Η ΠΕΔ Δυτικής  Μακεδονίας στα πλαίσια της διερεύνησης των εξελίξεων στην ενέργεια και τωνεπιπτώσεων που προκαλούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα για την αντιμετώπιση της βασικότερης επίπτωσης στην περιοχή που είναι η ανεργία.

Στην  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  υπάρχουν 31.000 άνεργοι. Η πρόταση του ΟΑΕΔ σήμερα είναι τα κοινωφελή προγράμματα, όπου στην  αντίστοιχη ιστοσελίδα του (www.oaed.gr) μπορούν να ενημερωθούν και να καταθέσουν τα χαρτιά τους για 6μηνα, 8μηνα και 12μηνα προγράμματα. Κριτήρια επιλογής είναι ο χρόνος ανεργίας, το οικογενειακό εισόδημα, το πτυχίο με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στις ειδικότητες που απαιτείται ή σε άλλες περιπτώσεις  αν ανήκουν στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

Επίσης επιχειρηματίες-επαγγελματίες κάθε κατηγορίας μπορούν να ενημερωθούν από τον ΟΑΕΔ για προγράμματα χρηματοδότησης προσωπικού επιχειρήσεων με κάλυψη μέχρι 50% του κόστους μισθοδοσίας των εργαζομένων και μέχρι 70% για εργαζομένους ειδικών κατηγοριών (απεξαρτημένοι, ανάπηροι κλπ).

Στον ΟΑΕΔ επίσης μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέες επιχειρήσεις από 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ για κάθε συνέταιρο, καθώς και παλιές επιχειρήσεις με χρέη για κάλυψη 25% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών που χρωστούν.

Για μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις πληροφορίες μπορούν να βρουν  οι ενδιαφερόμενοι στις παρακάτω ιστοσελίδες:

www.antagonistikotita.gr , www.espa.gr , www.e-kepa.gr  ( ΕΦΔ/ΕΦΕ ΠΑΕ) www.anko.gr/leader/ANKO .

Σε εθνικό επίπεδο έχουν προσδιοριστεί οκτώ (8) κλάδοι στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα και αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή:

Αγροδιατροφή- Υγεία-Φάρμακα-Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας-Ενέργεια-Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη-Μεταφορές-Υλικά κατασκευές-Τουρισμός Πολιτισμός-Δημιουργικές  βιομηχανίες.

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για Εμπόριο-Εστίαση και  ιδιωτική εκπαίδευση λήγει στις  5 Μαΐου.

Τέλος τα χρηματοδοτικά εργαλεία στον Πρωτογενή τομέα αφορούν:

  • Σχέδια βελτίωσης (Σήμερα Απρίλιος 2019 ολοκληρώθηκε ο Α΄κύκλος)
  • Εγκατάσταση νέων γεωργών

Εγκατάσταση Νέων Αγροτών

Κριτήρια Επιλεξιμότητας  Υποψηφίων

Φυσικά πρόσωπα:

  • Ηλικία από 18 έως 40 ετών
  • Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής
  • Εγκατάσταση για πρώτη φορά στη γεωργία κατά το τελευταίο 12μηνο
  • Είναι εγγεγραμμένοι στο ΟΣΔΕ
  • Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα
  • Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία (3) έτη και μέγιστη τα τέσσερα (4) με ποιοτικούς ή ποσοτικούς στόχους (π.χ. αύξηση δυναμικότητας, αναπροσαρμογή παραγωγικής κατεύθυνσης)

Νομικά Πρόσωπα (ανάλογες προϋποθέσεις με φυσικά πρόσωπα)

Εγκατάσταση Νέων Γεωργών

Οικονομική ενίσχυση

Το βασικό ποσό ενίσχυσης θα είναι 17.000 Ευρώ για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που θα έχουν (στη μελλοντική κατάσταση) φυτική-μικτή παραγωγική κατεύθυνση.

Το ποσό αυτό αυξάνεται:

α) κατά 2.500 Ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των Ν.Γ. βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές

β) κατά 2.500 Ευρώ για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.