Στην Αθήνα, για να επισκεφθεί τη Βουλή, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση, θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της βουλής της Λιβύης που ελέγχεται από δυνάμεις (Εθνικός Στρατός της Λιβύης LNA) αντίπαλες της κυβέρνησης (εθνικής συμφιλίωσης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ) της Τρίπολης η οποία υπέγραψε την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία.

Μάλιστα, η βουλή της Λιβύης απέρριψε την εν λόγω συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο πρόεδρός της Αγκίλα Σαλέχ, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, έστειλε επιστολές στον γγ του ΟΗΕ και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αποτελεί «απειλή για το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση στον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης είχε απευθυνθεί πριν τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, ωστόσο η αποδοχή της πρόσκλησης τη δεδομένη χρονική στιγμή και η παρουσία του στην Αθήνα αυτέ τις ημέρες, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και σε κάθε περίπτωση θα στείλει ένα επιπλέον μήνυμα για την έλλειψη νομιμοποίησης της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας.

Αλλωστε και ο αρχηγός του LNA στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ είναι «κλινικά νεκρή» για να υπογράφει «παράνομες» συμφωνίες, που συνιστούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και «δεν σέβονται τα έννομα δικαιώματα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου». Μάλιστα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει για να βάλει φραγμό στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Απελάθηκε ο Λίβυος Πρέσβης
Εντωμεταξύ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σήμερα απελαύνεται ο Λίβυος πρέσβης από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ραντεβού με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια έχει ήδη γίνει και αναμένονται ανακοινώσεις. Η απέλασή του θεωρείται δεδομένη και θα του δοθεί περιθώριο δύο ημερών για να φύγει από τη χώρα. Η απέλασή του ήρθε ως απάντηση της Αθήνας στην άρνησή του να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία που υπέγραψε η Λιβύη με την Τουρκία

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.