Σαν σήμερα, πριν από 45 χρόνια, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με την ονομασία «Αττίλας ΙΙ».

Ηταν λίγο μετά τις 4:30 τα ξημερώματα, της 14ης Αυγούστου του 1974, όταν, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών της Γενεύης, τα τουρκικά στρατεύματα εξαπέλυσαν τη δεύτερη βάρβαρη επίθεση, η οποία διήρκεσε τρεις ημέρες. Ο απολογισμός ήταν να καταλάβουν το 36,2% των εδαφών της Κύπρου -μεταξύ αυτών την Αμμόχωστο, την Καρπασία και τη Μόρφου- και να εκτοπίσουν 120.000 Κύπριους.




Η 14η Αυγούστου 1974, όπως αναφέρει στο χρονολόγιό του το SigmaLive, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του εγκλήματος της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και του Ελληνισμού.
Εισβολή στην Κύπρο: «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές»
Λίγες ώρες πριν την εισβολή, οι Τούρκοι αξίωναν κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη την εκκένωση του 34% των εδαφών της Κύπρου. Οταν οι συνομιλίες έπεσαν στο κενό, η Τουρκία έβαλε μπροστά το σχέδιο Β’.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές, επικοινώνησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό της εισβολής Μπουλέντ Ετσεβίτ μεταβιβάζοντας του το κωδικοποιημένο τηλεγράφημα: «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές». Ηταν το συνθηματικό έναρξης της δεύτερης εισβολής. Τα Τουρκικά άρματα μάχης ετοιμάστηκαν για να προελάσουν προς την Αμμόχωστο ανατολικά και προς τη Μόρφου δυτικά.

Εικόνες από τον «Αττίλα ΙΙ» στην Κύπρο:

«Η Κύπρος κείται μακράν»
Χαράματα της 14ης Αυγούστου αρχίζει η δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο «Αττίλας 2» κινείται από τη Λευκωσία, ανατολικά προς τη Μια Μηλιά, την Κυθρέα, την Μεσαορία, την Αμμόχωστο και δυτικά προς τη Μόρφου.

Ο πρόεδρος Μακάριος, όπως υπενθυμίζει το SigmaLive, καταδικάζει την Τουρκική βαρβαρότητα και καλεί την διεθνή κοινότητα να αντιδράσει μπροστά στις θηριωδίες που διαπράττονται ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης επιστρέφει από την Γενεύη πίσω στην Κύπρο. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προέβη στην περίφημη δήλωση «Η Κύπρος κείται μακράν» καταδεικνύοντας την αδυναμία της Ελλάδος να βοηθήσει την Κύπρο. Η Ελλάδα αποχωρεί από το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Κατάληψη του 36% του εδάφους της Κύπρου
Μέχρι τις 16 Αυγούστου ο «Αττίλας ΙΙ» κατορθώνει να καταλάβει την Μόρφου και την Αμμόχωστο. Μέχρι τις 18:00 το απόγευμα ο Τουρκικός στρατός χαράσσει την γραμμή του «Αττίλα» και παρά τις παραινέσεις συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός μόνο όταν ολοκληρώνει την βίαιη κατάληψη του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πλέον, η Κερύνεια, η Καρπασία, ο Πενταδάκτυλος, η Μόρφου, η Μεσαορία και η Αμμόχωστος βρίσκεται στα χέρια των βαρβάρων σκορπώντας θάνατο, αγνοούμενους, αιχμαλώτους και πρόσφυγες. Η Κύπρος πια δεν θα είναι η ίδια.

Οι 60 ώρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο:



iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.