Μετά από την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου

Πρόκειται για μια πρακτική η οποία είναι γνωστή και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.     Η υιοθεσία ενός πάρκου, μιας νησίδας πρασίνου, ή ενός δέντρου ακόμη, αποτελεί μια εναλλακτική δυνατότητα εθελοντικής προσφοράς, με μακρόχρονη ιστορία στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Η δυνατότητα αυτή δίνεται σε ιδιώτες, Συλλόγους, Σωματεία, Ιδρύματα, Σχολεία και ομάδες πολιτών, που επιθυμούν να αναλάβουν τις εργασίες συντήρησης και καθαριότητας των χώρων αυτών. Στόχος δεν είναι η μεταφορά της ευθύνης στον εθελοντή/κάτοικο, αλλά η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και κυρίως η συμμετοχή του στην καλλιέργεια του οράματος για την σταδιακή μετατροπή της πόλης των Γρεβενών, σε αυτό που με μοντέρνους όρους αποκαλείται «Πράσινη Πόλη» ή και απλά Ανθρώπινη Πόλη του Αύριο. Στόχος είναι η καθιέρωση του θεσμού με προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων και τον ρόλων, που θα υλοποιούνται με τις υποδείξεις και σε συνεργασία με το  Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου.

 Η προτεινόμενη διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η παρακάτω:

Ο ενδιαφερόμενος για υιοθεσία χώρου πρασίνου, θα υποβάλλει αίτηση προς την αρμόδια Υπηρεσία Πρασίνου,(γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου) όπου θα αναφέρει το χώρο πρασίνου, που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει, αλλά και τις όποιες παρεμβάσεις προτίθεται να υλοποιήσει στο χώρο αυτό. Κατόπιν θα συντάσσεται μεταξύ του Δήμου και του αναδόχου – αναδόχων συμφωνητικό, το οποίο πριν συναφθεί θα πρέπει να έχει την έγγραφη έγκριση του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου, αλλά και του Τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου, σε περίπτωση που οι παρεμβάσεις θα αφορούν στις κατασκευές – εξοπλισμό του χώρου.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις,  θα περιλαμβάνονται σε ένα συμφωνητικό διαρκείας 12 μηνών.

Αρμόδια Υπηρεσία για την επικοινωνία – συνεργασία του Δήμου με τον ιδιώτη, ορίζεται το Τμήμα Πρασίνου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Επίσης με απόφαση τριμελούς επιτροπής, θα απονέμεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτους (παγκόσμια ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος) σχετικός έγγραφος έπαινος στον ανάδοχο του καλύτερου υιοθετημένου χώρου πρασίνου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.