Η ολική απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, που φέρνει ο νέος αντικαπνιστικός νόμος, προκαλεί μέγα «πονοκέφαλο» στους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης (καφέ, μπαρ και εστιατόρια).

Οι διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, που πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και καφετεριών, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για μεγάλη μείωση στον κύκλο εργασιών τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα τόσο για τους παραβάτες, όσο και για τις επιχειρήσεις, καθώς και ελέγχους από την αστυνομία -που αντιδρά στην εν λόγω αρμοδιότητα.
ΠΟΕΣΕ: Η πρώτη ολική απαγόρευση καπνίσματος έριξε κατά 40% τον κύκλο εργασιών
Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), εξηγεί στο iefimerida.gr ότι «σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα ο νέος αντικαπνιστικός νόμος. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι πριν από οκτώ-εννέα χρόνια, όταν πήγε να εφαρμοστεί για πρώτη φορά η ολική απαγόρευση, είχαμε μια μείωση της τάξης του 40% στον κύκλο εργασιών. Ας ελπίσουμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο τώρα», προσθέτει.

«Το δικό μας μότο είναι ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία, όπως και οι καθολικές απαγορεύσεις στη Δημοκρατία», τονίζει ο κ. Καββαθάς, σημειώνοντας ότι «χρειάζονται τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο». Η ΠΟΕΣΕ αναμένεται να καταθέσει προτάσεις ώστε να υπάρξουν διατάξεις-«παράθυρα» για συγκεκριμένους υπο-κλάδους.

«Είναι αδόκιμο, για παράδειγμα, να μιλάμε για ολική απαγόρευση καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης. Επιπλέον, για τα καφέ θα έπρεπε να γίνει δεκτός ο πλήρης διαχωρισμός χώρων καπνιζόντων και μη καπνιζόντων, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια άλλη λύση που θα μπορούσε να εξετάσει η κυβέρνηση είναι το να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής στις επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Καββαθάς: Αδικα τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις
Ο Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει ότι «είναι άδικο να επιβάλλονται ποινές στις επιχειρήσεις, στις περιπτώσεις που λαμβάνουν όλα τα εκ του νόμου προαπαιτούμενα. Δηλαδή, όταν δεν έχει σταχτοδοχεία, έχει σήμανση και κάνει σύσταση στον πελάτη. Δεν έχουμε άλλες δυνατότητες. Ούτε βία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ούτε και να καταδώσουμε τους πελάτες μας», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, το μόνο ελπιδοφόρο σημείο «είναι ότι ο αριθμός των καπνιστών στο γενικό πληθυσμό έχει μειωθεί κατά 6% με 7% τα τελευταία χρόνια. Εχει αρχίσει να εδραιώνεται και μια κουλτούρα των ανθρώπων να βγαίνουν έξω από τα καταστήματα για να καπνίσουν ή να ρωτούν τον διπλανό τους αν ενοχλείται. Αυτή η αστική ευγένεια μπορεί να βοηθήσει κάπως».
Καταλήγοντας, ο κ. Καββαθάς τονίζει ότι «ούτως ή άλλως, αν δεν γίνονται έλεγχο, το μέτρο θα ακυρωθεί στην πράξη και θα έρθουμε, ξανά, αντιμέτωποι με τα ίδια θέματα».

«Να δημιουργηθούν καταστήματα μη καπνιζόντων και καπνιζόντων»
Η εφαρμογή του νέου, αυστηρού αντικαπνιστικού πλαισίου έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν πιο ήπιες λύσεις από την κυβέρνηση.

«Αυτό που έχουμε προτείνει από το παρελθόν είναι να γίνει ένας διαχωρισμός των καταστημάτων σε μη καπνιζόντων και καπνιζόντων. Με αυτόν τον τρόπο ο καπνιστής θα μπορούσε να πάει σε ένα κατάστημα όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, σεβόμενος ότι δεν μπορεί να καπνίσει και, αντιστρόφως, ένας μη καπνιστής να επισκεφθεί ένα μαγαζί καπνιζόντων, γνωρίζοντας τι θα συναντήσει» λέει στο iefimerida.gr ο Γιάννης Παναγιωτάκης, εκ των ιδιοκτητών του ιστορικού μπαρ «Ιπποπόταμος», που από το 1978 λειτουργεί στην οδό Δελφών, στο Κολωνάκι.

Ο Γιάννης Παναγιωτάκης εκτιμά ότι ο αντικαπνιστικός νόμος «θα πλήξει οικονομικά την επιχείρησή μας και ευρύτερα τον κλάδο, ιδίως τώρα που χειμωνιάζει. Είναι σαφές ότι είτε θα μειωθεί ο χρόνος παραμονής των πελατών, είτε θα μειωθεί η προσέλευση ή, το πιθανότερο, και τα δυο μαζί».

Ο αντικαπνιστικός «καταδικάζει» τα μαγαζιά που δεν έχουν αυλή
Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης θεωρούν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στα καταστήματα που δεν έχουν αυλή ή εύκολη πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο. Επιπλέον εκφράζουν φόβους ότι με συγκεκριμένες διατάξεις του αντικαπνιστικού πλαισίου «βαφτίζονται» ως κλειστοί χώροι οι αυλές που δεν έχουν δυο εξόδους.

«Εμείς έχουμε αυλή στον “Ιπποπόταμο” και ούτως ή άλλως ενθαρρύναμε τους φίλους και πελάτες μας να καπνίζουν εκεί. Ομως από αυτά που μας μεταφέρονται είναι ότι επειδή δεν έχει δυο εξόδους θα θεωρηθεί ως κλειστός χώρος» σημειώνει ο Γιάννης Παναγιωτάκης.

«Νομίζω θα ήταν πιο τίμιο να απαγορευτεί το τσιγάρο γενικώς. Καθώς αν ήθελαν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του καπνίσματος υπάρχουν άλλοι τρόποι. Θα μπορούσαν να δώσουν φορολογικά κίνητρα σε καταστήματα μη καπνιζόντων, ή να επιβάλλουν αντι-κίνητρα σε μαγαζιά καπνιζόντων, όπως λ.χ. μια εισφορά υπέρ δημόσιας υγείας, στα μαγαζιά καπνιζόντων. Πειραματίζονται με το μεροκάματο χιλιάδων ανθρώπων και ελπίζουμε να το καταλάβουν πριν να είναι αργά» λέει καταλήγοντας ο εκ των ιδιοκτητών του «Ιπποπόταμου».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.