Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Από το 2020 φυσικό αέριο μέσω TAP, από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία

1 Μαΐου, 2019 by Χρήστος Μίμης

O Αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (TAP) διέσχισε τα βραχώδη βουνά της Αλβανίας, ώστε να αρχίσει να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη το επόμενο έτος, μεταδίδει το Bloomberg .

Ο αγωγός TAP, που εκτείνεται σε 878 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας, κατά μήκος της Ελλάδας, των βουνών της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας μέχρι την Ιταλία, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απεξάρτηση της Ε.Ε από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο αγωγός θα μεταφέρει μέχρι και 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το πεδίο Σαχ Ντενίζ II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία από τον επόμενο χρόνο. Από το συνολικό κόστος του TAP ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,04 δισεκατομμύρια δολάρια), το τμήμα κατά μήκος της Αλβανίας κοστίζει το ένα τρίτο λόγω των δυσκολιών του εδάφους.

«Είμαστε περήφανοι που ανταποκριθήκαμε σε αυτή την πρόκληση και κατασκευάσαμε έναν αγωγό παγκόσμιας κλάσης που διασχίζει βουνά άνω των 2.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του TAP στην Αλβανία, Μάλφορ Νούρι, στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο TAP είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Αλβανία.

This entry was posted on Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2019 at 17:29 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply