Αποφυλακίζονται και βγαίνουν από την φυλακή όλοι οι κρατούμενοι που χαρακτηρίζονται ως

«ελαφροποινίτες» ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί μια εξάπλωση του κορονοϊου εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.

Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν υπόλοιπο 12 μηνών 9 ανεξαρτήτως ύψους ποινής) στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους , θα αποφυλακιστούν με τις διατάξεις που θα προβλεφθούν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί άμεσα , ως αντίμετρο στον κορονοϊό

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του dikastiko.gr θα αποφυλακιστούν επίσης άμεσα, όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 έτη (δηλαδή και για κακούργημα με αυτή την ποινή) εφόσον έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για σχεδόν όλα τα αδικήματα: π.χ οικονομικά φορολογικά, κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά κλπ.

Αποφυλακίζονται επίσης όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους.

To συγκεκριμένο μέτρο εισηγήθηκε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου και θα νομοθετηθεί με ΠΝΠ η οποία αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.

Η διάταξη θα έχει ισχύ για 3 μήνες και θα αφορά όλους τους κρατούμενους πλην καταδικασμένων για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα. Δηλαδή εξαιρούνται καταδικασμένοι π.χ για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, βιασμούς κλπ.



Όλοι οι άλλοι, εφόσον τους απομένει χρόνος 12 μηνών για την πραγματική έκτιση της ποινής τους θα αποφυλακιστούν με βασικό βέβαια στόχο να αποσυμφορηθούν οι φυλακές εξαιτίας του κορωνοϊού. Οι εκτιμήσεις θέλουν το μέτρο της έκτακτης αποφυλάκισης να αφορά περίπου 1.500 κρατούμενους.

Μάλιστα η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι άμεση αφού προφανώς θα πρέπει να γίνει τώρα, ενόψει των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Για να μη χρειαστεί η σύγκληση δικαστικών συμβουλίων λόγω των μέτρων αναστολής στα δικαστήρια, θα προβλέπεται πως η αποφυλάκιση θα γίνει με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα.

Όπως έλεγαν πάντως αρμόδιες πηγές δεν πρόκειται για «έναν νόμο Παρασκευόπουλου» αλλά για μια διάταξη με περιορισμένη χρονική ισχύ, λόγω των ειδικών συνθηκών προστασίας της δημόσιας υγείας και με μεγάλο περιορισμό αδικημάτων και ποινών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.