Για δεύτερη φορά σε ισάριθμους μήνες ο όμιλος ΕΛΤΑ χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μην αφήσει απλήρωτο το προσωπικό του.

Απόψε εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των μισθών που αντιστοιχούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Η διοίκηση των ΕΛΤΑ περιμένει ότι πριν τη λήξη της προθεσμίας θα έχουν μπει στα ταμεία της επιχείρησης 15 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία αποτελούν τμήμα των οφειλών του Δημοσίου για την καθολική υπηρεσία.



Η οικονομική ενίσχυση δικαιολογείται ως Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) και αντιστοιχεί στο 2017. Τα 15 εκατομμύρια ευρώ δίνουν βραχυπρόθεσμη λύση στο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ, δεδομένου πως το κόστος μισθοδοσίας, μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, ανέρχεται σε περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Ως εκ τούτου, η επιχείρηση αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα όταν θα πρέπει να καταβάλει μισθούς για το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΤΑ θα χρειαστούν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τους επόμενους 18 μήνες προκειμένου να επιβιώσουν. Στο ποσό αυτό αποτιμάται το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση από τον όμιλο 2.000 εργαζομένων έως το τέλος του έτους.

Το σχέδιο εξυγίανσης κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έως το τέλος του μήνα αναμένεται να υποβάλει παρατηρήσεις. Το ζήτημα χειρίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ αξιόπιστες πηγές αναφέρουν πως το σχέδιο εξυγίανσης θα φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να πάρει το πράσινο φως.

Από τους 2.000 εργαζόμενους που πρέπει να αποχωρήσουν, περίπου οι μισοί κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα την επόμενη τριετία, με τους υπόλοιπους να χρειάζονται από 4 έως 7 έτη εργασίας ακόμα.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης ύψους 30.000 ευρώ μέσα σε διάστημα ενός έτους για κάθε εργαζόμενο, και την πληρωμή σε μηνιαία βάση του 65% του μισθού για το διάστημα που απομένει μέχρι ο εργαζόμενος να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους που αφορά στο προσωπικό, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μετατάξεων σε άλλους φορείς του Δημοσίου, ωστόσο την απόφαση αυτή θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 75 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο ταμειακό έλλειμμα των ΕΛΤΑ ετησίως.



Εκτός από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, ο όμιλος θα πρέπει να διευρύνει και τις δραστηριότητές του. Επί τάπητος έχει τεθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της επιχείρησης και εξετάζεται η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν ηλεκτρονικά όλους τους λογαριασμούς σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.

Πρόθεση της διοίκησης του ομίλου είναι να ενισχύσει τον κλάδο πώλησης ενέργειας. Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου καταστήματος ΕΛΤΑ Ενέργεια και τους επόμενους μήνες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αλλά περίπου 10 καταστήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.