Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε η κίνηση του Παύλου Πολάκη να ηχογραφήσει τον Γιάννη Στουρνάρα και να διανείμει ακολούθως το απόσπασμα σε φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ευάγγελος Ιωαννίδης, παρήγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής, αυτοπρόσωπης, έρευνας για την υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο.

Στουρνάρας: Θεσμική εκτροπή, να παρέμβουν οι εισαγγελείς



Ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας, με μια πολύ σκληρή δήλωση, χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την δημοσιοποίηση από πλευράς Πολάκη της συνομιλίας τους που παρανόμως ηχογράφησε και κάλεσε τους Εισαγγελείς να παρέμβουν.

Ο διοικητής της ΤτΕ  χαρακτηρίζει πρωτοφανές το περιστατικό, κατηγορεί μάλιστα τον Παύλο Πολάκη ότι όχι μόνο παράνομα κατέγραψε την συνομιλία τους αλλά ότι διέρρευσε παραποιημένα τα αποσπάσματα, ενώ χαρακτηρίζει την όλη προσπάθεια απόπειρα να επηρεάσει τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του. Και καλεί τον Πρωθυπουργό να διαφυλάξει την κατοχυρωμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρέμβαση και της Κομισιόν

Εξάλλου, η Κομισιόν παρεμβαίνοντας στην υπόθεση εξέφρασαν «τον απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης», Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει φερόμενη ηχογράφηση συνομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας δήλωσε: «Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στα καθήκοντά τους».

Ερωτηθείς αν η υπόθεση εγείρει θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα και αν η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μπορεί να κάνει κάτι επ’ αυτού, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στους τομείς της αρμοδιότητας της ΕΕ, όπου οι Συνθήκες της το επιτρέπουν. Παράλληλα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήτες τους αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος.

iefimerida 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.