Αγαπητέ φίλε κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη, πρόεδρε της Δημοτικής παράταξης «Μαζί συνεχίζουμε», Αγαπητέ φίλε κ. Νικόλαε Ράμμο, πρόεδρε του Επιμελητηρίου Γρεβενών, Αγαπητοί φίλοι του Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ¨ιδιαιτέρως¨, που είχατε την ευγενή καλοσύνη να μου δείξετε τα αμπελοχώραφά μου, περί των οποίων είχα ¨άγνοια¨. Ευχαριστώ επίσης και για τα μαθήματα ¨ιχθυολογίας¨.

Αντιλαμβάνομαι ότι έχει ξεκινήσει προ πολλού η προεκλογική περίοδος και ότι αρκετοί, είτε υποψήφιοι, είτε κρατούντες, πρέπει να βγάλουν το επαναστατικό – αγωνιστικό – διεκδικητικό τους προφίλ στον αέρα. Θεμιτό. Ως το σημείο βέβαια που δεν ξεπερνά τα όρια των παραπάνω, μπαίνοντας βαθιά στα χωράφια του λαϊκισμού και της ύβρεως .

Επειδή λοιπόν με κατηγορείται ότι καταδιώκω τα Γρεβενά, ας ξεκινήσουμε την ιστορία μου ως ¨Γρεβενοφάγου¨!Το πρώτο τμήμα ξεκίνησε και λειτούργησε στα Γρεβενά επί διοικήσεώς μου.
Τα κτίρια, η μετατροπή του σχολείου αρχικά και το νέο κτίριο στη συνέχεια (μελέτη και κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους του) στη διάρκεια της διοικήσεώς μου.
Επί διοικήσεώς μου, επίσης, συστάθηκαν και λειτούργησαν και τα επόμενα δυο τμήματα στα Γρεβενά.
Κατά τη διάρκεια της ¨πλήρους απουσίας¨ μου από όλα τα όργανα διοίκησης του ΤΕΙ καταργήθηκαν δυο τμήματα. (Αλήθεια που χείμαζε το αγωνιστικό σας μένος το 2013 όταν σας τα καταργούσαν;).
Μόλις ξανανέλαβα τη διοίκηση του ΤΕΙ και, στα πλαίσια της συνένωσης με το Πανεπιστήμιο, με την πρόταση που υπέβαλα προβλέπονταν δυο ή τρία τμήματα (ανάλογα με τη φάση διαπραγμάτευσης) και στην τελική πρόταση που απεστάλη στον υπουργό περιλαμβάνονται τρία τμήματα στα Γρεβενά.
Πώς γίνεται αγαπητοί μου φίλοι, ενώ εσείς οι ¨Γρεβενομαχητές¨ είστε συνεχώς στα πράγματα, τμήματα στα Γρεβενά να δημιουργούνται μόνο όταν είμαι εγώ ο ¨Γρεβενοφάγος¨ στη διοίκηση του ΤΕΙ; Θα μπορούσατε άραγε να το απαντήσετε; (Μεταξύ σας. Εγώ δεν την χρειάζομαι την απάντηση σας). Ποιος είναι άραγε σύμμαχος και ποιος αγωνίζεται για τον πάσχοντα λαό των Γρεβενών;

Ας πούμε τώρα και λίγα πράγματα για τα τμήματα και το νέο πανεπιστήμιο. Εάν εκτελούνταν αγαπητοί φίλοι, ο αρχικός σχεδιασμός που κυμαινόταν ανάμεσα στα 11 έως 14 τμήματα (συνολικά πανεπιστήμιο και ΤΕΙ) όχι για τρία τμήματα δεν θα συζητούσαμε για τα Γρεβενά, αλλά και οι διετείς δομές, όπως ακούσατε και στο δημοτικό σας συμβούλιο, θα φάνταζαν ως μάνα εξ ουρανού. Ήμουν εγώ ο ¨Γρεβενοφάγος¨ που έπρεπε να γίνομαι συνέχεια ο κακός και να αντιδρώ στη ταχεία δημιουργία ενός μικρού, αλλά ¨ποιοτικού¨ πανεπιστημίου, που αποζητούσε και μεγάλη μερίδα ανθρώπων του ΤΕΙ. Μέρος των οποίων τώρα δήθεν υποστηρίζουν τα Γρεβενά. Αν σκεφτόμουν φίλοι μου όπως εσείς, δηλαδή ωφελιμιστικά και πιθανώς ψηφοθηρικά, μ΄ αυτούς θα έπρεπε να συνταχθώ, γιατί από αυτούς ψηφίζομαι και όχι από σας αγαπητοί μου.

Σχεδιασμός, ο οποίος θα οδηγούσε σε κλείσιμο τμημάτων όχι μόνο στα Γρεβενά αλλά και σε άλλες «μικρές» πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. ‘Ήμουν δε εγώ πάλι αυτός κι όχι εσείς, που δεν δέχτηκε τον περασμένο Ιούνιο του ’18 τα 19 τμήματα που προτάθηκαν από το Υπουργείο, γιατί και πάλι θα έμεναν πιθανώς πόλεις έξω από την κατανομή. Και ήμουν μόνος αγαπητοί φίλοι, όπως και αλλού, χωρίς τη στήριξη κανενός από σας που εκπροσωπείτε θεσμικούς φορείς. Η σιωπή σας ήταν αβάστακτα ¨εκκωφαντική¨. Μόλις όμως το αποτέλεσμα κρίθηκε και κυμαίνεται στη δημιουργία μεταξύ 23 και 27 τμημάτων, εμφανιστήκατε ξαφνικά με λεονταρισμούς δημιουργώντας ένα φανταστικό εχθρό (γιατί μάλλον του πραγματικούς φοβάστε να τους αντιμετωπίσετε) για να αιτιολογήσετε την αδράνειά σας. Και φωνάζετε για την πίτα που είναι έτοιμη βέβαια. Διότι κατά τη διάρκεια της παρασκευής της ήσασταν ¨αλλού¨. Ετσι όμως φίλοι μου, όλοι μπορούνε.

Κι έρχεστε βέβαια και απαιτείτε, (το πρώτο ατόπημα) όχι αριθμό τμημάτων, που ούτως ή άλλως προβλέπονται στην πρόταση, να αποφασίσετε και ποια πρέπει να είναι η δομή του νέου Α.Ε.Ι., καθώς και ποιά τμήματα και σε ποιά μέρη να λειτουργούν. (Δεν έχετε άδικο βέβαια, αφού με πιέσεις και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο όλα μπορεί να γίνουν). Επί της ουσίας, οι όποιες διαμαρτυρίες, για να είμαστε και δίκαιοι, για το ποιο απ΄ τα υφιστάμενα τμήματα και που πρέπει να πάει, έχει να κάνει κυρίως με προσωπικά συμφέροντα υπαλλήλων του Α.Ε.Ι. (διοικητικών και εκπαιδευτικών). Οι οποίοι προκειμένου να το επιτύχουν, δε διστάζουν, όπως και τώρα, να παραπλανήσουν και εξωτερικούς φορείς οι οποίοι πέφτουν πάρα πολύ εύκολα στα δίχτυα τους. (Ξέρετε πόσο εύκολο θα μου ήταν και μένα να έλεγα, πάρτε μισά-μισά τα τμήματα με τη Δεσκάτη και να άρχιζα να ξεσηκώνω τον κόσμο της Δεσκάτης; Και να τρέχετε όλοι και να μη φτάνετε; Ας μη το συνεχίσουμε καλύτερα). Επειδή αυτό που πρέπει να εμπεδώσουμε όλοι μας, είναι ότι στόχος του Τ.Ε.Ι. δεν είναι το πώς θα ξεφορτωθεί κάποιο τμήμα σε κάποια πόλη. Διότι όποιο τμήμα και σε όποια πόλη και να μη λειτουργεί σωστά, είναι πλήγμα για όλο το ίδρυμα. Οτιδήποτε διαφορετικό, γίνεται για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς και συμφέροντα.

Το ¨δεύτερο ατόπημα¨ είναι η ωμή προσπάθεια παρέμβασης στα πράγματα και στο αυτοδιοίκητο του Τ.Ε.Ι. από τους παραπάνω. Όταν ο πρύτανης λέει ότι κάποια τμήματα δεν εντάσσονται στα στάνταρντ λειτουργίας που απαιτούνται από το Τ.Ε.Ι., η προσπάθεια εξωτερικών φορέων να πείσουν περί του αντιθέτου είναι τουλάχιστον κωμική. Είναι σα να βγαίνει ο δήμαρχος των Γρεβενών και να αναγγέλλει ότι οι υπηρεσίες του δήμου δεν ανταποκρίνονται στα στάνταρντ που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του δήμου και να βγούμε εμείς από το Τ.Ε.Ι. και να διαφωνήσουμε, κατηγορώντας τον ότι έχει ¨άγνοια¨ περί του δήμου και δεν ξέρει τι του γίνεται. Βέβαια αφού επιμένετε ότι στο τμήμα όλα δουλεύουν μια χαρά, την επόμενη φορά που θα μας αναφερθείτε σε υπάρχοντα προβλήματα, θα σας επισυνάψουμε τα έγγραφά σας ως απάντηση. Και μάλιστα θα απαιτήσουμε και την κάλυψη, από ιδίους πόρους των φορέων που εκπροσωπείται.

Το ¨τρίτο θέμα¨ με το ΧΑΝΤΙΚΑΠ που δήθεν σας πείραξε. Ναι αγαπητοί πρόεδροι, διοικητικά συμβούλια και υποψήφιοι δήμαρχοι, στη γενική υστέρηση της περιοχής μας (και κυρίως των Γρεβενών) στηριζόμαστε, διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε και καταφέρνουμε ότι καταφέρνουμε. Και αν δεν το καταλαβαίνετε, αυτό είναι και το δικό σας κύριο επιχείρημα για να διεκδικείτε ότι διεκδικείτε. Δεν βγαίνετε παντού και λέτε ότι είστε αδικημένοι; Την υστέρηση (ΧΑΝΤΙΚΑΠ) μιας μικρής πόλης, απομακρυσμένης από τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων, έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων, δεν επικαλούμαστε τις περισσότερες φορές; Ποιό πράγμα κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε; Που θεωρείτε ότι στηριζόμαστε; Στον ελεύθερο ανταγωνισμό των Γρεβενών με τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα ή τη Λάρισα; Τι ποσοστό φοιτητών απ΄ όλη την Ελλάδα πιστεύετε ότι θα μας προτιμούσε αν είχε την δυνατότητα ελεύθερης επιλογής, για το ίδιο τμήμα, ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τα Γρεβενά.

Γι αυτό λοιπόν αγαπητοί φίλοι, αφού στις επιστολές σας αναφέρετε ότι η περιοχή σας είναι τεράστια σε δυνατότητες, ασχοληθείτε, ως εκλεγμένοι φορείς του τόπου σας, με το να αναδείξετε σ’ όλη την Ελλάδα αυτές τις δυνατότητες, ούτως ώστε η πόλη των Γρεβενών να μπορεί να σταθεί στον ελεύθερο ανταγωνισμό και να είναι και πρώτη στις προτιμήσεις των υποψήφιων σπουδαστών. Διότι διαφορετικά ή εκτιμάτε λάθος (δε λέω ψεύδεστε) τις δυνατότητες της περιοχής μας ή δεν είστε ικανοί να προβάλλετε αυτά που πρέπει ικανοποιητικά για να υλοποιήσετε τους στόχους σας. Γιατί τις αστοχίες σας, τις πληρώνει ο λαός των Γρεβενών. Σε κάθε περίπτωση, θέμα τμήματος Α.Ε.Ι. δεν είναι. Γιατί δυστυχώς αποδείχτηκε ότι τμήμα, ενώ στα Γρεβενά δεν είχε ζήτηση και οι φοιτητές του εγκατέλειπαν την πόλη, το ίδιο τμήμα σε άλλη πόλη λειτούργησε κανονικά π.χ. στη Θήβα.Επειδή τώρα το νέο Ιδρυμα, αγαπητοί φίλοι χρειάζεται αρκετή και σοβαρή δουλειά, η οποία άρχισε από πέρυσι θα μου ¨επιτρέψετε¨ να μη συνεχίσω την αλληλογραφία μαζί σας μέσω του τύπου.

Γι΄ αυτό φίλοι μου, αφήστε τις μπαλωθιές στον αέρα και φροντίστε να μπορείτε να διαβλέπετε σωστότερα, ποιοι είναι σύμμαχοι του λαού των Γρεβενών και ποιοι είναι οι εχθροί . Ούτως ώστε την επόμενη φορά να κατευθύνετε σωστά τα ¨κυνηγετικά σας ένστικτα¨ και να μη παρασύρετε κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων, την όντως ταλαιπωρημένη περιοχή των Γρεβενών που πράγματι της αξίζει καλύτερη μοίρα.

Με τιμή

Ο Πρύτανης του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας

Στέργιος Γκανάτσιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.