Γράφει ο Αλέξανδρος ΤΖΙΟΛΑΣ

Πριν από 8 χρόνια, την 29 Ιανουαρίου του 2013, άφησε την  τελευταία του πνοή ο πατριώτης μας Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος. Τιμώντας την μνήμη του φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα λίγες μόνο στιγμές από τη ζωή και το έργο του.

Ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος -κατά κόσμον Θεόδωρος- Ζησόπουλος, γεννήθηκε στο Κυπαρίσσι Γρεβενών την 1η Μαΐου του 1930, με γονείς τον Γεώργιο και την Παρασκευούλα Ζησοπούλου.

Απεφοίτησε από το Γυμνάσιο Γρεβενών το 1949 και το ίδιο έτος εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1952. Την στρατιωτική του θητεία έκανε ως ιεροκήρυκας στο ΓΕΣ.

Την 7η Μαΐου του 1956 έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας, πού υπαγόταν τότε στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και την επομένη 8 Μαΐου, χειροτονείται διάκονος και προσλαμβάνεται ως ιεροκήρυκας. Μετά από μία τριετία, την 17η Μαΐου του 1959, Κυριακή των Μυροφόρων, χειροτονείται στην Δορκάδα του Κιλκίς, ως πρεσβύτερος και «προχειρίζεται σε αρχιμανδρίτη».

Υπηρέτησε στις Ιερές Μητροπόλεις Κιλκισίου, Ελευθερουπόλεως, Μεσσηνίας, Κασσαν­δρείας, Φλωρίνης και τέλος στήν Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1987, αλλά δεν αποστρατεύτηκε από την ενεργό δράση του.

Το 1993 και για τις ανάγκες του ραδιοφωνικού και του τηλεοπτικού σταθμού, έλαβε το πτυχίο δημοσιογραφίας.

Η ιεραποστολή ήταν το έργο και η ζωή του. Την θεωρούσε σαν την μεγαλύτερη φιλαν­θρωπία.

Το 1958 ιδρύει την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Νεανίδων ‘’Η ΔΟΡΚΑΣ’’, πού δραστηριοποιείται στην φιλανθρωπία και στην στήριξη νεανίδων και το 1965 την Ορθόδοξο Χριστιανική Αδελφότητα ΛΥΔΙΑ, τιμώντας το όνομα της πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής, πού κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο στους Φιλίππους.

Η Αδελφότητα αυτή δραστηριοποιείται με συνεχείς δράσεις κυρίως στον ιεραποστολικό τομέα και στην φιλανθρωπία.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ των Αδελφοτήτων

Η ομάδα που ενήργησε προς την κατεύθυνση του εγχειρήματος δημιουργίας «Αδελφοτήτων» ήταν οι Αρχιμανδρίτες π. Θεόφιλος Ζησόπουλος, ο π. Αμβρόσιος Κυρατζής (από την Καληράχη), ο π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος (από τον Αιμιλιανό) και ο καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ κ. Σ. Σάκκο (από το Πολυνέρι).

Το πλούσιο και δημιουργικό έργο τους έχει εξαπλωθεί σε πολλά σημεία της Βόρειας Ελλάδας. Συνέβαλλαν στην υιοθέτηση μιας «ανοιχτής» και όχι «κλειστής» ή δογματικής» συλλογικής χριστιανικής δράσης. Η συμβολή και η ηθική συμπαράσταση και υποστήριξη του π. Αυγουστίνου, μετέπειτα μητροπολίτη Φλώρινας, ήταν καθοριστική στην επιτυχία των προσπαθειών τους.

Με πρωτοβουλίες τους αντίστοιχα ιδρύθηκαν και λειτουργούν : Η χριστιανική αδελφότητα ΛΥΔΙΑ, το τηλεοπτικό κανάλι «4Ε» δορυφορικό & διεθνούς εμβέλειας μέσω διαδικτύου, το Κέντρο Ιεραποστολικής Διακονίας, η αδελφότητα «Οσία Ξένη» με ταυτόχρονες διακονίες αποφυλάκισης άπορων κρατουμένων-φυγόποινων, η αδελφότητα «Αγία Τριάδα», η αδελφότητα «Χριστιανική Ελπίς», η αδελφότητα «Αγία Βαρβάρα», Ορφανοτροφεία  και Ιδρύματα.

Ο π. Θεόφιλος συνέργησε με τους άλλους ‘’αδελφούς του’’ (που μνημονεύθηκαν παραπάνω) προς τις κατευθύνσεις αυτές, ώστε όλα αυτά να παράγουν έργο και να διαρκέσουν στον χρόνο.

Και το έργο του το αποδεικνύει!

Ένα από τα βασικά του μηνύματα σε όσους τον επισκέπτονταν ήταν η συμβουλή του: «με την δράση μας να αναδεικνύουμε την κοινωνική μας προσφορά και τη συλλογική μας θυσία προς το Λαό».

(σημ. Τα βιογραφικά στοιχεία αντλήθηκαν από την φωτογραφημένη ιστοριογραφία ΟΡΟΣΗΜΑ, εκδ 2007 και από το διαδίκτυο).

Περισσότερα στο grebena.blogspot.com

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.