Ο τίτλος της ταινίας του Σίντνεϊ Πόλακ «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»,
ανταποκρίνεται σε πολλές καταστάσεις της ανθρώπινης ζωής, δεν βρίσκει όμως απήχηση στους πρωταγωνιστές του ελληνικού στίβου

, οι οποίοι επί των ημερών μας συνεχίζουν να εκπλήσσουν και να φέρνουν νέες επιτυχίες στη χώρα μας. Απαραίτητο συστατικό βέβαια στην πορεία αυτή είναι η σύνδεση του παλιού με το νέο, της εμπειρίας με το ταλέντο, του πάθους για αγωνιστικότητα και διάκριση που εμπνέει όλες τις γενιές αθλητών του ελληνικού στίβου.

Η ώρα για την επιτυχημένη αλλαγή σκυτάλης κάποια στιγμή φθάνει, όμως κανένας δεν βιάζεται, το χρονόμετρο δεν είναι σταματημένο, αλλά ούτε και… τρέχει, όλα γίνοται στην ώρα τους.

Κάποιοι σπεύδουν να μιλήσουν για την ώρα των νέων αθλητών και την ανάγκη προώθησης άφθαρτων και ταλαντούχων παιδιών που θα δώσουν ώθηση στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό. …Μα αυτό πάντα γινόταν και θα συνεχίσει να γίνεται, μόνο που χρειάζεται το σωστό «τάιμινγκ» και τον αναγκαίο προγραμματισμό, για να μην …«καούν κάποιοι στο ζέσταμα», όπως είναι το γνωστό σλόγκαν, κλεμμένο από το ποδόσφαιρο.

Η οικονομική κρίση, είναι γεγονός, ότι στο χώρο του αθλητισμού και ειδικά στο στίβο, είχε και θετικά αποτελέσματα, αφού το χαμηλό οικονομικό κόστος εκγύμνασης στους συλλόγους έφερε πολλά παιδιά στο άθλημα. Νέα ταλέντα ξεπηδούν από τα σωματεία και πλαισιώνουν τις εθνικές ομάδες, με τη βοήθεια και εξειδικευμένων πλέον προπονητών που κάνουν την Ελλάδα να δείχνει, τηρουμένων των αναλογιών, μια προηγμένη δύναμη στον αθλητισμό.

Όλα αυτά όμως χάρη και στους παλαιότερους αθλητές του στίβου που συνεχίζουν χάρη και στην εμπειρία τους να προσφέρουν διακρίσεις και να καθοδηγούν με το παράδειγμά τους τη νέα γενιά.

Τρανό παράδειγμα οι επιτυχίες στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκώβης, όπου τα τρία από τα τέσσερα ελληνικά μετάλλια, προήλθαν από αθλητές με μεγάλη αγωνιστική εμπειρία και πολλές διακρίσεις κατά το παρελθόν. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα μετάλλια, της Βούλας Παπαχρήστου στο τριπλούν (ασημένιο) και της Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ (χάλκινο), των δύο αθλητριών που συνδυάζουν τον πρωταθλητισμό με τα καθήκοντα της μητέρας καθώς και του Κώστα Μπανιώτη στο ύψος (ασημένιο) που στα 33 χρόνια του συνεχίζει να αγωνίζεται και να πρωταγωνιστεί.



Κάλλιστα στη Γλασκώβη θα μπορούσαμε να έχουμε και άλλα ελληνικά μετάλλια από έμπειρους αθλητές, τα οποία χάθηκαν τελευταία στιγμή από ατυχία ή κακή σύμπτωση. Ο λόγος για την Κατερίνα Στεφανίδη που με 4.65μ έμεινε στην 4η θέση στο επί κοντώ και εκτός μεταλλίων σε μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά το παγκόσμιο του Πεκίνου το 2015, αλλά και τον Κώστα Δουβαλίδη ο οποίος κατετάγη 5ος στα 60μ εμπόδια.

Από το πλάνο αυτό βέβαια δεν μπορεί να βγάλει κάποιος εύκολα και τον Κώστα Φιλιππίδη, το κορυφαίο ίσως Έλληνα αθλητή των τελευταίων χρόνων, ο οποίος παρά τα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπισε έδωσε το παρών σε έναν ακόμη τελικό μεγάλης διοργάνωσης.

Στον αντίποδα, οι νέοι αθλητές έδειξαν στη διοργάνωση ότι έχουν και παρόν και μέλλον, με πρώτο και καλύτερο τον Μίλτο Τεντόγλου, ο οποίος έδωσε ένα δείγμα των μεγάλων ικανοτήτων του με το χρυσό μετάλλιο στο τελικό του μήκους με το εκπληκτικό 8.38μ, επίδοση που είναι η κορυφαία εφέτος στον κόσμο και με σπουδαίο Πανελλήνιο ρεκόρ. Και να μην ξεχνάμε, ότι τον περασμένο Αύγουστο ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι ήταν νικητής και στο ευρωπαϊκό ανοικτού στίβου στο Βερολίνο.

Ο χορός των 20ρηδων όμως δεν σταματά στον Τεντόγλου. Και αυτό αφού στο ευρωπαϊκό μετείχαν και άλλοι συνομήλικοί του, ιδιαίτερα ταλαντούχοι μαχητικοί και φιλόδοξοι αθλητές. Ο λόγος για τον Εμμανουηλ Καραλή που κατετάγη 4ος στον τελικό του επί κοντώ (6.65μ), τον Κώστα Ζήκο ο οποίος πήρε την 5η θέση στον τελικό των 60μ (6.67), αλλά και την Ελένη Κλαούντια Πόλακ, που μπορεί να μην πέρασε στον τελικό του επί κοντώ, αλλά άφησε ενθαρρυντικά μηνύματα για τη συνέχεια αφού ισοφάρισε το ατομικό της ρεκόρ (4.50μ) μετά από καλή εμφάνιση στον προκριματικό (12η στο σύνολο).

Στις θετικές παρουσίες των Ελλήνων αθλητών να αναφέρουμε και την πρώτη παρουσία του Νικόλα Σκαρβέλη σε τελικό της σφαιροβολίας σε μεγάλη διοργάνωση, όπου κατετάγη 8ος με 20.13μ, ενώ στον προκριματικό είχε βολή στα 20.34μ.

Κοντά στο ρεκόρ της έτρεξε και η Ειρήνη Βασιλείου στα 400μ που κατετάγη 26η (53.66), σε ένα αγώνισμα, όπου το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ενώ η Τατιάνα Γκούσιν εξαιτίας της απειρίας της δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάτι καλό στο ύψος, αφού έμεινε στο 1.85μ, αν και πρόσφατα είχε υπερβεί το 1.94μ.

Τι όμως είναι αυτό που έφερε τις διακρίσεις του ελληνικού στίβου στη Γλασκώβη; Μιας ομάδας με αρκετούς αθλητές αστέρια, αλλά και νεαρής ηλικίας που ωστόσο έχει ισορροπίες και κοινούς υψηλούς στόχους;
Σίγουρα η δουλειά που έκαναν οι αθλητές και αθλήτριες με τους προπονητές τους, στον κοινό προγραμματισμό που είχαν με την ομοσπονδία και τη συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια του ΣΕΓΑΣ, αλλά και το ιατρικό επιτελείο, στο καλό κλίμα, την ομαδικότητα και τον αλληλοσεβασμό, που έδειξαν οι αθλητές μεταξύ τους κατά την παραμονή τους στη Σκωτία.

Η καλή παρουσία είχε αντίκτυπο και στον πίνακα μεταλλίων της Γλασκώβης, αφού η χώρα μας κατετάγη στην 5η θέση, την υψηλότερη που πήρε ποτέ από κάθε άλλη φορά στη διοργάνωση, ενώ βρέθηκε πολύ ψηλά και στον πίνακα βαθμολόγησης της EAA, όπου κατέλαβε την έβδομη θέση με 45,5β.

Οι θέσεις των Ελλήνων στο 35ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκώβης:

Ανδρες
1ος Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) 8.38μ
2ος Κώστας Μπανιώτης (ύψος) 2.26μ
4ος Εμμανουήλ Καραλής (Επί κοντώ) 5.65μ
5ος Κώστας Ζήκος (60μ) 6.67 (6.66 προκρ., 6.64 ημιτ.)
5ος Κώστας Δουβαλίδης (60μ εμπ.) 7.65
8ος Νικόλας Σκαρβέλης (Σφαιροβολία) 20.13μ (20.34μ πρ.)
Κώστας Φιλιππίδης Τελικός επί κοντώ (δεν κατετάγη (5.60μ πρ.)
22ος Ανδρέας Δημητράκης (1.500μ) 3.50.94
26ος Παναγιώτης Τριβυζάς (60μ) 6.80
37ος Μάκης Στεργιούλης (60μ) 6.91

Γυναίκες
2η Βούλα Παπαχρήστου (Τριπλούν) 14.50μ
3η Νικόλ Κυριακοπούλου (Επί κοντώ) 4.65μ
4η Κατερίνα Στεφανίδη (Επί κοντώ) 4.65μ
12η Ελένη Πόλακ (Επί κοντώ) 4.50μ
23η Τατιάνα Γκούσιν (Υψος) 1.85μ
26η Ειρήνη Βασιλείου (400μ) 53.66
-Ραφαέλα Σπανουδάκη (60μ) δεν κατετάγη (άκυρη στον προκρ.)

Οι διεθνείς αγώνες στόχοι των Ελλήνων αθλητών για το καλοκαίρι είναι και πάλι πολλοί και σημαντικοί. Μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν στους αγώνες εκτός συνόρων, είναι οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες στο Μίνσκ της Λευκορωσίας (23-28/6), το 12ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων (Κ23) στο Γκέβλε (Σουηδία) 11-14 Ιουλίου, το 26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε-Ν (Κ20) στο Μπόρας (Σουηδία) στις 18-21 Ιουλίου, το Ολυμπιακό φεστιβάλ Νεότητας (Κ18) στο Μπακού (Αζερμπαιτζάν) (20-28/7), το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων της Σούπερ Λίγκα (Μπίντγκοζ, Πολωνία) στις 9-11 Αυγούστου και φυσικά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Α/Γ στην Ντόχα (Κατάρ), 28/9-6/10.



Βέβαια το αγωνιστικό πρόγραμμα της σεζόν περιλαμβάνει και δεκάδες ακόμη αγώνες, τόσο στο εξωτερικό όσο και επί ελληνικού εδάφους. Στη χώρα μας ξεχωρίζουν τα Πανελλήνια πρωταθλήματα Α-Γ (27-28/7, Πάτρα), Νέων (29-30/6, Λάρισα), Ε-Ν (22-23/6, Κατερίνη), Παίδων (6-7/7, Τρίκαλα), Ημιμαραθωνίου (17/3, Αθήνα), Μαραθωνίου (10/11/, Αθήνα), 20 χλμ βάδην Α/Γ (20/4, Αλεξανδρούπολη), 10.000μ Α/Γ, Κ23, Κ20 (24/4, Μέγαρα) και Συνθέτων Α/Γ, Κ23, Κ18 (3-4/8, Θεσσαλονίκη).

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τα μίτινγκ που είναι συνδιοργανωτής ο ΣΕΓΑΣ Βενιζέλεια- Χανιά (9/6, Χανιά, Classic meeting), Women Gala (12/6, Φιλοθέη. Special Premium Meetings), Παπαφλέσσεια (19/6, Καλαμάτα, International meeting with national permit), Athens Street Pole Vault (21/6, Αθήνα, Special Premium Meetings), αλλά και οι αγώνες της ομοσπονδίας σε συνεργασία με την τοπική ευτοδιοίκηση και τις κατά τόπους ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, με την ονομασία «Run Greece» και «Γκραν Πρι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.