O πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, Έρκι Λιικάνεν είναι οεπικρατέστερος να διαδεχθεί στο τιμόνι της ΕΚΤ τον Μάριο Ντράγκι, όπως εκτιμά η πλειοψηφία 24 οικονομολόγων, που μετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times.

To νυν αφεντικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εγκαταλείψει μετά από οκταετή θητεία το πόστο του στη Φρανκφούρτη τον ερχόμενο Οκτώβριο κι οι οικονομολόγοι κλήθηκαν να απαντήσουν ποιον θα προτιμούσαν να παραλάβει τη σκυτάλη και αν τον θεωρούν φαβορί. Οκτώ εξ’ αυτών υπέδειξαν τονΈρκι Λιικάνεν κι άλλοι τρεις είπαν ότι αν και δεν τον προτιμούν, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει τη θέση.

Επτά οικονομολόγοι τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Μπενουά Κερέ, αλλά μόνον ένας είπε ότι ο Γάλλος είναι το φαβορί.

Ένας από τους ερωτηθέντες τόνισε ότι ο Λιικάνεν «συνδυάζει την εμπειρία του κεντρικού τραπεζίτη με εντυπωσιακή πολιτική εμπειρία ως υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας και από τη θητεία του ως Επιτρόπου στην Κομισιόν».

Η επιλογή του επόμενου επικεφαλής της ΕΚΤ -ενός από τα ύπατα αξιώματα στην Ευρώπη- θα γίνει το 2019 και θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Αν ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, τότε ενισχύονται οι πιθανότητες να αναλάβει το τιμόνι της ΕΚΤ ένας Γάλλος, όπως ο Μπενουά Κερέ. Αν όμως ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι Γερμανός, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ο διάδοχος του Μάριο Ντράγκι να είναι βορειοευρωπαίος, όπως ο Λιικάνεν.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.