ΠΡΟΣ:

  1. Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Κασαπίδη (info@pdm.gov.gr )
  2. Δήμαρχο Γρεβενών κ. Δασταμάνη (dimarxos@dimosgrevenon.gr , dimosgrevenon@0641.syzefxis.gov.gr )
  3. Βουλευτή Γρεβενών, κ. Α. Πάτση (info@andreaspatsis.gr )
  4. Αντιδήμαρχοι Γρεβενών (παρακαλείται η Γραμματεία του Δήμου Γρεβενών να αποστείλει το παρόν σε όλους τους Αντιδημάρχους Γρεβενών καθώς και σε όλους τους Επικεφαλής παρατάξεων Δημοτικής Αρχής Γρεβενών καθώς και στον   κ. Βασίλειο Ζιώγα, Πρόεδρο Λάβδας Γρεβενών)

Κοινοποίηση:

  1. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου (Κέντρο Επικοινωνιών για θέματα αλληλογραφίας: kepik@mopocp.gov.gr , Γραφείο Ενημέρωσης και Επικοινωνίας: pressoffice@yptp.gr )
  2. Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου: (el-ncc@ncc.gov.gr )
  3. ΜΜΕ Γρεβενών (info@star-fm.gr , grevenamedia@gmail.com , info@e-grevena.com )

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΑΙΤΗΣΗ

 

Θέμα: «Υπερβολικός αριθμός προσφύγων-μεταναστών στην κοινότητα Λάβδα Γρεβενών»

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Πρόσφατα, την 16η Νοεμβρίου 2019 τα ξημερώματα, νέοι πρόσφυγες-μετανάστες εγκαταστάθηκαν για φιλοξενία στο κοινοτικό ακίνητο (καφενείο-ξενώνας) του χωριού μας, το οποίο έχει κτιστεί από τον μόχθο των Λαβδανιωτών εδώ και δεκαετίες και το οποίο σήμερα ο Δήμος εκμισθώνει σε ιδιώτη με σκοπό τη χρήση του από τους Λαβδανιώτες. Το γεγονός της εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών εκεί έχει ως συνέπεια οι κάτοικοι να μην διαθέτουν πλέον τον κοινοτικό χώρο για κοινωνικές επαφές (χώρος αναψυχής, εστίασης, τέλεσης μνημόσυνων, κ.τ.λ.) αφού ο συνωστισμός στον περιορισμένο χώρο του καφενείου με τους πρόσφυγες-μετανάστες καθιστά εκ των πραγμάτων αδύνατη την συνύπαρξη εκεί.

Είναι γνωστό ότι, τα ξενοδοχεία του χωριού μας χτίστηκαν για να καλύψουν κυρίως ανάγκες χειμερινού τουρισμού της περιοχής η οποία χαρακτηρίζεται ως ορεινή και παρθένα περιοχή ιδιαίτερου φυσικού καλλους και κλίματος και περιλαμβάνει ευρύτερα το Χιονοδρομικό κέντρο Βασσιλίτσας Γρεβενών, το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, τα γεφύρια-φαράγγια κ.α. Σε αυτά τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού, σήμερα φιλοξενούνται αποκλειστικά 160 περίπου πρόσφυγες-μετανάστες. Οι κάτοικοι και καλοκαιρινοί παραθεριστές στη Λάβδα βιώνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους στο χωριό. Οι πρόσφυγες-μετανάστες (κυρίως ενήλικες άνδρες) περιδιαβαίνουν μέσα και γύρω από το χωριό και χρησιμοποιούν τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις του χωριού (γήπεδα κτλ). Οι μόνιμοι κάτοικοι αναγκάζονται να κλείνονται περισσότερο μέσα στα σπίτια τους και να αποφεύγουν να μετακινούνται στο χωριό οι ίδιοι καθώς και τα ανήλικα παιδιά τους, κορίτσια κυρίως, τα οποία έχουν σχεδόν καταργήσει τις βόλτες και τις εκδρομές που έκαναν παλιά στο χωριό.

Ωστόσο, σήμερα για πρώτη φορά, επιπλέον 20 πρόσφυγες-μετανάστες εγκαταστάθηκαν ακριβώς μέσα στο χωριό μας στο κοινοτικό οίκημα. Στο χωριό μας οι Λαβδανιώτες κάτοικοι είναι λίγοι και ο αριθμός τους κυμαίνεται ανάλογα με την εποχή, από 30 άτομα περίπου τον χειμώνα έως 80 περίπου το καλοκαίρι ή τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Ωστόσο, οι απανταχού Λαβδανιώτες είναι πολλοί και βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και κατά διαστήματα επισκέπτονται το χωριό, αλλά κυρίως ενδιαφέρονται και ενημερώνονται άμεσα εξ’ αποστάσεως για το “καλό” του χωριού, πολλές φορές με μεγαλύτερο ζήλο από τους υπόλοιπους.

Δεν εμπνεόμαστε απο ρατσιστικές διαθέσεις απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους (πρόσφυγες-μετανάστες) που έχουν την ανάγκη για προστασία και επιβίωση, αντιθέτως πιστεύουμε πως η χώρα μας πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη φιλοξενία τους, αλλά με τρόπο ώστε να μην θίγονται βασικά και ουσιώδη δικαιώματα των Ελλήνων Πολιτών.

Αυτό το αναφέρουμε διότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους Λαβδανιώτες σχετικά με την αριθμητική κατανομή των προσφύγων-μεταναστών στο χωριό μας. Η κατεύθυνση της κεντρικής διοίκησης για 1% αραίωση των προσφύγων-μεταναστών πανελλαδικά, δυστυχώς την περίπτωση του χωριού μας φαίνεται να μην εφαρμόζεται. Όπως γίνεται προφανές από τους αριθμούς, η αναλογία Λαβδανιωτών προς μετανάστες είναι περίπου 1 Λαβδανιώτης προς 6 μετανάστες, ήτοι πληθυσμιακή δυσαναλογία εις βάρος των Λαβδανιωτών 600% !!!

Ο πολιτιστικός σύλλογος Λαβδανιωτών Γρεβενών “Η ΛΑΒΔΑ”ιδρύθηκε το 1979 με έδρα το χωριό ΛΑΒΔΑ Γρεβενών. Η Λάβδα Γρεβενών, όπως γνωρίζετε, είναι ένα από τα χωριά του ορεινού όγκου της Πίνδου πέριξ του χιονοδρομικού κέντρου Βασσιλίτσας των Γρεβενών. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε με σκοπό να φέρει τους απανταχού Λαβδανιώτες κοντά στην γενέτειρα τους και να διατηρήσει και να προβάλλει τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του χωριού. Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου μας, σκοποί επίσης είναι: η εξύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των Λαβδανιωτών, η ανάπτυξη των στενότερων δεσμών μεταξύ των μελών του και των κατοίκων της Λάβδας Γρεβενών με κάθε νόμιμο μέσο, η συνεργασία με όλες τις αρχές, οργανώσεις και συλλόγους που χαρακτηρίζονται από σκοπούς ανάλογους καθώς και με τις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την προστασία του Λαϊκού μας Πολιτισμού. Όλα τα παραπάνω με τελικό στόχο να ανέλθει το πολιτιστικό επίπεδο των Λαβδανιωτών. Εκπληρώνοντας τους σκοπούς του κάθε χρόνο, ο Σύλλογος που είναι ενεργός όλα τα έτη της ύπαρξής του, πραγματοποιεί μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων οι οποίες καλύπτουν χρονικά όλο το έτος και έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα από τους απανταχού Λαβδανιώτες και όχι μόνο.

Γνωρίζετε επίσης ότι στο χωριό μας ιδρύθηκε το Πρώτο Μουσείο Μανιταριών στην Ελλάδα από τον Πολιτιστικό Σύλλογό μας και άρχισε να λειτουργεί από το 2011. Στο μουσείο εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής και δίνονται πληροφορίες με πλούσια βιβλιογραφία. Ο χώρος με τα οπτικοακουστικά μέσα που διαθέτει είναι κατάλληλος για σεμινάρια, ημερίδες και μετατρέπεται σε αίθουσα παρουσιάσεων. Δίνει έτσι την δυνατότητα σε σχολεία, συλλόγους, τουρίστες και ομάδες να επισκέπτονται το χώρο και να ικανοποιούν τις μαθησιακές τους αναζητήσεις ως προς την φύση και το περιβάλλον. Οι νέοι πρόσφυγες-μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στον κοινοτικό ξενώνα της Λάβδας, βρίσκονται πολύ κοντά στο Μουσείο Μανιταριών της Λάβδας, περίπου 50-100 μέτρα, και στην απόσταση αυτή μεσολαβεί η εκκλησία μας και μια καινούρια πλακόστρωτη πλατεία στην οποία γίνονται κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου (για παράδειγμα, εκεί πραγματοποιείται η εκδήλωση της Γουρνοχαράς κάθε χρόνο τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, όπου χοιρινό κρέας και λίπος μεγειρεύεται και καταναλώνεται επί τόπου από τους παρευρισκόμενους με τη συνοδεία μουσικών οργάνων παραδοσιακής ελληνικής μουσικής).

Η πληθυσμιακή δυσαναλογία Λαβδανιωτών/Μεταναστών θα μας στερήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε πολιτιστικές εκδηλώσεις που βασίζονται στα ήθη και έθιμά μας, θα μας οδηγήσει να αποκλίνουμε από τους σκοπούς του Συλλόγου μας που αναφέραμε πιο πάνω, με συνέπειες την πολιτισμική υποβάθμιση και αλλοίωση του χωριού μας, και τελικά την εγκατάλλειψή του από τους κατοίκους του και παράδοσή του στους πρόσφυγες-μετανάστες.

Με το παρόν υπόμνημα επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε την μεγάλη ανησυχία μας για το θέμα της φιλοξενίας μεγάλου αριθμού προσφύγων-μεταναστών στο χωριό της Λάβδας Γρεβενών και να ζητήσουμε από όλους εσάς να μεριμνήσετε και να ενεργήσετε άμεσα ο καθένας από τη θέση του με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να μην στερηθούν οι Λαβδανιώτες τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις τους και κατά συνέπεια τα δικαιώματά τους ως Έλληνες Πολίτες κατά το Σύνταγμα μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε εγγράφως για τα ανωτέρω.

Με τιμή,

Η Πρόεδρος: Δρ. Ειρήνη Κητσιούλη
Τα μέλη του Δ.Σ.: Δημήτριος Μπόλης (Αντιπρόεδρος)

Κιτσούλης Στέλλιος

Ζιώγας Δημήτριος

Παπαστεργίου Νικόλαος

 

www.lavda.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.