Αυτοσχέδιο καταυλισμό έχουν στήσει πρόσφυγες μπροστά από τη δομή των Διαβατών, όπου κατά διαστήματα ξεσπούν επεισόδια από την Πέμπτη, καθώς αρκετοί από αυτούς δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί μέχρι να μπορέσουν να κινηθούν προς τα σύνορα.

Την κατάσταση στα Διαβατά κατέγραψε drone και τα πλάνα δείχνουν τι συμβαίνει γύρω από τη δομή φιλοξενίας των προσφύγων. Στο βίντεο διακρίνεται και ο καπνός που έβαλαν την Παρασκευή οι πρόσφυγες σε απορρίμματα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας.

Οι συγκεντρωθέντες έχουν ήδη στήσει τις σκηνές τους κι άναψαν φωτιές για τη διανυκτέρευσή τους.

Νέος γύρος εντάσεων την Παρασκευή

Επεισόδια μεταξύ των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και των προσφύγων που βρίσκονταν στο σημείο σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι διαμαρτυρόμενοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση χημικών, αλλά και ρίψεις κροτίδων λάμψης.

Μετά την αποτυχία της εξόδου, οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις από τη δομή, βάζοντας φωτιά σε ξερά χόρτα, αλλά απωθήθηκαν ξανά από τους αστυνομικούς. Στο σημείο έσπευσε και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής για να σβήσει τη φωτιά.

Από την Πέμπτη, έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών κατασκήνωσαν περίπου 600 πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφθασαν από διάφορα σημεία της ηπειρωτικής χώρας στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να περάσουν τα σύνορα, ύστερα από ένα διαδικτυακό κάλεσμα που ανέφερε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Επεισόδια και στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, πρόσφυγες επιχείρησαν να ταξιδέψουν προς τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο δεν τους επετράπη να ταξιδέψουν με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας να επιβιβαστούν στα τραίνα, για τα οποία όπως ισχυρίζονται είχαν αγοράσει εισιτήρια.

Ως αποτέλεσμα, τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για Θεσσαλονίκη σταμάτησαν να εκτελούνται εκείνες τις ώρες. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί το βραδινό δρομολόγιο (23:55’)  από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, έχουν αποχωρήσει από τον σταθμό Λαρίσης οι πρόσφυγες, που είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές από τις 10 το πρωί.

Γεροβασίλη: Δεν ανοίγουν τα σύνορα
Την εκτίμηση ότι σταδιακά οι πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει έξω από τη δομή προσφύγων στα Διαβατά, αλλά και στον σταθμό Λαρίσης θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας εξέφρασε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στους πρόσφυγες να φύγουν από τα Διαβατά, ή να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης.

«Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα» είπε για να προσθέσει: «Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες επειδή κάποιοι διακινητές του πούλησαν ψεύτικές ελπίδες».

τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.