«Ταφόπλακα» εμμέσως πλην σαφώς στον λεγόμενο «νόμο

Κατσέλη» βάζει ουσιαστικά η κυβέρνηση δια χειλέων Γ. Δραγασάκη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επεσήμανε πως «ο νόμος Κατσέλη δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθούμε ανάλογα» είπε.

Ο κ. Δραγασάκης έσπευσε ωστόσο να διαμηνύσει πως η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα εγγυηθεί την προστασία πρώτης κατοικίας. «Πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα πρώτης κατοικίας. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, θα το δούμε τον Δεκέμβριο» είπε, διευκρινίζοντας ότι το νέο πλαίσιο θα είναι δομημένο με χαρακτηριστικά της μετά κρίσης εποχής.

Υπενθύμισε δε πως το περασμένο καλοκαίρι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στο νόμο, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στο νόμο, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί, τονίζοντας ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να βρεθεί λύση αποσυμφόρησης. Μάλιστα κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, εξηγώντας ότι στις περιπτώσεις που για μια υπόθεση εκτιμούν ότι θα υπάρξει κούρεμα δανείου με δικαστική απόφαση, είναι προτιμότερο να το κάνουν οι ίδιες και να κλείνει η υπόθεση.

Όσο για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο προστασίας, ο κ. Δραγασάκης ενδεικτικά ανέφερε ότι θα υπάρχουν προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, σημείωσε ότι θα περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου, ώστε να δούμε τι χρειάζεται να γίνει.

Ο Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες και αρχές που διέπουν το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης , στην παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα, τον υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς του υπουργείου.

Το πρόγραμμα απαρτίζεται από 142 δράσεις και διαρκώς θα εμπλουτίζεται, με συγκεκριμένη στοχοποίηση είπε ο κ.Δραγασάκης. Το πρόγραμμα διακρίνει η δεσμευτικότητα, τι και πώς υλοποιείται, και οι αρχές της διαφάνειας, του κοινωνικού ελέγχου και της διαρκούς λογοδοσίας, καθώς είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων είναι μια ακόμη αρχή του σχεδιασμού του υπουργείου.

Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης εστίασε την προσοχή του στα ακόλουθα σημεία:

1) Στην αλλαγή του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση. Ολοκληρώνεται και ένας κύκλος αλλαγών στο εταιρικό δίκαιο, η σωστή εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι θέμα μόνο νόμων αλλά και καθημερινής πρακτικής, είπε, προσθέτοντας ότι μπαίνουν οι βάσεις για μια κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα

2) Στη σημασία των επενδύσεων, που όπως είπε ο κ.Δραγασάκης, είναι κλειδί για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Προτεραιότητα μας είναι οι επενδύσεις, με ποιοτικές θέσεις εργασίας και συμβολή στην εξωστρέφεια. Απλουστεύουμε τον αναπτυξιακό νόμο με τροπολογίες, προχωράμε σε νέο νόμο για στρατηγικές επενδύσεις, προσέθεσε μεταξύ άλλων ο κ.Δραγασάκης.

3) Στην επέκταση πρωτοβουλιών δημιουργίας επιχειρήσεων εξ αποστάσεως.

4) Στο θέμα της χρηματοδότησης, μέσω του οποίου δίνεται έμφαση με 35 νέα εργαλεία, συμπληρωματικά στο τραπεζικό σύστημα που θα είναι και η «προίκα» στη Αναπτυξιακή Τράπεζα όταν αρχίζει να λειτουργεί.

Όλα τα νομοσχέδια θα έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αναφερόμενος ειδικότερα στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, είπε ότι χάθηκε χρόνος καθώς δεν μπορούσαμε να υπερβούμε ελλείμματα αξιοπιστίας του παρελθόντος. «Χάθηκε επίσης χρόνος επειδή εγχώριες δυνάμεις οικονομικές και πολιτικές ήταν αντίθετες. Πείσαμε όμως και κάμψαμε τις αντιστάσεις. Σύντομα θα έχουμε το νομοσχέδιο, ήδη οι αρμόδιοι ψάχνουν χώρο που θα στεγαστεί η Τράπεζα», τόνισε.

5) Στη σημασία δράσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν περιμένουμε μόνον ξένες επενδύσεις, η ανάπτυξη πρέπει να έχει ως βάση και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δημιουργούμε δομή υποστήριξης των ΜμΕ που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε ήδη τροπολογία ώστε η δράση να μπει σε εφαρμογή, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

6) Στις δράσεις του ΕΣΠΑ. Θα έχουμε την ευκαιρία να μπουν δυο δράσεις για μικρές επιχειρήσεις: η μια για επιχειρήσεις για εξαγωγικό προσανατολισμό με ποσοστά ενίσχυσης έως και 70% και η άλλη δράση θα έχει χαρακτήρα επιβράβευσης και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν, και δεν έκαναν απολύσεις.

7) Στη δράση με διάσταση τα Βαλκάνια, καθώς η ανάπτυξη της Ελλάδος είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργούμε ένα οργανισμό διαβαλκανικής συνεργασίας και ανάπτυξης με στόχο να προάγουμε αυτή την περιοχή ώστε να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στις ενισχύσεις της ευρωπαϊκής ένωσης.

8) Στον σχεδιασμό του στρατηγικού πλάνου 2020-2030. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία, προετοιμαζόμαστε, είπε ο κ.Δραγασάκης.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.