Το  Νομαρχιακό Τμήμα  Ν. Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ , χαιρετίζει τους απεργούς εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα , που έλαβαν μέρος στην  Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 15-10,  δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στη Δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και γενικότερα στο Δημόσιο Τομέα.

Η  Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση μιας σειράς κινητοποιήσεων των υγειονομικών , των εκπαιδευτικών , των εργαζομένων στο Δημόσιο, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας,  για την προστασία της υγείας των εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς και για την προστασία των μορφωτικών τους δικαιωμάτων , για τη στελέχωση  όλων των δημόσιων  υπηρεσιών.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Λαχαναγοράς στις 10 πμ,  ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του  Νομαρχιακού  Τμήματος  Ν. Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ,  Στέργιος Λιάμπας ο οποίος ανέφερε:

Μια εβδομάδα έχει περάσει από το ξέσπασμα του λαού και της νεολαίας για την καταδίκη του φασισμού, της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης  της  Χρυσής Αυγής. Είναι μια απόδειξη για την τεράστια δύναμη των εργαζομένων, του  λαού, της νεολαίας. Αυτό το ξέσπασμα με τη μεγαλειώδη συμμετοχή είναι η πραγματική ετυμηγορία για να μπουν ο φασισμός και οι νεοναζί στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Ναι, μπορούμε να πιστέψουμε στη δύναμη του οργανωμένου μαζικού αγώνα, στο δίκαιο των αιτημάτων μας.

Αυτή η μεγάλη αλήθεια φανερώνεται κάθε φορά που ο λαός αποφασίζει να βγει στο προσκήνιο.

Η επικύρωση της λαϊκής ετυμηγορίας από το δικαστήριο δεν μπορεί να οδηγήσει στη λήθη και τον εφησυχασμό. Να μην ξεχάσουμε ότι οι φασίστες είναι τα μαντρόσκυλα των αφεντικών. Ο φασισμός τσακίζεται από την πάλη του λαού. Γι’ αυτό ήταν τεράστια συμβολή από την πρώτη στιγμή το  κάλεσμα του ταξικού κινήματος για καμιά ανοχή απέναντί τους και η κάθε μορφής δράση όπου εμφανίζονταν να χύσουν το δηλητήριό τους, ώστε σήμερα να είναι καταδικασμένοι στο μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και του λαού.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

9 μήνες έχουν περάσει από την αρχή της πανδημίας και η κατάσταση στη Δημόσια Υγεία, στην εκπαίδευση στις Δημόσιες υπηρεσίες είναι τραγική, γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδίσαμε για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών. Κατ’ απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, καταπάτησε κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο, “άνοιξε” τον τουρισμό με 100% πληρότητα στις αερομεταφορές και ταυτόχρονα άνοιξε τις πύλες εισόδου στον COVID-19. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, συνωστίζονται στους χώρους εργασίας  και η κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, κουνά το δάχτυλο, μιλάει για ατομική ευθύνη!! Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης. Για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζει την υγεία του λαού!

Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων νέα επίθεση στα εργατικά και λαϊκά  δικαιώματα. Με ένα μακρύ κατάλογο από νέα αντιλαϊκά μέτρα που περιέχει το περίφημο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το Σχέδιο Πισσαρίδη. Είναι μέτρα για να επωμιστεί ξανά ο λαός τα βάρη της νέας κρίσης και να στηριχθεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Τους απαντάμε: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το μάρμαρο για άλλη μια φορά.

Είμαστε αντίθετοι με την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο στόχαστρο της το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, ανοίγοντας ακόμη παραπέρα τον δρόμο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Και διευθέτηση σημαίνει  πως το ημερήσιο ωράριο απασχόλησης θα διαμορφώνεται κατά πως βολεύει τον εργοδότη. Ενώ την ίδια στιγμή λόγω της πανδημίας έχουμε την εισαγωγή νέων μορφών εργασίας όπως η τηλεργασία και η  εκ περιτροπής εργασίας

Αφού λοιπόν έφτασαν τους μισθούς στα τάρταρα, αφού έχουν προσθέσει δεκάδες μορφές ευέλικτων εργασιακών σχέσεων θέλουν να εντείνουν παραπέρα την εκμετάλλευση, το ξεζούμισμα των εργαζόμενων με το να αυξομειώνουν τον ημερήσιο χρόνο απασχόλησης χωρίς κανένα κόστος,. Ο εργαζόμενος να μην γνωρίζει πότε θα δουλέψει και πότε θα τελειώνει η εργασία του.

Παράλληλα ετοιμάζουν νέα ληστεία εις βάρος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, με ένα ακόμη χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, με τη παραπέρα ιδιωτικοποίησή της , ρίχνοντας στον τζόγο του χρηματιστηρίου την επικουρική ασφάλιση. Αυτό που θα οδηγήσει σε ακόμη πιο άσχημη κατάσταση τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός   για το 2021, με πακτωλό χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης που μοιράζει αφειδώς στους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλώνει την ένταση της φοροληστείας για το λαό. Γιατί αυτός είναι το μόνιμο υποζύγιο που καταβάλει σχεδόν το 97% των φόρων που εισπράττει το κράτος.

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Όλα αυτά, αλλά και η πείρα που έχουμε συγκεντρώσει τους τελευταίους μήνες δείχνουν πως καμιά ασφάλεια δεν μπορούμε να αισθανόμαστε από την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν μπορεί και ούτε θέλει να προστατέψει τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Γιατί είναι πολίτική αντιλαϊκή, ταξική που το βασικό της κριτήριο που έχει είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό έκανε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μας και των οικογενειών μας για χάρη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε με τη συμβολή του λαού , για να πάρει αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης για το δημόσιο σύστημα υγείας .

Γι’ αυτό αντιμετωπίζει τις ανάγκες στην παιδεία ως κόστος με αποτέλεσμα τα σχολεία να μετατρέπονται κυριολεκτικά σε υγειονομικές βόμβες.

Γι’ αυτό και εμείς σήμερα απεργούμε και δηλώνουμε πώς:

Δεν συμβιβαζόμαστε με την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία όπου ασφυκτιούν από την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού , σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής και χρηματοδότησης. Πάνω από 30.000 είναι τα κενά του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων της χώρας μας. Γιατί με φιέστες επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δεν θωρακίζεται η υγεία του λαού. Το αφήγημα  για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Γι’ αυτό κι εμείς στηρίζουμε τα αιτήματα των υγειονομικών και είμαστε μαζί τους.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μη ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Με τους μαθητές  στοιβαγμένους σε πολυάριθμα τμήματα τα περισσότερα άνω των 20-22 μαθητών και στα Λύκεια να φτάνουν ως τους 27 μαθητές σε μια αίθουσα, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στην καθαριότητα ( οι 31 καθαρίστριες τρίωρης απασχόλησης στο Δήμο μας δεν καλύπτουν τα σχολεία μας γι’ αυτό δεν λειτουργούν και τα ολοήμερα, στα περισσότερα νηπιαγωγεία υπάρχει μόνο μια τρίωρη καθαρίστρια για όλη την ημέρα), ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις ειδικοτήτων και καθηγητών. Και αυτά βέβαια δεν κρύβονται πίσω από τις μάσκες αερόστατα  και τα παγουρίνο που μοίρασε η κυβέρνηση.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Ακόμη και τα τεστ που γίνονται είναι ελάχιστα , ενώ σε πολλές περιπτώσεις το κόστος τους φορτώνεται στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τις αυξανόμενες ελλείψεις προσωπικού των Δημοσίων Υπηρεσιών,  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών , παρά την εντατική και φιλότιμη προσπάθεια των εργαζόμενων Στο Κατάστημα Κράτησης  Φελλίου – Γρεβενών, οι ελλείψεις του προσωπικού τόσο εξωτερικής όσο εσωτερικής φύλαξης συνεχίζονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στους εργαζόμενους

Δεν πτοούμαστε από τους νόμους καταστολής που ψηφίζουν ενάντια στις διαδηλώσεις κι απεργίες ( από το 50+1 για να βγει απόφαση για απεργία , ως και την απαίτηση να δίνονται  τα στοιχεία των οργανωτών των συγκεντρώσεων  όπως ζητούσαν και από μας επιτακτικά), προσπαθώντας να βάλουν το κίνημα στο γύψο, να προλάβουν κάθε διάθεση για αγώνα. Το όργιο καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες το αποδεικνύουν.  Από το να ξυλοφορτώνουν 14χρονα και 15χρονα παιδιά, μέχρι  και τους ήρωες με την πράσινη μπλούζα που καθημερινά δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία για να προστατέψουν την υγεία μας.  Αυτό το χαρακτήρα έχει και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την επιβολή ηλεκτρονικών μητρώων και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Σύναδέλφισσες , συνάδελφοι

παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει ότι αντιστέκεται, να μας πείσει ότι δεν γίνεται αλλιώς και πρέπει να υποστούμε όλα αυτά, ελπίδα υπάρχει και η ελπίδα βρίσκεται μέσα στους αγώνες, αυτή είναι η δύναμή μας. Ότι καταφέραμε το έχουμε πετύχει με οργάνωση, διεκδίκηση, αγώνα!

Δυναμώνουμε λοιπόν τη φωνή μας. Συνεχίζουμε το δρόμο του οργανωμένου αγώνα, της διεκδίκησης. Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή! Και απαιτούμε:

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμους διορισμούς υγειονομικών. Άμεση κάλυψη των κενών όλου του υγειονομικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης.

Καθαρά σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικές προσλήψεις μόνιμων καθαριστριών και εκπαιδευτικών.

Να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία.

Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου -14ου μισθού.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο.

Δε συμβιβαζόμαστε ..Δε σταματάμε ..Προετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Του Νομαρχιακού Τμήματος Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ

Ο  Πρόεδρος     Ο  Γραμματέας

  Λιάμπας Ανδ. Στέργιος    Λέτσιος Θ. Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.