Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Συγκλονίζει η 53χρονη καθαρίστρια: «Έκλαιγα και εκλιπαρούσα για μια δεύτερη ευκαιρία» (audio)

24 Νοεμβρίου, 2018 by Χρήστος Μίμης

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αναντιστοιχία αδικήματος – ποινής στην περίπτωση της καθαρίστριας

Συγκλονίζει η συνέντευξη της 53χρονης καθαρίστριας, την οποία η Δικαιοσύνη καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξη, επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού.

«Ήθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου, δεν ήθελα να μου τα πάρουν και να τα πάνε σε ίδρυμα» λέει μέσα από τις φυλακές Θήβας, όπου κρατείται, στον« Ταχυδρόμο» της Θεσσαλίας.

«Δεν το έκανα για να κάνω πλούτη, ήθελα απλώς μια δουλειά. Και τα κατάφερα μεγάλωσα δύο παιδιά και είμαι περήφανη γι’ αυτό. Και τώρα αυτά πληρώνουν εμένα, που μπήκα φυλακή» δήλωσε η 53χρονη καθαρίστρια.

Κατά τις δηλώσεις της η 53χρονη εξομολογήθηκε ότι δε γνώριζε ότι είναι τόσο κακό και ότι εκλιπαρούσε το δικαστήριο να της δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. «Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους όσους μου συμπαραστάθηκαν» λέει.

«Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ» δηλώνει η 53χρονη καθαρίστρια.

Φοίτηση στο ΓυμνάσιοΗ 53χρονη καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη φοιτά στο Γυμνάσιο, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Εύη Καρυδάκη, η οποία μίλησε μαζί της τηλεφωνικά.
«Ακόμη και τώρα στη φυλακή μέσα δίνει τον αγώνα τον καλό που λέμε και συνεχίζει, πηγαίνει τώρα στο Γυμνάσιο. Ντρέπεται, ντρέπεται που όλοι πλέον ξέρουν ότι δεν είχε καν πτυχίο Δημοτικού» είπε η κα Καρυδάκη, μιλώντας στον 9,43 Xfm και στην εκπομπή Πολιτικό Ηλεκτροσόκ. Οπως αποκάλυψε, αρχικά πήρε το πολυπόθητο απολυτήριο της Στ’ Δημοτικού και πλέον από τον Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει να φοιτά στο Γυμνάσιο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας η καθαρίστρια από τις φυλακές της Θήβας έχει άγχος για τα παιδιά της «Μη σκύψετε ποτέ το κεφάλι και συνεχίστε τη ζωή σας κανονικά. Σας ζητάω συγγνώμη για την περιπέτεια που σας έβαλα. Δεν θέλω να στεναχωριέστε για μένα». Εκείνο που την νοιάζει – πέρα από τον κόσμο που τη στήριξε και τον ευχαριστεί – και νιώθει ένοχη για τα παιδιά της τα οποία λέει ότι τα έβαλε σε περιπέτειες. Ο,τι έχει μια μάνα δηλαδή πίσω από τα κάγκελα της φυλακής που νοιάζεται για τα παιδιά της. Συν την ντροπή για τον κοινωνικό περίγυρο – μικρή κοινωνία – καταλαβαίνετε. Και ζητάει και συγγνώμη γιατί δούλεψε. Είναι τόσο υπεύθυνη, που θεωρεί ότι πρέπει να ζητήσει και συγγνώμη».

«Το μόνο που την ένοιαζε ήταν τα παιδιά της να μην περάσουν την ίδια ζωή με εκείνη, να μην πάνε στο ορφανοτροφείο» τόνισε καθώς την περίοδο που έκανε την παραποίηση στο απολυτήριό της, από Ε’ Δημοτικού σε Στ’ Δημοτικού, τα παιδιά της ήταν ανήλικα. Πλέον, το αγόρι και το κορίτσι είναι μεγάλα, ηλικίας 32 και 34 ετών.

Η κα Καρυδάκη πρόσθεσε: «Η γυναίκα αυτή είναι αγωνίστρια, από την ώρα που γεννήθηκε βασανίζεται διότι είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας, εννιά παιδιά τα οποία διασκορπίστηκαν στα ιδρύματα της χώρας. Η ίδια και ο αδελφός της πήγαν στο Χατζηκυριάκειο ορφανοτροφείο στον Πειραιά. Σε ηλικία 12 ετών ήρθε στο Βόλο, παντρεύτηκε στα 16, έκανε δύο παιδιά. Ο άντρας της έχει αναπηρία 67% και μπροστά σε αυτή την κατάσταση ψάχνει να βρει κανένα μεροκάματο στην οικοδομή, μαζί με τα παιδιά για να στηρίξουν την οικογένειά τους».

Μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου παρενέβη στο ζήτημα και έχει ζητήσει ήδη να της διαβιβαστεί η απόφαση του Δικαστηρίου.

Η κυρία Δημητρίου ζήτησε την απόφαση προκειμένου να τη μελετήσει για να κινήσει τις διαδικασίες της αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης. Παράλληλα, η κ. Δημητρίου θα μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος της καθαρίστριας, Γιώργος Σινέλης, δήλωσε ότι το αίτημα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Εφετείο.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αναντιστοιχία αδικήματος – ποινής στην περίπτωση της καθαρίστριας

Την «ανάγκη εκλογίκευσης των δρακόντειων ποινών που προβλέπει ο ν. 1608/50 και ορθότερης διάκρισης των αδικημάτων», επισημαίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της, αναφορικά με τη της 10ετή κάθειρξης που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια από τον Βόλο για πλαστογραφία απολυτηρίου Δημοτικού.

Σημειώνεται πως η αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε στην 53χρονη καθαρίστρια προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 28 Νοεμβρίου, μετά από νέα παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την ποινική καταδίκη εργαζόμενης στην καθαριότητα από Εφετείο Κακουργημάτων, σημειώνουμε αρχικά την εκπεφρασμένη θέση μας περί ανάγκης εκλογίκευσης των δρακόντειων ποινών που προβλέπει ο ν. 1608/50 και ορθότερης διάκρισης των αδικημάτων. Η χρήση ενός νόμου που ψηφίστηκε σε εντελώς διαφορετικές ιστορικές συνθήκες ως εργαλείο αντιμετώπισης σύγχρονων ζητημάτων οδηγεί σε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Η αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανής. Η σύγχυση που δημιουργείται από δύο διαφορετικές τάσεις που διαμορφώθηκαν στην νομολογία και οδηγούν σε διαφορετική ποινική αντιμετώπιση όμοιων περιπτώσεων μπορεί να αρθεί είτε με νομοθετική παρέμβαση είτε με λύση του νομικού ζητήματος από σταθερή νομολογία του Αρείου Πάγου. Οι κατηγορίες περί αναλγησίας δικαστικών λειτουργών που εξέδωσαν τη συγκεκριμένη ή άλλες όμοιες αποφάσεις είναι τουλάχιστον άδικες και συγκαλύπτουν την πραγματική αιτία του προβλήματος. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί εκδίδουν πάντα τις αποφάσεις τους μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας».

Στο θέμα αναφέρθηκε το πρωί και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, λέγοντας πως ο συγκεκριμένος νόμος δεν κάνει διακρίσεις και «τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι», τονίζοντας ότι με βάση τις διώξεις που ασκήθηκαν στην καθαρίστρια με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου η ποινή ήταν δις ισόβια.

in

This entry was posted on Σάββατο, 24 Νοεμβρίου, 2018 at 08:05 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply