Για τη νομική και συνταγματική διάσταση της Συμφωνίας των Πρεσπών μίλησε σήμερα στο Αποκαλυπτικό Δελτίο ο γνωστός Γρεβενιώτης δικηγόρος Ανδρέας Πάτσης.

Όσον αφορά τη συνταγματικότητα της Συμφωνίας ο Α. Πάτσης τόνισε πως «ένα θέμα συνταγματικό θα έπρεπε να κρίνεται από ένα συνταγματικό δικαστήριο από ειδικούς δικαστές που θα έπρεπε να ερμηνεύσουν και να κρίνουν τα θέματα του Συνταγματικού Δικαίου. Η Ελλάδα δεν έχει συνταγματικό δικαστήριο, δεν μπορούν να κριθούν συνταγματικές διατάξεις, χωρίς μια επιστημονική εισήγηση ειδικών συνταγματολόγων και δια ανατάσεως της χειρός σε μια διαδικασία εξπρές»



Σχετικά με την πλειοψηφία με την οποία αναμένεται να ψηφιστεί η Συμφωνία και τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές ο Α. Πάτσης σχολίασε: «Οι Πρέσπες εάν ψηφιστούν με άθροιση βουλευτών και όχι ποσοστών επί του λαού, δηλαδή δεν εκπροσωπούν πολιτικά κόμματα που δημιουργούν αθροιζόμενα μια σχετική έστω πλειοψηφία, αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι ψηφίζονται από ένα κόμμα το οποίο στις τελευταίες εκλογές έχει ένα 35%. Με άθροιση ποσοστών που δεν έχουν ποσοστά επί του λαού αυτό δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι πλειοψηφία επί του ελληνικού λαού. Από αύριο το πρωί θα υπάρχει Μακεδονικός λαός, με Μακεδονική ιθαγένεια και υπηκοότητα σε γεωγραφικό προσδιορισμό Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. ένα εθνικό θέμα θα έπρεπε αν μη τι άλλο να έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Εάν ο ελληνικός λαός μετά από μια εκλογική διαδικασία στην οποία θα έπρεπε να είχε προσφύγει ή από ένα δημοψήφισμα, ήθελε αυτό το πράγμα τότε είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε όλοι ανεξαρτήτως των συναισθημάτων που έχει ο καθένας μας. Το δυστύχημα είναι ότι όταν θα υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα με τη Μακεδονία, εμείς δεν θα είμαστε εν ζωή, όμως τις πράξεις και τις αποφάσεις τις δικές μας θα τις πληρώσουν οι επόμενες γενιές τα παιδιά μας ο λαός και η πατρίδα μας. Συνήθως τους πολιτικούς του ξεχνάει η ιστορία, τους συγκεκριμένους πολιτικούς όμως, οι οποίοι θα δώσουν την ψήφο τους δεν θα τους ξεχάσει ποτέ».

Δείτε τo σχετικό απόσπασμα της εκπομπής :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.