Σε κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούραπροχώρησε την Τετάρτη, 10Φεβρουαρίου 2021 ο Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ανδρέας Πάτσης αναφορικά με την άμεση ανάγκη για ένταξη σε μέτρο οικονομικής ενίσχυσης Covid-19 των καλλιεργητών λεβάντας, μελισσόχορτου και ελίχρυσου που έχουν πληγεί σοβαρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

 

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

 

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021

Προς:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό

Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Ένταξη σε μέτρο ενίσχυσης Covid-19 για έκτακτη στήριξη των καλλιεργητών λεβάντας και άλλων αρωματικών φυτών όπως μελισσόχορτο και ελίχρυσο, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σαφής στροφή στη χώρα μας προς την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με σκοπό την παραγωγή αιθέριου ελαίου.  Ο Νομός Γρεβενών κατέχει δεσπόζουσα θέση στη χώρα μας αναφορικά με την καλλιέργεια τέτοιων ειδών με τις καλλιέργειες της λεβάντας, του μελισσόχορτου και του ελίχρυσου μεταξύ άλλων αρωματικών φυτών να ξεχωρίζουν στην περιοχή. Μάλιστα το αιθέριο έλαιο των ειδών αυτών έχει αποδειχθεί, με βάση χημικές αναλύσεις, ότι είναι ανώτερης ποιότητας. Σε αυτό φυσικά συνεισφέρουν σημαντικά οι εδαφοκλιματικές συνθήκες του Νομού που προσδίδουν αξιόλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο έλαιο. Οι δυναμικές αυτές καλλιέργειες με το σωστό χειρισμό μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη τονώνοντας σημαντικά το γεωργικό εισόδημα των παραγωγών της περιοχής.

Δυστυχώς, η έξαρση της νόσου COVID-19 έχει προκαλέσει αποσταθεροποίηση τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο επηρεάζοντας σημαντικά την οικονομική κατάσταση των παραγωγών. Ειδικά για τις καλλιέργειες της λεβάντας, του μελισσόχορτου και του ελίχρυσου, το μέλλον τους καθώς και η βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δράσης των παραγωγών κρίνεται αβέβαιο.  Πάνω από το 70% της παραχθείσας ποσότητας ελαίου της καλλιεργητικής περιόδου 2019 και όλη η ποσότητα της περιόδου 2020 παραμένει απούλητη στις αποθήκες εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει το διεθνές εμπόριο. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πτώση της τιμής του ελαίου κατά 50%, κάτι που αναμένεται να κλιμακωθεί εξαιτίας της υποβάθμισης του προϊόντος που παραμένει στις αποθήκες.

Με βάση λοιπόν την σημαντικότητα των καλλιεργειών αυτών στην αγροτική οικονομία του τόπου αλλά και της χώρας καθώς και τον οικονομικό αντίκτυπο λόγω του κορονοϊού που έχει απελπίσει τους ντόπιους παραγωγούς, κρίνεται αναγκαία η άμεση κρατική στήριξη προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης αυτών των δυναμικών και πολλά υποσχόμενων καλλιεργειών και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δράσης των γεωργών που καλλιεργούν λεβάντα, ελίχρυσο και μελισσόχορτο για παραγωγή αιθέριου ελαίου και μετά το πέρας της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

  • Θα ενταχθούν οι καλλιέργειες της λεβάντας, του ελίχρυσου και του μελισσόχορτου σε μέτρο για έκτακτη οικονομική στήριξη ”Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς, των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19”;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να ενισχύσετε την καλλιέργεια των υποσχόμενων αυτών καινοτόμων ειδών στον Νομό Γρεβενών, με στόχο την οικονομική ενίσχυση και προώθησή τους που θα συνεισφέρει σημαντικά στην αγροτική οικονομία του τόπου;

Ο ερωτών,

Ανδρέας Πάτσης

Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών – Νέα Δημοκρατία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.