Τερματίζεται την Παρασκευή η αναμονή για τους δικαιούχους του επιδόματος των 534 ευρώ.

Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr εργατολόγος Γιάννης Καρούζος την Παρασκευή 12 Ιουνίου θα γίνει, σε μια μεγάλη πληρωμή, η καταβολή του επιδόματος (αποζημίωση ειδικού σκοπού) για τους μισθωτούς που παρέμεναν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας τον Μάιο.

Ο κ. Καρούζος τονίζει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στην πληρωμή της Παρασκευής θα λάβουν τα ποσά της ειδικής αποζημίωσης, που υπολογίζεται με 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής και έως 534 ευρώ:

  1. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές ολόκληρο τον Μάιο με κρατική εντολή, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης
  2. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν τον Μάιο και δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε παράταση αναστολής για τον Μάιο
  3. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ήταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ και δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε παράταση αναστολής για τον Μάιο

«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΚΥΑ της 10ης Μαΐου, οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν τον Μάιο όπως και σε εργοδότες που εξαρχής θεωρήθηκαν πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, πρέπει να λάβουν την ειδική αποζημίωση του Μαίου – εφόσον τέθηκαν σε παράταση αναστολής – έως και την Παρασκευή 12 Ιουνίου» σημειώνει ο Γιάννης Καρούζος και προσθέτει:

«Αντίθετα, η αρχική πρόβλεψη της ίδιας ΚΥΑ για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή ήταν η καταβολή των 534 ευρώ να γίνει έως χθες, Τετάρτη 10 Ιουνίου. Τελικά, η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί για όλους την ερχόμενη Παρασκευή.»

Καρούζος: Θετικές οι αλλαγές στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, και συγκεκριμένα στην κάλυψη ποσοστού των εργοδοτικών εισφορών, που ανακοινώθηκαν χθες.«Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ως είχε μέχρι σήμερα, δεν ήταν τόσο θελκτικό για τις επιχειρήσεις. Στη νέα του μορφή, ο εργοδότης θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο του χρόνου απασχόλησης. Στη συνέχεια όμως, θα πηγαίνει το κράτος και θα καλύπτει το 60% των εισφορών για το διάστημα που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται. Είνα μια σημαντική βοήθεια για τις επιχειρήσεις» σχολιάζει στο iefimerida.gr ο κ. Καρούζος.

Σύμφωνα με τον έμπειρο εργατολόγο, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι η επιδότηση τμήματος των εργοδοτικών εισφορών θα διαρκέσει για το διάστημα από τις 15 Ιουνίου έως και τις 31 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά το ενισχυμένο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, που φέτος θα έχει 300.000 δικαιούχους, ο Γιάννης Καρούζος συστήνει στους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να κάνουν τις αιτήσεις όταν «ανέβει» η σχετική πλατφόρμα. «Ο λόγος είναι ότι αν κάνουν αίτηση πάνω από 300.000 τότε θα ισχύσει ένα σύστημα μοριοδότησης βάσει εισοδήματος του 2018 και του αριθμού τέκνων» εξηγεί καταλήγοντας.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.