Συνέντευξη τύπου εφ΄ όλης της ύλης, παραχώρησαν την Παρασκευή 10/07/2020 στη Φλώρινα και τη Δευτέρα 13/07/2020 στο Αμύνταιο, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειος Άμπας, οι οποίοι συνόψισαν τα αποτελέσματα της 10μηνης παρουσίας τους στη διοίκηση της β΄ βάθμιας Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζοντας έργα, παρεμβάσεις και δράσεις, που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην προσπάθεια να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

κ. Ιωάννης Κιοσές στο εισαγωγικό μέρος της τοποθέτησης του ευχαρίστησε για τη μέχρι τώρα ευγενική, διακριτική και ευπρεπή παρουσία των Μ.Μ.Ε. σε όλες τις εκδηλώσεις και τόνισε ότι ο δημοσιογράφος είναι ο δίαυλος επικοινωνίας με τον πολίτη.

Μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειακού Συμβούλου, Σωτήρη Βόσδου, ο οποίος απουσίαζε για προσωπικούς λόγους εκτός Π.Ε. Φλώρινας και στη συνεχεία αναφέρθηκε:

Στην υλοποίηση του προγράμματος επικοινωνιακής προβολής της Π.Ε. Φλώρινας.

Το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής της Π.Ε. Φλώρινας 2019, υλοποιήθηκε επιτυχώς και αφορούσε την κατανομή και πίστωση 24.800,00 € (με Φ.Π.Α.), ως κατωτέρω:

Α) Έντυπα μέσα ενημέρωσης : 10.500,01 € (με Φ.Π.Α.)

Β) Τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης : 6.000,00 € (με Φ.Π.Α.)

Γ) Ραδιοφωνικά μέσα ενημέρωσης : 4.149,99 € (με Φ.Π.Α.)

Δ) Διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης : 4.149,99 € (με Φ.Π.Α.)

Στα μέτρα που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει η Π.Ε. Φλώρινας  για την πρόληψη και ενημέρωση των πολιτών κατά της πανδημίας.

Η Π.Ε. Φλώρινας επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για την πρόληψη εξάπλωσης του ιού σε συνδυασμό με τη μέριμνα για τους πολίτες και το προσωπικό του Διοικητηρίου, όπως τα κάτωθι:

α. Ματαίωση, κατόπιν ενημέρωσης,  προγραμματισμένων εκδηλώσεις πολιτιστικού ή αθλητικού περιεχομένου, με χαρακτηριστικά συνάθροισης, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους.

β. Αναστολή  της λειτουργίας  όλων των δομών ευθύνης ( Ωδείο και αίθουσα Θεόδωρος Αγγελόπουλος) και διενέργεια απολυμάνσεων στους εν λόγω χώρους.

γ. Έκδοση δελτίων τύπου:

– Με γενικές και ειδικές οδηγίες προφύλαξης από τη νόσο. Ειδικότερη επισήμανση στα μέτρα ατομικής προστασίας.

– Με διευκρινήσεις-οδηγίες, για τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών στην επικράτεια και τη χρήση εντύπων και αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων για συγκεκριμένες δραστηριότητες-μετακινήσεις.

δ. Ενεργοποίηση του τεχνοκρατικού μηχανισμού παροχής υπηρεσιών εξ αποστάσεως σε πολίτες, εφαρμογή της εκ περιτροπής απασχόλησης, πραγματοποίηση απολύμανσης στο κτιριακό συγκρότημα του Διοικητηρίου-Φλώρινας και τήρηση κανόνων υγιεινής σε όλους τις υπηρεσίες του κτιριακού συγκροτήματος.

ε. Επίσκεψη των αιρετών της Π.Ε. Φλώρινας και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στο Γ.Ν. Φλώρινας ¨Ελένη Θ. Δημητρίου¨  προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο διαχείρισης των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως και για τις ανάγκες σε σύγχρονο ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να αναβαθμιστούν περαιτέρω οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας κατά του Covid-19

στ. Έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Φλώρινας με Θέμα τον κορωνοϊό (Covid-19), όπου εκτιμήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση στην Π.Ε. Φλώρινας και καθορίστηκε ο  συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών.

ζ. Έκδοση οδηγιών για την ομαλή διεξαγωγή διανομής τροφίμων (ΤΕΒΑ), προς τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

η. Συμμετοχή στην πρωτοβουλία πολιτικής αλληλεγγύης, με την παραχώρηση του 50% της αντιμισθίας των αιρετών.

θ. Διενέργεια περίπου 300 ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, από μεικτά κλιμάκια των αρμοδίων υπηρεσιών της Π.Ε. Φλώρινας και της ΕΛΑΣ, (Φλώρινα, Αμύνταιο και Μελίτη), προκειμένου να ελέγξουν την τήρηση των μέτρων προστασίας που οφείλουν να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για την προστασία των πολιτών, στο πλαίσιο αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού.

ι. Καθημερινή επικοινωνία με θεσμικούς και υπηρεσιακούς της Π.Ε. Φλώρινας (Διοικητή Γ.Ν. Φλώρινας, Δημάρχους, Αστυνομικό Διευθυντή, Διοικητή Πυροσβεστικών υπηρεσιών , Διοικητή 1ου Σ.Π., Πρόεδρου Ιατρικού Συλλόγου Φλώρινας, Πρόεδρο Φαρμακοποιών Φλώρινας).

ια. Καθορισμός ημερομηνιών για εθελοντικές αιμοδοσίες, με τη αρωγή του Γ.Ν. Φλώρινας και των Δήμων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, σε ειδικούς χώρους, για την αντιμετώπιση της έλλειψης αιμοπεταλίων.

ιβ. Παροχή υλικών ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές) και είδη υγιεινής (αντισηπτικά, απολυμαντικά) σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών, για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Στην εξέλιξη μεγάλων οδικών έργων

  • Κάθετος Οδικός Άξονας Πτολεμαΐδας – Φλώρινας

Σημειώθηκε σχετική πρόοδος σε ότι αφορά τον κάθετο άξονα της Εγνατίας (Φλώρινας-Κοζάνης) και συγκεκριμένα για το τμήμα κόμβος Πτολεμαΐδας – κόμβος Ξινού νερού – ορυχεία Βεύης – κόμβος Αμμοχωρίου – κόμβος Φλώρινας – Αρμενοχωρίου.

Το τμήμα αυτό χωρίζεται μελετητικά σε 3 υποτμήματα:

1) κόμβος Πτολεμαΐδας – Ξινό νερό,

2) Ξινό νερό – κόμβος Αμμοχωρίου και

3) κόμβος Αμμοχωρίου –  κόμβος Φλώρινα  – Αρμενοχώρι

Από τον τελευταίο αυτόν κόμβο, συνεχίζει το υπάρχον οδικό δίκτυο που οδηγεί στον συνοριακό σταθμό Νίκης. Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με  την ‘’Εγνατία Οδό Α.Ε’’  και με υπηρεσιακούς παράγοντες , στις οποίες συμφωνήθηκε η συνέχιση της εκπόνησης της μελέτης για το τμήμα, Ξινό Νερό – κόμβος Αμμοχωρίου.

Για το τμήμα Πτολεμαΐδα  – Ξινό Νερό η ‘’Εγνατία Οδός’’ έχει ετοιμάσει φάκελο δημόσιας σύμβασης και αφορά τη διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου.

Στόχος η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών και ενεργειών για την ολοκλήρωση, ενός καθέτου άξονα Κοζάνης – σύνορα Νίκης με ενιαία διατομή.

 

  • Βελτίωση Εθνικής Όδού Φλώρινας – Καστοριάς, τμήμα διασταύρωση Πρεσπών – διασταύρωση Κρυσταλλοπηγής

 

Το έργο αφορά βελτίωση της διατομής της οδού, ενώ προέκυψε ανάγκη σύνταξης μελέτης πρασίνου και σύνταξης κτηματολογικού πίνακα για τις τυχόν απαλλοτριώσεις. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής χρηματοδοτείται η ολοκλήρωση των συμπληρωματικών μελετών και η επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης. Το έργο αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των συνθήκων ασφάλειας του συγκεκριμένου δρόμου.

 

  • Ενεργοποίηση της Χρηματοδότησης για τη Βελτίωση του Οδικού Τμήματος

ΤΕΙ – Χιονοδρομικό του Άξονα Φλώρινα – Ανταρτικό – Πρέσπες

 

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, απεγκλωβίστηκε η ολοκλήρωση της τεχνικής μελέτης για τη βελτίωση του οδικού τμήματος

ΤΕΙ – Χιονοδρομικό του άξονα Φλώρινα – Ανταρτικό – Πρέσπες.

Αν και η μελέτη είχε ολοκληρωθεί το 2013, οι πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι που επέβαλε το ΥΠΕΚΑ, υπαγόρευαν την επικαιροποίηση της. Ωστόσο η χρηματοδότηση της μελέτης επικαιροποίησης λίμναζε επί έξι χρόνια , δεσμεύοντας πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η αναβάθμιση του οδικού τμήματος ΤΕΙ – Χιονοδρομικό του άξονα Φλώρινα – Ανταρτικό – Πρέσπες. περιλαμβάνει 18 τεχνικά έργα περίπου, με βελτίωση της υφιστάμενης χάραξης προς την πλευρά των Αλώνων. Ο προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται σε 50 εκ.  περίπου.

Στα έργα του τομέα Υγείας

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Φλώρινας

Η Π.Ε. Φλώρινας ανέλαβε την υλοποίηση δράσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Φλώρινας και υπέβαλε τεχνικό δελτίο για την χρηματοδότηση των δράσεων στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης επιχειρησιακού προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Λόγω της εμφάνισης κορωνοϊου η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε τη χρηματοδότηση για την προμήθεια καινούργιου εξοπλισμού, μηχανημάτων και λοιπών ιατρικών μέσων, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου Φλώρινας.



Στα έργα ενίσχυσης κοινωνικών υποδομών

  • Ύδρευσης Δ.Ε. Αμυνταίου και Αετού Δ. Αμυνταίου

Η ύδρευση Δ.Ε. Αμυνταίου και Αετού Δ. Αμυνταίου, είναι ένα έργο προϋπολογισμού περίπου της τάξεως των 20 εκ. ., που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, για το οποίο υπάρχει η βούληση και η διάθεση να προχωρήσει.

Στα έργα που αφορούν κτιριακές υποδομές στην Εκπαίδευση

  • Αναβάθμιση κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα

Η μελέτη του έργου ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με πρόταση ένταξης χρηματοδότησης στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο έχει Προϋπολογισμό Μελέτης περί τα 8,0 εκ. € και το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση της απόφασης ένταξης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησής του.

  • Κατασκευή νέου κτιρίου για την στέγαση της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Η χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής του νέου κτιρίου είναι ενταγμένη, (το ύψος της ανέρχεται περί τα 12,0 εκ. €), στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014 – 2020, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ως τώρα ολοκληρώθηκε η διαδικασία του απαιτούμενου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και εκπονείται η μελέτη εφαρμογής, με την ολοκλήρωση της μελέτης θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της κατασκευής του νέου κτιρίου.

  • Συντήρηση – βελτίωση του κτιρίου της πρώην Παιδόπολης «Αγία Όλγα»

Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου συντήρησης – βελτίωσης της πρώην Παιδόπολης «Αγία Όλγα», ο προϋπολογισμός μελέτης του οποίου ανέρχεται περί τα 1,8 εκ. € , με την ολοκλήρωση του έργου το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών.

Οι μικρές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν αναφορικά με τη έγκριση από το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) οφείλονται στην συγκρότηση του Κ.Α.Σ. που οφείλονταν στον κορωνοϊό αλλά και στην απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το κεντρικό αρχιτεκτονικό συμβούλιο.

Η μελέτη της στατικής επάρκειας του κτηρίου πραγματοποιήθηκε μετά από διαγωνισμό που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Στην παρούσα φάση πραγματοποιούνται επαφές και διεργασίες, ώστε να δοθούν λεπτομέρειες και διευκρινίσεις από την ομάδα των μελετητών προς το ΚΑΣ, προκειμένου το τελευταίο να εκδώσει  την απαραίτητη έγκριση της μελέτης εφαρμογής της επέμβασης.

Έργα αναβάθμισης κτιριακών υποδομών

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Π.Ε. Φλώρινας

Πραγματοποιείται ενεργειακή αναβάθμιση σε όλο το Διοικητήριο, αφού προχώρησε η μελέτη την προηγούμενη εβδομάδα, υποβλήθηκε στην Περιφέρεια και έχει πάρει τον δρόμο της για να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί.

Επίσης είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα INTERREG και η ενεργειακή αναβάθμιση του Ωδείου Φλώρινας που στεγάζεται στο κτήριο «Aγγελόπουλου», το οποίο θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς λόγω κορωνοϊού δόθηκε μία σχετική παράταση.

Στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τον ΕΑΠ της ΔΕΗ

Με κυριότερα:

  • Τον καθαρισμό και άνοιγμα των διαύλων στα δύο αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Πρεσπών

 

Επιβάλλεται το άνοιγμα των διαύλων του ΤΟΕΒ των Πρεσπών, μέσω του οποίου γίνεται η διαχείριση-άρδευση της λεκάνης των Πρεσπών, μιας λεκάνης έκτασης περίπου 14-16 χιλιάδων αρδευόμενων στρεμμάτων. Τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο καθαρισμός  και το ποσό που διατέθηκε από τον ειδικό λιγνιτικό αναπτυξιακό πόρο της ΔΕΗ αγγίζει τα 19.000,00 €.

 

  • Την προμήθεια ηλεκτροκίνητου θρυμματιστή βιομάζας και αγροτικών υπολειμμάτων (μπαλών) και φορτωτικού κάδου για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί η Μονάδα του ΑΗΣ Αμυνταίου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαία η προμήθεια ενός ηλεκτροκίνητου θρυμματιστή βιομάζας, προκειμένου η ΔΕΤΕΠΑ να καλύψει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου.

Πλέον η ΔΕΤΕΠΑ θα λειτουργεί με τις δύο μονάδες ισχύος 34MW που δημιουργεί με καύση βιομάζας. Για να υπάρχει δυνατότητα θρυμματισμού της πρώτης ύλης προέβη η περιφέρεια στη διάθεση των χρημάτων για την προμήθεια αυτού του μηχανήματος από τη ΔΕΤ  ΕΠΑ.

Ο προτεινόμενος εξοπλισμός παραγωγής/θρυμματισμού βιομάζας, με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΤΕΠΑ, π/υ 360.000 €,  ο οποίος θα εγκατασταθεί στο χώρο των μονάδων μας, θα δώσει τη δυνατότητα περισυλλογής πάσης φύσεως υπολειμματικής βιομάζας (αγροτικά υπολείμματα, καλαμώνες, υπολείμματα ξυλείας κτλ.)  και επί τόπου θρυμματισμού στο χώρο καύσης.

  • Τη σύνταξη φακέλου για την δημοπράτηση του έργου: «Ύδρευση πόλης Φλώρινας από το Φράγμα Τριανταφυλλιάς»

Άλλο ένα έργο είναι η σύνταξη του φακέλου και η δημοπράτηση του έργου “Ύδρευση της πόλης της Φλώρινας από το φράγμα της Τριανταφυλλιάς”. Στο φράγμα όλη η χρηματοδότηση μελέτης και η υλοποίηση ήταν της τάξης των 25.000 , . Στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς από τα 13 εκατομμύρια κυβικά νερού που διαθέτει, το 1,5 προβλέπεται για την υλοποίηση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Φλώρινας.

  • Την προώθηση ωρίμανσης έργου βελτίωσης οδικού δικτύου και ανάπτυξης περιοχής Πρεσπών.

Ελήφθη η απόφαση να χρηματοδοτηθούν κάποια έργα ωρίμανσης-βελτίωσης του οδικού δικτύου για την ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών, μελέτη  της τάξεως των 62.663 .

  • Την τελωνειακή Διάβαση Λαιμού Πρεσπών

Στην παρούσα φάση εκπονείται από την ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. η μελέτη των κτιριακών εγκαταστάσεων του τελωνείου και έχει δεσμευτεί χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκ. € για την κατασκευή του συνοριακού σταθμού από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG.

Στις υπηρεσίες των ΤΕΒΑ

Μέχρι 01/07/2020 πραγματοποιήθηκαν τρείς διανομές και διατέθηκαν =περίπου 2.800 μερίδες σε δικαιούχους του προγράμματος, μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να πραγματοποιηθούν ακόμα 3-4 διανομές, στους τρείς Δήμους της Π.Ε. Φλώρινας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε μία νέα βάση δεδομένων, όπου υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι, υπό την επίβλεψη της Περιφερειακής Αρχής και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο που καλείται να υλοποιήσει το ΤΕΒΑ.

Μάλιστα από το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ξεκινήσουν παράλληλες δράσεις των ΤΕΒΑ, που θα αφορούν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών και θα πραγματοποιηθούν και στους 3 Δήμους της Π.Ε. Φλώρινας.

Στις προσπάθειες περιορισμού των συνεπειών της πανδημίας στον Τουρισμό

Με πρωτοβουλία της Εταιρίας Τουρισμού αλλά και της Περιφερειακής Αρχής σχεδιάστηκε το πλάνο “Διαχείρισης Κρίσης στον Ξενοδοχειακό Κλάδο της Δυτικής Μακεδονίας”  καθώς και  το Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Κατάρτισης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Καταλυμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τα καταλύματα και τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, τα οποία παρουσιάστηκαν στις κατά τόπους συναντήσεις με τους ξενοδοχο-επιχειρηματίες σε Αμύνταιο και Φλώρινα.

Στις ενέργειες θωράκισης της Πολιτικής Προστασίας

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Φλώρινας πραγματοποίησε 3 συνεδριάσεις-συσκέψεις για:

  • Την προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου
  • Το ζήτημα του κορωνοϊού και
  • Την προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σε συνεργασία με όλους τους φορείς και με την πολιτική βούληση του Υφ. Πολιτικής Προστασίας και  Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκου Χαρδαλιά,  επετεύχθη η σύσταση εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις Πρέσπες, το οποίο θα λειτουργήσει ως μόνιμο κλιμάκιο και κατά την χειμερινή περίοδο.

Επίσης στη προσπάθεια ενίσχυσης της αντιπυρικής προστασίας στο Αμύνταιο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον Δήμο Αμυνταίου με τον Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Άνθιμο Μπιτάκη και τον Ταξίαρχο Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ιωάννη Ράπτη, κατά την οποία αποφασίστηκε η τοποθέτηση επι 24ωρου βάσεως, πυροσβεστικού οχήματος και προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας, σε επιλεγμένους χώρους της πόλης, για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το LEADER

  • Ανακοινώθηκε η ένταξη 10 έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.297.680,86 για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων και αφορούν:
Τίτλος Πράξης/Υποέργου Δικαιούχος Συνολικός Προϋπ/σμός
Προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου  στο βιολογικό καθαρισμό Φλώρινας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 270.000,00
Προμήθεια επαγγελματικών ηλεκτρικών συσκευών καθώς και εξοπλισμός προβολής και επίπλων για τους παιδικούς σταθμούς του Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Φλώρινας Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 90.300,00
Ανάπλαση παραλιακής Δημοτικής οδού Αγίου Παντελεήμονα Δήμου Αμυνταίου ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 270.000,00
Γαστρονομική ξενάγηση στη Φλώρινα – Συμπόσιο στις Πρέσπες ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 31.124,00
Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Δήμου Πρεσπών

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ 21.600,00
Φεστιβάλ Χάλκινων Μπαντών

στο Αμύνταιο Φλώρινας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 36.952,00
Συνεδριακή Υποδομή Ορεινού Κέντρου Νυμφαίου Κλειστό Κέντρο Ψυχαγωγίας ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 249.593,99
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας,  Περιβάλλοντος και Οικολογικής Συνείδησης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 45.870,87
Αποκατάσταση και ανακαίνιση του κέντρου Νεότητας Καλλιθέας ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ 250.000,00
Προμήθεια Στολών για την Φιλαρμονική του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Φλώρινας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση των σκοπών του Ν.Π.Δ.Δ. σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 32.240,00

 

Στη μετεγκατάσταση των Αναργύρων

Έχει μπει στην τελική φάση η διαδικασία μετεγκατάστασης των Αναργύρων, η οποία έχει περάσει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ως τώρα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες από την Π.Ε. Φλώρινας, με τελευταία την επιμέρους καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων από την επιτροπή που συγκροτήθηκε γι΄ αυτόν το σκοπό. Πλέον είναι θέμα χρόνου να οριστεί δικάσιμος, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού αποζημίωσης των κατοίκων.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειου Άμπα, ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα του πρωτογενή τομέα, καθώς και στη μεταλιγνιτική εποχή.

Αρχικά χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι η Π.Ε. Φλώρινας εκφράζεται σε επιτροπές και νομικά πρόσωπα και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ενεργούς συμμετοχής σε όργανα όπως, το κέντρο περιβάλλοντος, το cluster  βιοενέργειας και το ΓΕΩΤΕΕ, καθώς και στις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Υπογράμμισε τη δημιουργία νέου οργανισμού λειτουργιάς της Περιφέρειας, που δεν έχει σχέση με αυτόν που ίσχυε προηγουμένως. Αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας νέας Γενικής Διεύθυνσης, που έχει τον ρολό της ανάπτυξης και οτι κάτω από αυτή υπάρχουν όλοι οι κλάδοι, όπως  της επιχειρηματικότητας, της αγροτικής ανάπτυξης και οτιδήποτε θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Επίσης σημείωσε ότι λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την πανδημία οι ομάδες εργασίας δεν μπορούσαν να δουλέψουν στο βαθμό που θα ήθελαν, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση του  ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν σε διαβούλευση, ώστε να αναδειχθεί η αναπτυξιακή δομή που πρέπει να έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Κατόπιν παρουσίασε τα έργα του πρωτογενή τομέα που υλοποιούνται και προγραμματίζονται στην Π.Ε Φλώρινας και συγκεκριμένα είναι:

Το αρδευτικό της Φλώρινας

  • Το Υπουργείο υποδομών και μεταφορών είναι το αρμόδιο για την υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Ήδη για το μεγάλο αρδευτικό της Φλώρινας, μέσα από συνεχείς επαφές, απεγκλωβίστηκε το θέμα της χρηματοδότησης για τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται, ώστε να ξεκινήσει το αρδευτικό από το φράγμα της Τριανταφυλλιάς.

Για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις έχει ολοκληρωθεί μελέτη κτηματογράφησης και σ΄ αυτή τη φάση έχει προσληφθεί εκτιμητής. Η απόφαση απαλλοτριώσεων έχει εκδοθεί για δύο από τους οικισμούς και θεωρούμε ότι εντός του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις και  ως τα τέλη του έτους θα έχει δημοπρατηθεί αυτό το μεγάλο έργο.

 

Το αρδευτικό του Παρορίου

  • Παραγραμματίζεται εντός του μήνα να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα τεύχη μελετών για να δημοπρατηθεί το έργο. Η επικαιροποίηση της μελέτης εντάχθηκε στον τοπικό πόρο και αναμένεται ότι μέσα στον μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία και πιθανολογείται οτι πριν το τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιμα τα τεύχη για να δημοπρατηθεί το έργο.

Το αρδευτικό των Πρεσπών

  • Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, τον οποίο πραγματοποιεί το ίδιο το Υπουργείο και μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Π.Ε. Φλώρινας θα είναι η επιβλέπουσα υπηρεσία, ο ανάδοχος έχει δώσει μια σημαντική έκπτωση της τάξης του 51%, οπότε η διαδικασία προχωράει κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις στα επόμενα βήματα.




Τα αρδευτικά τις περιοχής του Αμυνταίου

  • Έχει  προχωρήσει σημαντικά και για πρώτη φορά έχει συσταθεί, μετά από την εντολή του Πρωθυπουργού, το συμβούλιο για τις αγρο-περιβαλλοντικές  υποδομές, όπου υπάρχουν πέντε Γενικοί Γραμματείς οι οποίοι ελέγχουν στο σύνολο της Ελλάδας τα έργα. Τα έργα της Π.Ε. Φλώρινας είναι ενταγμένα εκεί, οι προτάσεις περιλαμβάνουν εκτός από τα αρδευτικά τις περιοχής Αμυνταίου, και μελέτες που υπήρχαν για άλλα φράγματα, όπως του Τροπαιούχου και των Κλεινών, τα οποία είχαν ωριμάσει αρκετά και κάποια στιγμή σταμάτησαν. Καταβάλλονται προσπαθούμε να ενεργοποιηθούν αυτές οι μελέτες για να επεκταθεί η αρδεύσιμη έκταση της περιοχή μας.

Τα έργα κτηνοτροφίας

  • Τα εν λόγω έργα προχωρούν σε δυο κατευθύνσεις. Το ένα είναι η ωρίμανση μελετών για την αγροτική οδοποιία, την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και σε κάποιες πιο άμεσες παρεμβάσεις οι οποίες χρίζουν και βοηθούν την καθημερινότητα των κτηνοτρόφων και έχουν σχέση με ποτίστρες και έργα τα οποία μπορούν να προχωρήσουν αρκετά εύκολα.

Τη λειτουργία των ΤΟΕΒ:

  • Δυστυχώς σ΄ αυτόν τον τομέα η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας βρίσκεται πολύ πίσω χωρίς ωρίμανση των έργων. Ωστόσο θα δοθεί παράταση στο εκχωρούμενο μέτρο του Υπ. Γεωργίας και υπάρχει πιθανότητα να ενταχθεί ένα μικρό φωτοβολταϊκό για τις Πρέσπες.

Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας είναι η πρώτη που έχει περάσει την προγραμματική σύμβαση  για τη διαχειριστική μελέτη των βοσκοτόπων.

Ένας πλούσιος πόρος για την Ελλάδα ο οποίος κινδύνευε να χαθεί, αφού έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2019. Αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί η προγραμματική σύμβαση για τα διαχειριστικά σχέδια και εντός του έτους θα δημοπρατηθεί. Επειδή οι μελέτες κοστίζουν και έχουν ανατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο από μεριάς του Υπουργείου, παρουσιάζεται μια καθυστέρηση μεγαλύτερη από εκείνη που έχει υπολογιστεί

Τα σχέδια βελτίωσης

  • Υποβλήθηκαν περίπου 1.000 σχέδια βελτίωσης και έχουν εγκριθεί περίπου 600 στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας. Για τους νέους γεωργούς το μέτρο τρέχει κανονικά. Το πρόγραμμα της οικοτεχνίας βρίσκεται σε ενεργοποίηση και αναμένεται πριν τον Σεπτέμβρη να διαπιστωθεί το σύνολο των ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν. Η προσπάθεια αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί έτσι τα προϊόντα δεν θα φεύγουν από τη Δυτική Μακεδονία και η προστιθέμενη αξία τους θα παραμείνει στην περιοχή μας. Είναι ένα πρόγραμμα το όποιο υπήρχε, έτρεχε αλλά δεν είχε την απαραίτητη στήριξη, για να μπορέσει ο κόσμος να αξιολογήσει την προστιθέμενη αξία των προϊόντων.

Τα διασυνοριακά προγράμματα

  • Εντάχθηκε ένα νέο πρόγραμμα στο Ελλάδα-Αλβανία το οποίο αφορά την αμπελουργία της περιοχής, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους, καθώς εντάχθηκε λίγο πριν τον κορωνοϊό.

Επίσης αναπτύχθηκαν δράσεις και στην περιβαλλοντική διαχείριση. Ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος είναι αυτός που βρίσκεται μέσα στη φύση και αυτός που οφείλει να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον. Συνεπώς όλη η περιβαλλοντική διαχείριση μπορεί να περάσει μέσα από αυτές τις δράσεις. Πιο συγκεκριμένα την επόμενη περίοδο θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση στην περιοχή του Αμυνταίου για τη διαχείριση του καλαμιώνα με τα βουβάλια.

Ο κ. Άμπας έκανε ειδική αναφορά στη μεταλιγνιτική εποχή

  • Έχει συμφωνηθεί σε υψηλό επίπεδο να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν δράσεις που αφορούν τη μεταλιγνιτική εποχή. Κατά την παρουσία του στην Π.Ε. Φλώρινας, ο κ.  Μουσουρούλης είχε αναφερθεί στα ταμεία που θα χρηματοδοτήσουν τη μεταλιγνιτική εποχή. Ένα από τα ταμεία θα είναι και το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην Π.Ε. Φλώρινας από την πρώτη μέρα να υλοποιούμε δράσεις που έχουν σχέση με την γεωργία. Την περίοδο που διανύουμε οριστικοποιήθηκε όλο το πλαίσιο για την αγροτική ανάπτυξη, το οποίο επεκτάθηκε πολύ περισσότερο.

Το πρόγραμμα είναι της τάξης του 1 δις € και έχει τη φιλοσοφία της αγροτικής ανάπτυξης, η οποία είχε αναπτυχθεί και στο Περιφερειακό συμβούλιο, αφορά δράσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά της γνώσης και της ενημέρωσης των αγροτών, ώστε να εκμεταλλευτούν τις καινοτομίες.

Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια αναβάθμισης και επέκτασης του αγροκτήματος του Πανεπιστήμιου. Η Σχολή Γεωπονίας της Φλώρινας είναι αναγκαίο να μεταφέρει το αγρόκτημα εκτός πόλεως.

 

  • Η συμφωνία μεταξύ του κ. Μουσουρούλη, του Περιφερειάρχη και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει τη μορφή του υφιστάμενου του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, οπότε σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώθηκε ένα πλάνο δράσεων, βασισμένο στην φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

  • Επίσης έχουν τεθεί σε προτεραιότητα οι δράσεις που αφορούν τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέσα απο δράσεις αγροτικής ανάπτυξης, μπορούν να συμβάλουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Η φιλοσοφία του όλου προγράμματος στοχεύει στον περιορισμό  των απωλειών στην απασχόληση και το εισόδημα αλλά και στην αύξηση του παραγόμενου προϊόντος.

 

  • Επίσης συγκεντρώθηκαν όλες οι δράσεις που έχουν προταθεί και αφορούν την αγροδιατροφή. Ένα σύνολο πολλών προτάσεων, από το ΓΕΩΤΕΕ, το ΤΕΕ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την ΑΝΚΟ, την εταιρία προστασίας Πρεσπών και το cluster  βιοενέργειας, οι οποίες βέβαια έχουν και τη φιλοσοφία των ιδιωτικών επενδύσεων, αφού είναι αυτές που θα μπορέσουν να κινήσουν την οικονομία και να προσελκύσουν επενδύσεις.

 

  • Σαφώς τα σχέδια βελτίωσης είναι μια από τις πρώτες νίκες που θα μπορούσε να επιτύχει η μεταλιγνιτική εποχή, ωστόσο λείπουν κάποια χρήματα, γι΄ αυτό γίνονται αντίστοιχες πιέσεις πρός το Υπουργείο.

 

  • Για τις δράσεις μεταποίησης και εμπορίας, αντιστοιχεί ένα μεγάλο ποσό για απορρόφηση, ώστε να λάβουν προστιθέμενη αξία τα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας.

 

  • Οι υποδομές είναι έργα της τάξεως 418.623.000 έτσι όπως έχουν εκτιμηθεί και αφορούν την Κοζάνη και τη Φλώρινα.

 

  • Αναζητούνται χρηματοδοτικά κίνητρα 70.000-80.000 με 12ετή δέσμευση, για νέους ανθρώπους που θα θελήσουν να δεσμευτούν και να έχουν ένα πραγματικό όφελος από την γεωργία, ώστε να καταφέρουν να μείνουν στον κλάδο και να παράξουν συστηματικά, αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύει και το Υπουργείο.

 

  • Υπάρχουν δράσεις και στη δασοπονία, σαφώς ένα μεγάλό ποσό διατίθεται στη στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, όπως και στην αύξηση του φυτικού κεφαλαίου, μια δράση που σύμφωνα με μελέτες συνεισφέρει στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, ταυτόχρονα μπορεί  να δημιουργήσει πολλές θέσεις Εργασίας. Συγκεκριμένα η μελέτη που εκπονήθηκε αναφέρεται σε επένδυση της τάξεως των 36.000.000 με 1375 θέσεις στην πρωτογενή παραγωγή, 92 θέσεις στη δευτερογενή παραγωγή (τυποποίηση-μεταποίηση) ,με μια προστιθέμενη αξία των 2.000.000   περίπου, η οποία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερα ποσά, εάν με κάποιο τρόπο ελέγχονταν η αύξηση του φυτικού κεφαλαίου.

 

  • Επίσης έχουν κατατεθεί προτάσεις για χρήση κατασκευή θερμοκηπίων με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, δράσεις ναι μεν πρωτογενούς παραγωγής , αλλά που δημιουργούν μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα και φυσικά μιλάμε για αξιοποίηση των περιοχών Natura, συμβάλλοντας στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας.

 

  • Χρήζει άμεσης προτεραιότητάς η Π.Ε. Φλώρινας να γίνει μια πρότυπη περιοχή ψηφιακής επιχειρηματικότητας, ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις-επενδυτές, γι’ αυτό κατά καιρούς έχουν ζητηθεί παρεμβάσεις που θα συνεισφέρουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

 

  • Επειδή η εξέλιξη των πραγμάτων είναι πολύ γρήγορη υπάρχουν δύο θέματα τα οποία έχουν ανακύψει την τελευταία περίοδο. Το ένα αφορά τον αναπτυξιακό οργανισμό,  για τον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, καθώς θα διαχειριστεί τη μεταλιγνιτική εποχή και το δεύτερο είναι τα φωτοβολταϊκά, η εγκατάσταση των οποίων εμφανίζει έντονη αυξητική τάση. Ενώ η Δυτική Μακεδονία είναι ενεργειακό κέντρο , εάν δεν ελεγχθεί έγκαιρα η ροή των φωτοβολταϊκών και δεν εξασφαλιστούν τα οφέλη τους για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, θα παραμείνει ενεργειακό κέντρο, αλλά στην ουσία με τους πολίτες της απόντες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.