Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αναλυτές στο CNBC: Καλύτερα κυβέρνηση ΝΔ από μια ανίσχυρη κυβέρνηση μειοψηφίας του Τσίπρα

Ιανουάριος 15th, 2019 by Χρήστος Μίμης

Μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, οι αναλυτές έχουν στρέψει ξανά το βλέμμα τους στην Ελλάδα, κάνοντας εκτιμήσεις κυρίως για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τόσο αυτοί που θεωρούν πιθανό αυτό το σενάριο όσο και εκείνοι που το «βλέπουν» ως πιο απίθανο, φαίνεται να συμφωνούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές.

«Θα έλεγα ότι είναι αρκετά μεγάλη η πιθανότητα να προκηρύξει ο Τσίπρας πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Μάαρτε Βίφελααρς, οικονομολόγος της Rabobank, στο CΝΒC. «Με βάση τις δηλώσεις αρκετών (τώρα πρώην) υπουργών ή βουλευτών των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιζήσει της ψήφου εμπιστοσύνης τη Δευτέρα. Ομως, καθώς θα γίνει μία κυβέρνηση μειοψηφίας και ανίσχυρη, μπορεί να αξίζει περισσότερο για τον Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές παρά να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο», συμπλήρωσε.Ο Κονσταντίν Φρέιζερ από την πλευρά του εκτιμά ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν. Ομως, ο αναλυτής της TS Lombard πιστεύει ότι η διενέργεια των πρόωρων εκλογών θα ήταν θετικό σημάδι για τις αγορές.

«Οι δανειστές και η ΕΕ θα παρακολουθούν στενά όχι μόνο την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και τους αριθμούς στο κοινοβούλιο για τις άλλες υποθέσεις της κυβέρνησης. Ομως, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να ήταν θετικό σημάδι για τις αγορές. Θα ήταν καλύτερο από μια ξεδοντιασμένη κυβέρνηση μειοψηφίας να έρθει στην εξουσία η φίλα προσκείμενη στις επιχειρήσεις αντιπολίτευση», εξήγησε.

«Αν ο Τσίπρας επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης, περιμένω ότι πρώτα θα προσπαθήσει να περάσει πολιτικές που καλύπτουν επιδόματα και φορολογικές αλλαγές προτού προκηρύξει εκλογές. Αν αποτύχει να περάσει τέτοια μέτρα θα μπορούσε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση, ενώ αν δεν δοκιμάσει η αντιπολίτευση θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική καμπάνια», ανέφερε ακόμη η Βίφελααρς.

iefimerida

This entry was posted on Τρίτη, Ιανουάριος 15th, 2019 at 12:32 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply