Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπης Βέττα και Ολυμπίας Τελιγιορίδου για τη μη ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών στη Δυτική Μακεδονία

7 Νοεμβρίου, 2019 by Χρήστος Μίμης

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως για την κατάργηση 37 σχολών, ανάμεσα στις οποίες και σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πρόεβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με σημερινή της απόφαση η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως καταργεί, μαζί με άλλα 35 τμήματα πανελληνίως, το Τμήμα Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών στην Κοζάνη και το Τμήμα Λογοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας στην Πτολεμαΐδα. Οι συγκεκριμένες σχολές είχαν ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επρόκειτο να λειτουργήσουν από την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021.

Με το πρόσχημα της έλλειψης πόρων και της συνολικής αναδιάταξης του εκπαιδευτικού συστήματος η Υπουργός Παιδείας προχωρά με αυταρχισμό, χωρίς συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, σε κατάργηση σχολών και επιστημονικών πεδίων. Αντί να εξασφαλίσει τα μέσα και τους πόρους για την ίδρυση Σχολών που θα προάγουν τις επιστήμες και θα αποκεντρώνουν τον πανεπιστημιακό χάρτη, προχωρά σε μονομερείς κινήσεις που αποστερούν από τα περιφερειακά ιδρύματα τη ζωτικότητα που τους χρειάζεται ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για νέους φοιτητές, ερευνητές και πανεπιστημιακούς.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν είχε, όπως είναι λογικό, γνωστοποιηθεί στην κοινωνία της Κοζάνης προεκλογικά, άρα έχουμε μια ακόμη περίπτωση υποκρισίας και εξαπάτησης. Τουλάχιστον η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεπής με την στάση τους και την αποστροφή τους απέναντι στη δημόσια και δωρεάν παιδεία…

Αναμένουμε από τους φορείς του Νομού, το Πρυτανικό Συμβούλιο, τους Δημάρχους, τους περιφερειακούς συμβούλους και τους Βουλευτές του νομού να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση απέναντι στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η κοινωνία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας δεν μπορεί να ανεχτεί πλέον το κρυφτό και την διγλωσσία».

Η Βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί τα νέα τμήματα στα Πανεπιστήμια, δηλώνει η υπουργός παιδείας κ. Κεραμέως. Η ΝΔ πιστή στο δόγμα της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας και θιασώτης της ιδιωτικής προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Ξεκίνησε με το κλείσιμο των διετών τμημάτων – είχαμε 2 από αυτά στην Καστοριά – προς όφελος ιδιωτικών ΙΕΚ της Αθήνας. Αλήθεια ποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι που χαϊδεύουν την κυβέρνηση έχουν ιδιοκτησιακή σχέση με αυτά τα ιδιωτικά ΙΕΚ;

Σήμερα προχώρησαν και στο κλείσιμο του 5ου τμήματος της Καστοριάς, το τμήμα «Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία». Ένα τμήμα που ήταν το 3ο στην Ελλάδα και θα είχε μεγάλη ζήτηση.

Η ΝΔ δείχνει την αντιπάθειά της στην περιοχή μας, στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και στους ανθρώπους που ζούνε εδώ. Μία προσπάθεια που καταβάλαμε με πολύ κόπο και είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε 5 Πανεπιστημιακά τμήματα στην Καστοριά, η ΝΔ την τινάζει στον αέρα αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Εξάλλου η ΝΔ και η Υπουργός διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης δεν κρύβουν τις επιλογές τους. Ο νέος πρόεδρος του ΙΕΠ της ΝΔ λέει ξεκάθαρα πως «πρέπει να γυρίσει πίσω το ρολόι της εκπαίδευσης στο 2014». Τότε δηλαδή που στην Καστοριά είχαν κλείσει το τμήμα του Διεθνούς Εμπορίου και είχαν καταργήσει και μεταφέρει σε άλλη πόλη την αρχιτεκτονική.

Είναι άθλιοι, απαράδεκτοι, επικίνδυνοι και αδιάφοροι για την Καστοριά».

This entry was posted on Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2019 at 20:20 and is filed under ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΖΑΝΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply