Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Θρασύτατη και προσβλητική η ενέργεια του τουρκικού καθεστώτος να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί

18 Ιουλίου, 2020 by Χρήστος Μίμης

Η Αγία Σοφία πέρα από μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί και το διαχρονικό σύμβολο της χριστιανοσύνης, της ορθοδοξίας, του ελληνισμού. Αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ψυχής μας, της ιστορίας μας, της ταυτότητας και  του πολιτισμού μας.

Τον ρόλο αυτό, σε συνδυασμό με τον αρχιτεκτονικό θρίαμβο της εποχής, την ιστορικότητά της και την κατασκευή της, αναγνώρισε και η UNESCO χαρακτηρίζοντάς την ως Μουσείο και εντάσσοντάς την στον σχετικό κατάλογο (με όλες τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που η ένταξη αυτή σημαίνει για τη χώρα στην οποία βρίσκεται) ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, που για μια ακόμα φορά αναδεικνύει τη μικρότητά του, έρχεται, με εντελώς αδιανόητο και αυθαίρετο τρόπο, να αμφισβητήσει ευθέως την ιστορία του μνημείου και τους υψηλούς συμβολισμούς που φέρει από την αρχή της δημιουργίας του. Με μια θρασύτατα προσβλητική απόφαση προχωράει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η απόφαση αυτή  επιδεικνύει την περιφρόνηση του τουρκικού καθεστώτος  προς τις αρχές της δημοκρατίας, του πολιτισμού, της ελευθερίας και του σεβασμού της ετερότητας των ανθρώπινων δικαιωμάτων του δυτικού πολιτισμού που, ως ελληνικός λαός, πιστεύουμε και εκπροσωπούμε.

Η μονομερής και επαίσχυντη αυτή ενέργεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να δυναμώσουμε τη φωνή και την αντίδρασή μας, καταδικάζοντας απερίφραστα και αποτρέποντας την πράξη αυτή διατρανώνοντας την αντίθεσή μας σε ό,τι προσβάλλει ιστορικά σύμβολα του χριστιανισμού, του ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

This entry was posted on Σάββατο, 18 Ιουλίου, 2020 at 07:41 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply