Το Ημερολόγιο του Συνδέσμου φέτος είναι αφιερωμένο στη μυκοχλωρίδα των Γρεβενών με κείμενα και φωτογραφίες του έγκριτου μυκητολόγου και συμπατριώτη μας, προέδρου των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργου Κωνσταντινίδη τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ. Αν θέλετε να το αποκτήσετε, απευθυνθείτε στα μέλη του Δ. Σ.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

Το 2020, η χρονιά που πέρασε, ήταν δίσεχτη και οργισμένη με την πανδημία του κορωνοϊού να δοκιμάζει σκληρά τις αντοχές κρατών, συλλόγων και ανθρώπων με τις δύο καραντίνες και τα περιοριστικά μέτρα που καθήλωσαν τόσο την κοινωνία και την οικονομία όσο και τον πολιτισμό. Ειδικότερα, ο πολιτισμός δέχτηκε ισχυρό πλήγμα και σε επαγγελματικό επίπεδο (μουσικοί, ηθοποιοί, ζωγράφοι, ξεναγοί) αλλά και σε συλλογικό. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι που προσφέρουν πάρα πολλά στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία σε κάθε περιοχή της χώρας μας, ακινητοποιήθηκαν για δέκα μήνες με πολύ σημαντικές επιπτώσεις για τη δράση τους αλλά και για την επιβίωσή τους.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ το μόνο που πρόβαλε να υλοποιήσει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν η καθιερωμένη κοπή πίτας με τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, η διάλεξη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου Έλενας Αβραμίδου με θέμα: «Η απωανατολική ματιά του Καζαντζάκη», ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Σκαρίμπα με τίτλο: «Σκαριμπίζειν εν Γρεβενοίς», σε συνεργασία μετη Λέσχη βιβλιοδεσίας και λοιπών δραστηριοτήτων, την ΤΥΡΒΗ και την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ένα αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και η συμμετοχή της χορωδίας μας ΛΙΓΕΙΑ στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών και Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιήσαμε βέβαια και δύο πολύ επιτυχημένες πεζοπορίες σε συνεργασία με τους ΔΡΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, τον Ιούνιο στη Μηλιά Μετσόβου και τον Οκτώβριο στη Όρλιακα και μία δράση αποψίλωσης χόρτων και διάνοιξης μονοπατιών στο λόφο Θεοδωρίδη. Όμως ακυρώθηκαν άλλες δέκα πέντε τουλάχιστον προγραμματισμένες εκδηλώσεις (μουσικές, λογοτεχνικές, θεατρικές και εικαστικές) τις οποίες ευελπιστούμε να υλοποιήσουμε τη νέα χρονιά, θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος.

Θέλουμε φέτος για τρίτη χρονιά από την ίδρυση του συλλόγου μας να εκδώσουμε το καθιερωμένο συλλεκτικό ημερολόγιο για μια καλή αρχή στο νέο έτος αλλά και την προβολή μιας σημαντικής πλευράς της πόλης μας και της Π.Ε. Γρεβενών.  Το 2019 το ημερολόγιο ήταν αφιερωμένο στα Πέτρινα Γεφύρια των Γρεβενών με φωτογραφίες του Θωμά Μπιζιούρα και του Χρήστου Δημάδη, δύο ερασιτεχνών φωτογράφων που αγαπούν τα Γρεβενά και απαθανατίζουν σε κάθε ευκαιρία τα φυσικά και τα ιστορικά μας μνημεία και το 2020 στην ορνιθοπανίδα των Γρεβενών με φωτογραφίες και πάλι του Χρήστου Δημάδη που είναι και ενεργό μέλος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, ο οποίος και φέτος είχε λόγο στην αισθητική του ημερολογίου και επιμελήθηκε το εξώφυλλο, γι’ αυτό κσι τον ευχαριστούμε.

Φέτος το ημερολόγιο το αφιερώνουμε στη μυκοχλωρίδα των Γρεβενών, που από το 2007 είναι και επίσημα η πόλη των μανιταριών. Στην προσπάθεια αυτή συνέδραμε ποιος άλλος, ο καταλληλότερος όλων ο συμπατριώτης μας και Πρόεδρος Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ελλάδας, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης που έχει αφιερώσει τη ζωή του, από το 1989, στη μελέτη και την καταγραφή των μανιταριών και για το έργο του αυτό βραβεύτηκε από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ (2001).Επέλεξε  τις πολύ όμορφες φωτογραφίες και έγραψε τα εμπεριστατωμένα κείμενα του ημερολογίου, από τα οποία καταδεικνύεται η ιστορική σχέση των Γρεβενών με τα μανιτάρια, αλλά και η μεγάλη τους  οικονομική και πολιτιστική αξία για την περιοχή μας. Στο Πάρκο Μανιταριών μάλιστα στην πόλη μας αναβίωσε τα τρία τελευταία χρόνια – φέτος και αυτή υπήρξε θύμα της πανδημίας – η Πανελλήνια Γιορτή των Μανιταριών η οποία είναι τετραήμερη και πλαισιώνεται από πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα θέλαμε λοιπόν  να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη για αυτή του την ευγενική προσφορά και να του ευχηθούμε καλή δύναμη και συνέχεια στο σημαντικότατο έργο που επιτελεί για τον τόπο μας και όχι μόνο.

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας που μάς συμπαραστέκονται και μάς στηρίζουν στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ήταν δίπλα μας, όταν της ζητήθηκε. Να ευχηθούμε ότι με την υπεύθυνη στάση όλων μας θα ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατό τον λοιμό και θα επιστρέψουμε πάλι πιο δυνατοί και πιο σοφοί στην κανονικότητα.

Καλό και δημιουργικό το 2021 με υγεία, ευλογία και χαρά!!!

 

 

Το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                              Η Γενική Γραμματέας

Στέργιος Πουρνάρας                                               Χαρά Καραλιόλιου

Χρήστος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος

Αναστασία Παπακωνσταντίνου, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας

Παναγάκης Κωνσταντίνος, Ταμίας

Αιμίλιος Παπαδημητρίου, Έφορος Τμημάτων (Εικαστικών – Περιβάλλοντος)

Όλγα Τσιφοπούλου, Έφορος Τμημάτων (Χορωδιών)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.