Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χρήστος Μπγιάλας: Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά

1 Μαΐου, 2019 by Χρήστος Μίμης

Η 1η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης των αγώνων των εργατών του Σικάγου που διεκδίκησαν την κατοχύρωση του 8ώρου και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Συμβολίζει τις νίκες του κινήματος των εργαζομένων, τις συλλογικές συμβάσεις, την καθιέρωση του 8ώρου, τα επιδόματα ανεργίας.

Σήμερα, στο όνομα της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας αυτά τα δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος δέχονται επίθεση από τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού που ως ανάπτυξη αντιλαμβάνονται αποκλειστικά τα υπερκέρδη για τις επιχειρήσεις. Συστατικά της δικής τους ανάπτυξης είναι οι ατομικές συμβάσεις, το ελαστικό ωράριο, οι μειώσεις των μισθών και οι απολύσεις οδηγώντας τους λαούς και ιδιαίτερα τους νέους στην ανεργία και τη φτώχεια.

Η δική μας απάντηση στις επιλογές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς και η ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία των εργαζομένων.

Το μήνυμα της 1ης Μαΐου παραμένει πάντα επίκαιρο. Απέναντι στις πολιτικές που με όχημα τον εθνικισμό και τον φασισμό σπέρνουν τη φτώχεια, το ρατσισμό και το μίσος, η δική μας απάντηση είναι η διαμόρφωση προοδευτικών κοινωνικών συμμαχιών για των αγώνα για ελευθερία, εργασία, αξιοπρέπεια και δημοκρατία.

 

This entry was posted on Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2019 at 15:29 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply