Κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή των Τριών Ιεραρχώνπου τελέστηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την  Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, στον Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και μεγάλων οικουμενικών διδασκάλων της Εκκλησίας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Εκκλησιάστηκαν οι Μητροπολίτες Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Προύσης Ελπιδοφόρος, Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, ο Καθηγούμενοι των Ι.ΜονώνΣταυρονικήτα Αγίου Όρους, Αρχιμ.Τύχων, και «Κυρίας των Αγγέλων» Γουβερνέτου Κρήτης, Αρχιμ. Ειρηναίος, με πατέρες από τις περί αυτούς Αδελφότητες,  Άρχοντες Οφφικιάλιοι και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό.

Στο τέλος του εσπερινού ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Νοταρίου στον Ομογενή Εκπαιδευτικό, Ιωάννη Καλαμάρη, που επί πολλά χρόνια προσέφερε στην εκπαίδευση της νεολαίας της Πόλεως και στη διατήρηση των παραδόσεων του Γένους.

Απευθυνόμενος στον τιμώμενο ομογενή ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε:«Είσθε εκπαιδευτικός, με «ήθος δασκάλου», με παιδαγωγικόν τάλαντον και αγάπην διά τους μαθητάς. Υπηρετήσατε επί μακρόν εις εκπαιδευτήρια της Ομογενείας, φορεύς και εκφραστής των αξιών και του ημετέρου πνευματικού πολιτισμού, ο οποίος και σήμερον αποτελεί την εγγύησινδιά την διάσωσιν της ιδιοπροσωπίας μας και ανάχωμα κατά των συγχρόνων ανατροπών και της αξιολογικής συγχύσεως.

Το ενδιαφέρον και την αγάπην σας διά την νέανγενεάν της Ομογενείαςαπεδείξατε και κατά την μακράν θητείαν σας ως Διευθυντής της Παιδοπόλεως Πρώτης. Η ημετέρα Μετριότης εκτιμά ανθρώπους προσφοράς και αφοσιώσεως, όπως είσθε υμείς, Εντιμολογιώτατε. Εμείνατε εδώ εις την Πόλιν των Πόλεων, φυλάσσωντον τόπον και τον τρόπον του βίου της Ρωμιοσύνης, πιστός εις τας παραδόσεις του Γένους, δραστήριος και πάντοτε πρόθυμος προς διακονίαν, έτοιμος να εργασθήτεδιάτας υποθέσεις της Ομογενείας, με πολύν πάντοτε σεβασμόν προς την Μητέρα Εκκλησίαν. Όλα αυτά τα επεβεβαίωσε και ο ιδιαιτέρωςεκτιμών υμάς αδελφός Ιερώτατος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος ».

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χειροθεσία του νέου Άρχοντος πραγματοποιείται την παραμονή του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών:

«Θεωρούμεν μεγάλην ευλογίαν δι᾿ υμάς, Εντιμολογιώτατε, το γεγονός ότι χειροθετείσθε κατά τον πανηγυρικόνεσπερινόν της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, των Προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας, των οικουμενικών Διδασκάλων, των χαρισματικών θεολόγων και υπερασπιστών της Ορθοδοξίας, των φίλων της νεότητος και ενθέρμων διακόνων της κατά Χριστόν οικοδομής, καταρτίσεως και ανατροφής αυτής. Την ημέραν των Τριών Ιεραρχών εορτάζουν οι διδάσκαλοι και οι μαθηταί. Πανηγυρίζετε και υμείς, αγαπητέ Άρχων, διπλήν εορτήν: Ως γνήσιος παιδαγωγός και διδάσκαλος, ο οποίος ήτο πρόσωπον εμπιστοσύνης διά τους μαθητάς, εδίδασκεδιά του παραδείγματός του και έβλεπε το λειτούργημά του ως ιεράναποστολήν. Εορτάζετε και ως νέος Άρχων Νοτάριος του Οικουμενικού Θρόνου, τιμηθείς διά την προσφοράν σας εις την παιδείαν και την νεότητα και διά την αφοσίωσίν σας εις τα ιδανικά του Γένους».Στην αντιφώνησή του, ο νέος Άρχων αναφέρθηκε στην πορεία του στην ομογενειακή εκπαίδευση, την οποία υπηρέτησε σχεδόν επί μισό αιώνα, και εξέφρασε τον βαθύτατο σεβασμό του προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επισημαίνοντας ότι πάντοτε ο λόγος και τα έργα του Παναγιωτάτου ενέπνευσαν και τις δικές του προσπάθειες.

Γραφείο Τύπου Οικουμενικού Πατριαρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.