Ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2019 για τα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Ωστόσο φέτος, η επιλογή των σχολών για τους υποψηφίους, μετά τις Πανελλήνιες, θα είναι ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς θα βρεθούν μπροστά σε ένα μηχανογραφικό δελτίο που δεν θα μοιάζει σχεδόν καθόλου με αυτό των προηγούμενων ετών και γι αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε παγίδες.

Ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν είναι το πως θα επιλέγουν οι μαθητές τις σχολές στο μηχανογραφικό και κυρίως όσοι έχουν χαμηλές βαθμολογίες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, πρόκειται για την τελευταία χρονιά που θα εφαρμοστεί το παρόν εισαγωγικό σύστημα.

Οι υποψήφιοι φέτος θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και ένα πέμπτο μάθημα που θα τους ανοίξει ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο, ενώ δύο από τα εξεταζόμενα μαθήματα έχουν συντελεστή βαρύτητας 1,3 και 0,7 αντίστοιχα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Από την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει δημοσιοποιήσει ο υπουργός Παιδείας και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Απρίλιο, οι μαθητές θα εξετάζονται και πάλι σε τέσσερα μαθήματα, καταργείται η δυνατότητα λήψης πέμπτου μαθήματος, όπως και οι συντελεστές βαρύτητας, με το μέσο όρο των επιδόσεων να διαμορφώνεται πλέον ισόβαθμα για όλους.

Σύμφωνα με τον «Ελέυθερο Τύπο», στο νέο εισαγωγικό σύστημα που θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2020, εισάγεται και ένας νέος «θεσμός»: αυτός των «πράσινων» τμημάτων, η εισαγωγή στα οποία θα γίνεται αποκλειστικά με τη λήψη απολυτηρίου (60% οι βαθμοί τετραμήνων και 40% οι ενδοσχολικές εξετάσεις που γίνονται σε τοπικό και όχι σε σχολικό επίπεδο), καθώς και με τη συμπλήρωση ειδικού μηχανογραφικού που θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση της Β’ Λυκείου (κατ’ εξαίρεση για την επόμενη χρονιά οι μαθητές θα συμπληρώσουν το μίνι μηχανογραφικό τον Οκτώβριο του 2019).

Σήμερα, τα τμήματα «ελεύθερης πρόσβασης» και όχι εισαγωγής με Πανελλήνιες είναι 99, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στα οποία πέρυσι εισήχθησαν με βαθμούς κάτω της βάσης, δεκάδες υποψήφιοι.

Με την αλλαγή αυτή ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων θα διαφέρει από δήμο σε δήμο, όπως αντίστοιχα και η βαθμολόγηση.

Εφόσον από το 2021 οι βαθμοί του απολυτηρίου θα μετρούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, δημιουργείται πρόβλημα. Τα αποτελέσματα θα βγαίνουν τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα αρχίζουν την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις και μετά κάποιος θα διακόπτει εάν έχει δηλώσει σχολή ελεύθερης πρόσβασης και αποφασίσει να εισαχθεί σε αυτή χωρίς εξετάσεις. Η δυνατότητα να δηλώνουν σχολές δύο πεδίων, καταργείται και οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν πιο προσεκτικές επιλογές, ενώ σημειώνεται ότι δεν ανακοινώθηκε η κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία.

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων εδώ




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.