Την ανακάλυψη «τεράστιου» κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου αναμένεται να ανακοινώσει, την επόμενη εβδομάδα, η αμερικανική ExxonMobil.

Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή της Κύπρου, μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο «Agenzia Nova», στο περιθώριο του συνεδρίου EGYPS 2019, που διεξάγεται στο Κάιρο.

Ο ίδιος αξιωματούχος συνέκρινε την ανακάλυψη της ExxonMobil με το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, σημειώνοντας ότι «δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Ζορ, αλλά έχει παρόμοια λεκάνη απόθεσης».



Σημειώνεται ότι το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ έχει δυναμικότητα 850 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και ήταν αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και, ευρύτερα, σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην έντονη κινητικότητα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα «απαντά» με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας ετοιμάζεται να προχωρήσει στη μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, φρεγάτες και αντιτορπιλικά θα αναπτυχθούν στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που ξεκινά στις 27 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 8 Μαρτίου.

Στην άσκηση θα πάρουν επίσης μέρος τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, καθώς και δυνάμεις του στρατού, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό δίκτυο, που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας, Anadolu.

«Δε θα επιτρέψουμε μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού στρατού, στρατηγός Σεμπνέμ Ακτόρ, στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι «όποιο σχέδιο εξαιρεί την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου (σ.σ.: το ψευδοκράτος) δεν έχει καμία πιθανότητα εφαρμογής».

Στο δημοσίευμά του το Bloomberg υπενθυμίζει ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Δημοκρατία της Κύπρου έχει δώσει άδειες εξορύξεων σε πολλά οικόπεδα στην ΑΟΖ της, κάποια εκ των οποίων είναι διαφιλονικούμενα και έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, η οποία ετοιμάζεται να στείλει και δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων στην Κύπρο στα τέλη Φεβρουαρίου.

economistas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed