Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Παρουσίασης του 2ου τόμου του Περιοδικού Αλιάκμονος ρους της Εταιρείας Δυτικομακεδονικών Μελετών, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

13 Μαρτίου, 2019 by Χρήστος Μίμης

Η Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών (Ε.ΔΥΜ.ΜΕ.) ανακοινώνει ότι κυκλοφόρησε ο 2ος τόμος του περιοδικού της λιάκμονος ος.

Στο παρόν τεύχος παρουσιάζονται 11 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες (έκδοση σχολιασμένων πηγών, συνθετικές και συγκριτικές εργασίες) για ολόκληρο το φάσμα της ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας, όσον αφορά την ιστορική γεωγραφία, την κοινωνία και οικονομία, την πολιτιστική ταυτότητα, αφενός σε συλλογικό επίπεδο, αφετέρου ως προς τη δράση προσώπων, με κέντρο βάρους τους Νεότερους Χρόνους.

Η ονομασία του περιοδικού, λιάκμονοςος, παραπέμπει στον θρυλικό ποταμό, τον μεγαλύτερο ως προς το μήκος ποταμό της Ελλάδος, ο οποίος διατρέχει τη Δυτική Μακεδονία, έχοντας αρκετούς παραποτάμους. Εκατέρωθεν του ποταμού αναπτύχθηκαν σημαντικοί οικισμοί, ενώ ο ίδιος ο ποταμός συνέβαλε στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο λιάκμονοςος παραπέμπει στον δυναμικό ρου της ιστορίας, στα πρόσωπα, τα έργα και τις τύχες των Δυτικομακεδόνων.

Η Εταιρία Δυτικομακεδονικών Μελετώνσας προσκαλεί στην παρουσίασητου 2ου τόμου του Περιοδικού, που θα γίνει το προσεχές Σάββατο, 16-3-2019, και ώρα 7.00 μ.μ.,  στην αίθουσα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, με ομιλητές τους:

Θωμά Κόμπο (υπ. δρ. Ιστορίας του Δικαίου, Δικηγόρο)

Γιάννη Μπουνόβα (δρ. Παιδαγωγικών, Εκπαιδευτικό)

Νίκο Σιώκη (δρ. Ιστορίας του Ελληνισμού)

Αγνή Παπακώστα (δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εκπαιδευτικό).

Τον συντονισμό θα έχει η Βασιλική Νοτοπούλου (δρ. Βιολογίας, Εκπαιδευτικός).

Υ.Γ.:Το Περιοδικό λιάκμονος ος είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε κάθε χρήστη, με δυνατότητα αποθήκευσης, στον ιστότοπο της Ε.ΔΥΜ.ΜΕ (https://edymme.wordpress.com/).

Στην εκδήλωση θα διατίθεται, επίσης, και ο επανεκδοθείς 1ος τόμος,

This entry was posted on Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2019 at 18:40 and is filed under ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΚΟΖΑΝΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply