Ενημέρωση στους βουλευτές της ΝΔ που ανήκουν στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης , Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το άσυλο και το προσφυγικό/μεταναστευτικό έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ και στη συνέχεια στους στόχους του νομοσχεδίου, δηλαδή, όσα εξήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όπως αυτά αποτυπώνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου που βγήκε στη διαβούλευση.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα 20.000 άνθρωποι. Θα είναι όλοι οικογένειες. Θα υπάρξει ισοκατανομή και θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και σε δομές που θα έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές δηλαδή, θα πληρούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι εν λόγω θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και σε άλλους ανοιχτούς χώρους οι οποίοι όμως θα διαθέτουν νερό και ρεύμα. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη κάποιες από τις ανοικτές εκτάσεις θα έχουν υποδομές βιομηχανικών περιοχών, ενώ στους άλλους χώρους θα τοποθετηθούν toll. Στα ξενοδοχεία θα μεταφερθούν 10.000 και οι άλλοι 10.000 στους ανοιχτούς χώρους.

Ακόμα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι από 1/1 2020 θα τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα εστία που διαχειρίζεται η Ύπατη αρμοστεία και με το οποίο θα νοικιαστούν 40.000 διαμερίσματα.

Όσοι παίρνουν άσυλο, θα φεύγουν από τα ξενοδοχεία ή τις ανοιχτές δομές και θα μεταφέρονται σε σπίτια και διαμερίσματα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε πως δεν υπήρξαν διαφωνίες βουλευτών και αυτό που ζήτησαν όλοι ήταν ενημέρωση

«Υπάρχει κατανόηση δυο ώρες μιλούσαμε με τους βουλευτές, τα πράγματα ήταν καλά. Εσείς ξέρετε κανέναν που να μην αρνείται; Αλλά όλοι πείθονται στο τέλος ότι αυτό είναι μια εθνική ανάγκη και θα έρθουν μόνο οικογένειες».

Οι βουλευτές ρωτούσαν κατά ριπάς (δέχθηκε 50 περίπου ερωτήσεις) και εστίασαν στην ίση κατανομή προσφύγων/μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μάλιστα, «ηρέμησαν» όταν ο κ. Χρυσοχοίδης τους είπε ότι θα μεταφερθούν οικογένειες. Οι βουλευτές ζήτησαν επίσης από τοπν υπουργό να ενημερωθούν πριν από τα ΜΜΕ για το πόσοι θα μεταφερθούν σε κάθε περιφέρεια και πότε ώστε να μην αιφνιδιαστούν και έχουν επικοινωνία με τοπικές κοινωνίες για να τους προετοιμάσουν για την άφιξη των φιλοξενουμένων.

Η ενημέρωση διήρκεσε δύο ώρες και όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, “το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό γιατί δόθηκε σε όλους τους βουλευτές η δυνατότητα να τοποθετηθούν και να θέσουν τις ερωτήσεις τους, στις οποίες ο υπουργός απάντησε μία προς μια”.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι βουλευτές έθεσαν ερωτήματα των οποίων και οι ίδιοι είναι αποδέκτες στις περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται.

“Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα από βουλευτές αναφορικά με τις περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται και θα τους φιλοξενήσουν, από τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ισοκατανομή”, είπε ο Σταύρος Καλαφάτης. Ο γραμματέας της ΚΟ ανέφερε επίσης ότι αποκλείστηκε η λύση της φιλοξενίας σε στρατόπεδα.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.