Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τι αλλάζει τη νέα χρονιά στα σχολικά βιβλία Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

28 Μαρτίου, 2019 by Χρήστος Μίμης

Σημαντικά βήματα για τη διαμόρφωση των σχολικών εγχειριδίων πραγματοποιήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, τις οποίες επικαλείται το voria.gr, στα καινούργια βιβλία της γειτονικής χώρας θα είναι σαφές ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ταυτίζεται με τον αρχαίο μακεδονικό.

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, στο κεφάλαιο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού θα υπάρχουν τα κεφάλαια για την αρχαία Αθήνα, την αρχαία Μακεδονία, την αρχαία Σπάρτη και την αρχαία Θήβα.

Ακόμα, για τον Μέγα Αλέξανδρο θα αναγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι προώθησε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Ετοιμα την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά

Οπως συμφώνησαν τα μέλη της Επιτροπής, τα νέα βιβλία που θα συμπεριλαμβάνουν τις παραπάνω αλλαγές θα πρέπει να είναι έτοιμα για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, 2019 – 2020.

Αντίστοιχα, στα ελληνικά βιβλία η γειτονική χώρα θα αναφέρεται ως Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες της, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Οπως σημειώνουν πηγές της Επιτροπής, το θέμα που θα απασχολήσει τους επιστήμονες στην επόμενη συνάντησή τους στην Αθήνα θα είναι η περίοδος του Μεσαίωνα και οι ιστορικές ρίζες της χρήσης του όρου «Μακεδονικός».

Η χρήση του όρου «μακεδονικός» από τους ΣλάβουςΣτόχος της ελληνικής πλευράς είναι να διευκρινιστεί στα σχολικά εγχειρίδια της γειτονικής χώρας ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες και οι Σλάβοι δεν συγχωνεύτηκαν και πως η χρήση του όρου «μακεδονικού» από τους Σλάβους συνδέεται με το όνομα της διοικητικής περιφέρειας τον 19ο αιώνα.

Οπως επισημαίνουν μέλη της Επιτροπής, οι αλλαγές που εφαρμόζονται στην ύλη των σχολικών εγχειριδίων γίνονται με την επίδειξη επιστημονικά αναγνωρισμένων ιστορικών πηγών.

voria

This entry was posted on Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2019 at 07:08 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply