Και για την αρνητική αυτή εξέλιξη είχαμε με τρόπο κατηγορηματικό προειδοποιήσει. Είχαμε προβλέψει αυτό ακριβώς, που τώρα συμβαίνει !

Και, ταυτόχρονα, είχαμε προτείνει και προετοιμάσει πλαίσιο και δράσεις για μια άλλη, βιώσιμη και ρεαλιστική προοπτική, με Σχέδιο και Ενωτική Κινητοποίηση.
Αντιγράφω, παρακάτω, από την προγραμματική ομιλία μου, στις 3. 3. 2019, στην αίθουσα της Π.Ε.Γρεβενών, το σχετικό απόσπασμα.
”… Για το 3ο μάλιστα από τα τμήματα των Γρεβενών, σύμφωνα με την Απόφαση: ”η έναρξη της λειτουργίας του θα καθορισθεί με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021’’. Είναι ξεκάθαρο, από την ίδια την Απόφαση, ότι το 3ο τμήμα αποτελεί μια καθησυχαστική, εκτονωτική, προεκλογική υπόσχεση. Η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναιρεθεί ή/και να ματαιωθεί !… Η αναίρεση, ή η επ΄αόριστον αναβολή της, έχει το σπέρμα της μέσα στην ίδια τη διατύπωση της …ίδρυσης του 3ου τμήματος : ‘’αν δεν υπάρχει ετοιμότητα δεν θα λειτουργήσει’’. Πόσο πιο καθαρά να σας το πουν !… Το 3ο τμήμα δεν υπάρχει.”’
Παραδίδω και πάλι προς όλους τους συμπατριώτες μου το συνολικό σχετικό τμήμα της ομιλίας μου, που αναφέρεται στην υπόθεση του νέου Πανεπιστημίου της Δυτικλής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα : στην ευεργετική εμπειρία τις ίδρυσης του ΤΕΙ Γρεβενών (2003), στις ενέργειες μου, επί 5μηνο (Οκτώβρης 2018 -Φεβρουάριος 2091) για την ευαισθητοποίηση και ενωτική δράση-κινητοποίηση των δυνάμεων των Γρεβενών, με καθοριστική την ευθύνη των θεσμικών εκπροσώπων τους (βουλευτή, δημάρχου, αντιπεριφερειάρχη, συλλογικών φορέων, κομμάτων).
Παρακάτω το τμήμα της ομιλίας μου (3.3.2019) :
” Φίλες και Φίλοι,
Δεν θα μπορούσα να προχωρήσω στο κύριο μέρος της ομιλίας μου, αν δεν έλεγα δυο λόγια για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο κρίσιμο ζήτημα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας.
Έχω γράψει, έχω μιλήσει κι έχω δημοσιεύσει για το ζήτημα αυτό κατ΄ επανάληψη τους τελευταίους πέντε (5) μήνες και ιδιαίτερα από την ημέρα που διέρρευσε το Πόρισμα της Επιτροπής για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου με τη συγχώνευση του ΤΕΙ. Η ανάλυση, η κριτική και οι προτάσεις μου, με αντίληψη απολύτως ρεαλιστική, αξιοποιώντας το διακηρυκτικό πνεύμα αλλά και τις εμφανιζόμενες αντιφάσεις του Πορίσματος , έγιναν όχι μόνο υπό το τοπικό πρίσμα των Γρεβενών , – δικαιοσύνης και ισομερούς χωροκατανομής -, αλλά, επίσης, και υπό το πρίσμα της ίδρυσης και εξακτίνωσης ενός σύγχρονου, καινοτόμου, αναπτυξιακού ελληνικού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας.
Πρότεινα, και εξακολουθώ να προτείνω, και μάλιστα με μεγαλύτερη έμφαση, τώρα, μετά το σχετικό νομοσχέδιο, ως ελάχιστη, δίκαιη και λειτουργική για τα Γρεβενά και το Πανεπιστήμιο, συνολικά, την παρακάτω αδιάσπαστη δέσμη – λύση :
1ον. – Μία (1) Πανεπιστημιακή Σχολή με πέντε τουλάχιστον (5) Τμήματα και συγκροτημένη λειτουργούσα Γραμματεία στα Γρεβενά.
2ον. – Ένα (1) Εθνικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Αειφορίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.
3ον. – Ένα (1) ΚΕΚ πανεπιστημιακής κατάρτισης, το ΚΕΚ φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών & προϊόντων.
Ταυτόχρονα, για την άμεση πραγματοποίηση, πρότεινα την άμεση αξιοποίηση των δομών που τώρα καταρρέουν εγκαταλειμμένες, του νοσοκομείου από ευεργεσία – δωρεά του Κ. Ταλιαδούρη και του Πνευματικού Κέντρου Λαδά.
Απηύθυνα προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, από το Δεκέμβρη, και εν συνέχεια δημόσια, δύο φορές, και προς όλα τα Συλλογικά Όργανα των Φορέων επιστολές, με αυτό το περιεχόμενο, όπου εκτός από την ανάλυση και τις συγκεκριμένες στοχεύσεις, με βάση και τη σημαντική μου πείρα, του 2001 -2003 από την ίδρυση του ΤΕΙ Γρεβενών, πρότεινα μια πολύ ευρεία, αγωνιστική συσπείρωση των Φορέων και της Κοινωνίας, με την αξιοποίηση και των δικών μας πανεπιστημιακών στη Θεσσαλονίκη και παντού στην Ελλάδα , καθώς και κάθε άλλου σημαντικού ερείσματος μας, ώστε να διαμορφωθεί ένας θετικός, ισχυρά υποστηρικτικός για τους στόχους μας συσχετισμός. Παράλληλα, ο ίδιος, μαζί με άλλους συμπατριώτες προχώρησα, στη συγκέντρωση υπογραφών μέσω του Διαδικτύου για τους στόχους αυτούς που απευθύνονταν στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας. Υπογραφές, που έθεσα στη διάθεση του δημάρχου και του Δημ.Συμβουλίου για την ενίσχυση του αγώνα που τόνιζα ότι οφείλουμε να διεξάγουμε και τη διεύρυνση της μαζικής συσπείρωσης.
Δεν επιθυμούμε την όξυνση, ούτε τη σύγκρουση. Όμως απέναντι σε μια γραμμή που είναι και αποδεικνύεται μειωτική και εξοντωτική για τον Τόπο, οφείλουμε να αντιδράσουμε αποφασιστικά, ενωμένα, διευρυμένα , με διάρκεια. Και θα το κάνουμε ! Η περίοδος των υποχωρήσεων, των ενδοτισμών, των εύκολων αντιπάλων παρήλθε. Έχουμε και πρόταση, και σχέδιο, και ανάστημα, και δυνάμεις και δω, και στην Ελλάδα, και στον Κόσμο. Δεν διεκδικούμε παρά το Δίκιο μας και μια καλύτερη θέση σύμφωνη με τα εισφερόμενα και τους κόπους μας. Η πριν από πέντε (5) ημέρες, σχετική δήλωση μου, αυτό το νόημα έχει. Την επαναλαμβάνω : ”Αυτό που αποφάσισαν για τα Γρεβενά (3 τμήματα) δεν τιμά κανέναν ! Τους λέμε, λοιπόν, ότι είμαστε αποφασισμένοι να το ανατρέψουμε !”
Δεν υπάρχουν περιθώρια.
Ποιοί έχουν ακόμα αυταπάτες ;
Ποιός θα σε σώσει, αν δεν παλέψεις εσύ να σωθείς ;!
Στο νέο Πανεπιστήμιο ιδρύονται 6 Σχολές, 3 στην Κοζάνη όπου και το διοικητικό κέντρο του Πανεπιστημίου, 2 στη Φλώρινα, 1 στην Καστοριά, στα Γρεβενά καμία ! Στο νέο Πανεπιστήμιο θα αναπτυχθούν 32 τμήματα, στα Γρεβενά 3 ! Λίγο χαμηλότερα από το 1/10 !… Για το 3ο μάλιστα από τα τμήματα των Γρεβενών, σύμφωνα με την Απόφαση: ”η έναρξη της λειτουργίας του θα καθορισθεί με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021’’. Είναι ξεκάθαρο, από την ίδια την Απόφαση, ότι το 3ο τμήμα αποτελεί μια καθησυχαστική, εκτονωτική, προεκλογική υπόσχεση. Η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναιρεθεί ή/και να ματαιωθεί !… Η αναίρεση, ή η επ΄αόριστον αναβολή της, έχει το σπέρμα της μέσα στην ίδια τη διατύπωση της …ίδρυσης του 3ου τμήματος : ‘’αν δεν υπάρχει ετοιμότητα δεν θα λειτουργήσει’’. Πόσο πιο καθαρά να σας το πουν ! Το 3ο τμήμα δεν υπάρχει.
Και για να συμπληρωθεί η εικόνα : Η Πτολεμαΐδα, ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας, με σειρά προνομίων, έχει ήδη σε λειτουργία τη Σχολή Πυροσβεστών, και εκτός από αυτήν έχει άλλα 3 τμήματα στο νέο Πανεπιστήμιο. Νομίζω ότι πλέον δεν έχει κάνεις καμία αμφιβολία για την θέση στην οποία τοποθετούνται τα Γρεβενά ! Πολύ πίσω κι από την Πτολεμαΐδα…
Ρωτάω, λοιπόν, η πρόκληση αυτή έπεσε στον Τόπο αυτό από τον ουρανό ; Επί 5 μήνες δεν υπάρχει το ζήτημα αυτό ; Μα, η πρόταση της δημοτικής αρχής, που τη θεωρούσαν και επιτυχία, δεν ήταν ακριβώς αυτή, των 3 τμημάτων ; Τί θα διεκδικήσουν, κατά πως λένε, στην Κοζάνη, στη φάση της διαβούλευσης ; Αφού, η πρότασή τους υλοποιήθηκε ! Μάλλον υιοθετήθηκε, για την υλοποίηση θα το δούμε…
Ας είμαστε ειλικρινείς και στοιχειωδώς σοβαροί. Νομίζω ότι μαζί με τις προκλήσεις, καιρός είναι να τελειώνουν και οι φαρισαϊσμοί.
Κι ας το ακούσουν κι ας το αντιληφθούν όλοι στα Κέντρα Εξουσίας από την Κοζάνη μέχρι την Αθήνα, ώστε να βρούμε άμεσα κοινό βηματισμό και αποδοτικό έδαφος συνεργασίας για την Ανόρθωση των Γρεβενών : η εποχή των υποχωρήσεων, του ενδοτισμού και των εύκολων αντιπάλων ανήκει στο παρελθόν, τελείωσε. Είμαστε εδώ με προτάσεις, με ανάστημα, με δυνάμεις, για ισότιμη συνεργασία για τον Τόπο μας και το Μέλλον του.
Η κοινωνία των Γρεβενών δεν μπορεί πια να συμβιβάζεται στο κατώτερο δυνατό επίπεδο. Δεν μπορεί να ζεί μέσα σ’ έναν παραλυτικό ρόγχο εξουθένωσης της. Αντιδρά και αναπτύσσει μια νέα δυναμική. Δημιουργεί μαζί μας μια νέα προοπτική…”
Ο καθείς, λοιπόν, ας βγάλει συμπεράσματα κι ας αναμετρηθεί με τις ευθύνες και το μπόϊ του .
Πόσα, πια, χαμένα χρόνια μπορεί να μετρήσει ο Τόπος.
Ελευθέριος Τζιόλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.