άτομα βρίσκονται σε άνοσοκαταστολή αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, όπως άσθμα και ΧΑΠ σοβαρού βαθμού. Ακόμη οι ασθενείς με σοβαρή ηπατική νόσο, σύνδρομο Down αλλά και άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις. Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε τις ομάδες αυτές καθώς και άλλες που αφορούν υποκείμενα νοσήματα και θα ακολουθήσουν αργότερα. Επισήμανε ότι όλα τα στοιχεία για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα αναρτηθουν τις προσεχείς ημέρες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Στη συνέχεια σειρά θα πάρουν οι ασθενείς με ηπιότερα από τα προαναφερθέντα υποκείμενα νοσήματα, όπως ασθενείς με χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40, όσοι πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού, ασθενείς με καρκίνο, ασθενείς σε ηπιότερη ανοσοκαταστολή, ασθενείς με χρονια νεφρική νόσο, ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, άτομα μα αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα με σπληνεκτομή ή άλλη νόσο στη σπλήνα, άτομα με σοβαρή αναπηρία και φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή.

Όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου είναι πολύ δύσκολη η ταξινόμηση και η ανεύρεση των ατόμων με αυτά τα νοσήματα, αλλά σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά ο κωδικός νόσου ή ακόμα και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι ήδη είναι διαθεσιμο στη χώρα μας και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει ευκολότερες συνθήκες φύλαξης από αυτό της Pfizer και απαιτεί 4 εβδομάδες από την πρὠτη στη δεύτερη δόση.

ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.